fbpx Η ιστορία και η σημασία της φιλαρμονικής Αιγείρου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Η ιστορία και η σημασία της φιλαρμονικής Αιγείρου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
φιλαρμονική Αιγείρου
Μουσική
πολιτισμός

Η μπάντα παραμένει ενεργό κύτταρο της περιοχής και διατηρεί τον δεσμό της νεολαίας με τον τόπο, να βρει μιμητές η προσπάθεια καλεί ο αρχιμουσικός Γ. Σεργκενλίδης

Διονύσης Βοργιάς

Έχει πλέον ενηλικιωθεί, καθώς μετράει είκοσι χρόνια διαρκούς παρουσίας στα πολιτιστικά κι όχι μόνο δρώμενα της Αιγείρου και του Δήμου Κομοτηνής. Πρόκειται για την φιλαρμονική του τέως Δήμου Αιγείρου, που έχει παραμείνει αυτόνομη ακόμη και μετά την ένωση των Δήμων Κομοτηνής - Αιγείρου με τον Καλλικράτη.

Μ. Λαγαμτζή: Ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας η φιλαρμονική
Για την φιλαρμονική της περιοχής μίλησε στον "Χ" η νέα πρόεδρος του συλλόγου Αρμονία και Δημιουργία Αιγείρου Μαρία Λαγαμτζή. "Είναι παρήγορο το γεγονός ότι η μπάντα είναι ένα ζωντανό κομμάτι κι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας. Ελπίζουμε να συνεχίσει τη λειτουργία της για πολλά χρόνια", είπε χαρακτηριστικά, ενώ για τον σύλλογο μας ενημέρωσε τα εξής: 

"Ο σύλλογος δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια περίπου, με στόχο να στηρίξει την Φιλαρμονική του τότε Δήμου Αιγείρου. Η φιλαρμονική της Αιγείρου ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από περίπου 20 χρόνια κι από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα συνεχίζει αδιάλειπτα την παρουσία της. Η φιλαρμονική καλύπτει εκδηλώσεις που αφορούν όλο τον Δήμο Κομοτηνής. Ο σύλλογος έχει σαν στόχο να στηρίζει το έργο του δασκάλου της μπάντας και να προλαβαίνει όλα τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν".

Γ. Σεργκενλίδης: Παιδιά του τόπου στην μπάντα
Ο "Χ" μίλησε και με τον αρχιμουσικό της μπάντας Αιγείρου Γιώργο Σεργκενλίδη, ο οποίος διατηρεί αυτή την θέση εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, ενώ παράλληλα διατηρεί και το αντίστοιχο πόστο στην φιλαρμονική του Δήμου Κομοτηνής. "Οι δύο φιλαρμονικές λειτουργούν ξεχωριστά", διευκρινίζει αρχικά, πληροφορώντας κατόπιν σχετικά με την μπάντα της Αιγείρου ότι "έχουμε γύρω στα 20-25 παιδιά που είναι η δύναμή μας για τις εκδηλώσεις. Από πίσω υπάρχει ένας πυρήνας 15-20 παιδιών, που είναι μαθητευόμενα. Κάθε χρόνο προστίθενται και νέα παιδιά στην μπάντα. Πηγαίνουμε στα σχολεία, ενημερώνουμε τα παιδιά κι έρχονται καινούργια μέλη. Έτσι, υπάρχει ένας κύκλος: Καθώς σχεδόν όλα τα μέλη είναι μαθητές, μετά την τρίτη Λυκείου αποσύρονται κι έρχονται άλλοι μαθητές στην θέση τους. Το 80% των παιδιών είναι από την Αίγειρο και τα γύρω χωριά".

Ο κος Σεργκενλίδης είναι ιδιαίτερα χαρούμενος όχι μόνο για την εντοπιότητα του εγχειρήματος, αλλά και για το εξής: "Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια και άνθρωποι που στηρίζουν την μπάντα, είναι καλό για ένα χωριό σαν την Αίγειρο να υπάρχει μπάντα. Σαν σκέψη θα έπρεπε να υπάρχει να γίνεται και σε άλλα μέρη. Μακάρι οι γονείς και τα παιδιά να είναι πάντα με αυτό τον τρόπο ενωμένοι". Όσο για το που εμφανίζονται οι μουσικοί από την Αίγειρο, τους βλέπουμε σε παρελάσεις, καταθέσεις στεφάνων, λιτανείες, θρησκευτικές και πολιτιστικού περιεχομένου εκδηλώσεις, εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον οικισμό κι όχι μόνο.

Ετήσιος χορός με ζωντανή μουσική
Όλα τα παραπάνω είχαμε την ευκαιρία να τα καταγράψουμε στο πλαίσιο της ετήσιας κοπής βασιλόπιτας των μελών της φιλαρμονικής Αιγείρου, η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι της Κυριακής 24/2 στο πολιτιστικό κέντρο Αιγείρου με λαϊκή και παραδοσιακή ζωντανή μουσική. Παρέστησαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αιγείρου Νανά Πατρωνίδου, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου, άνθρωποι από την Αίγειρο και τα γύρω χωριά και φυσικά τα μέλη της μπάντας.

Τα παιδιά της μπάντας, μάλιστα, μετέφεραν και το δικό τους μήνυμα, με μία χειροτεχνία που είχαν δημιουργήσει ειδικά για την εκδήλωση. Το μήνυμα έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα, γιατί ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι κι αυτός ...πολιτισμός. "Το 1/4 του πληθυσμού της γης δεν έχει πρόσβαση στο νερό, ενώ ένας Έλληνας καταναλώνει 280 λίτρα την ημέρα. Λέμε όχι στην αλόγιστη χρήση, για να έχουμε όλοι νερό", το μήνυμά τους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χαβά του συνεχίζει ο Tαγίπ Ερντογάν λίγο πριν καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών,  συνεχίζοντας να απειλεί τους πάντες και τα πάντα με εκφράσεις καφενείου,  κυρίως όμως για εσωτερική κατανάλωση.