fbpx Η Ιατρική Σχολή ΔΠΘ διεκδικεί κονδύλια για έρευνα και καινοτομία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΦΩΤΑΚΗ

Η Ιατρική Σχολή ΔΠΘ διεκδικεί κονδύλια για έρευνα και καινοτομία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Χρηματοδότηση
Σταύρος Τουλουπίδης
Κώστας Φωτάκης

Το "πλάνο" χρηματοδότησης προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας παρουσίασε ο κος Φωτάκης ενώπιων κοσμήτορα, προέδρου και καθηγητών της Ιατρικής Σχολής και του τμήματος Μοριακής Βιολογίας

Δήμητρα Συμεωνίδου

"Εμείς ως γιατροί πιστεύουμε ότι η ιατρική έρευνα στο σύνολό της αποτελεί παράγοντα ισχυρής αναπτυξιακής ώθησης και θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα υπουργεία, τα πανεπιστήμια, τα ινστιτούτα και τις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη της βιοιατρικής και καινοτομίας που πιστεύουμε ότι μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών". Με τα παραπάνω λόγια ο πρυτανεύων του ΔΠΘ Σταύρος Τουλουπίδης υποδέχτηκε χθες στο κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός δεν πραγματοποίησε επίσκεψη στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ. στην Αλεξανδρούπολη, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο, αλλά στο κτίριο Διοίκησης του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή, παρουσία αντιπροσωπείας της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Σε αυτήν παρέστησαν ο Κωνσταντίνος Βαδικόλιας αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας, ο Κωνσταντίνος Ρίτης, αιματολόγος – καθηγητής Παθολογίας, ο Ιωάννης Κοτσιανίδης, επίκουρος καθηγητής Αιματολογίας, η Μαρία Κόφφα αναπληρώτρια καθηγήτρια Κυτταρικής Βιολογίας, ο Ευστράτιος Μαλτέζος καθηγητής Παθολογίας, ο Νικόλαος Ξενίδης, λέκτορας Κλινικής Ογκολογίας, ο πρώην πρύτανης και καθηγητής χειρουργικής Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και καθηγητής χειρουργικής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Γιώργος Κολιός, ο Μιχάλης Κουκουράκης καθηγητής Ακτινοθεραπείας - Ογκολογίας, ο κοσμήτορας και καθηγητής Νεφρολογίας Πλουμής Πασαδάκης και ο νέος πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και καθηγητής Χειρουργικής Μιχάλης Πιτιακούδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης έθεσε αμέσως το πλαίσιο ενδιαφέροντος, αναφέροντας αρχικά "σχεδιάζουμε πρωτοβουλίες τέτοιες που στις συνθήκες που υπάρχουν στην χώρα αποσκοπούν στην στήριξη του δυναμικού του ανθρώπινου και των υποδομών. Δεύτερον θέλουμε κάποιες αξιοποιήσιμες ιδέες να τις αξιοποιήσουμε με τρόπο μεθοδευμένο και αποτελεσματικό". Έκανε γνωστή την αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού για την έρευνα, όπως και την αύξηση κατά 30% του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εξηγώντας ότι "χρησιμοποιούμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να χρηματοδοτήσουμε ερευνητικά προγράμματα". Πρόσθεσε ότι "δόθηκαν 25 εκ. ευρώ το 2015 και έρχονται άλλα τόσα για αυτή την χρονιά".  

Εξήρε το έργο της Ιατρικής Σχολής και απευθυνόμενος προς τους καθηγητές αυτής είπε "αν θέλετε να στηρίξετε μία πρωτοβουλία από άποψη στρατηγικής για το τι έρχεται στο μέλλον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους πόρους και άλλες ευκαιρίες που υπάρχουν". Περαιτέρω έκανε γνωστό ότι ιδρύεται το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, κάνοντας λόγο για "μία ανεξάρτητη επιστημονική αρχή, η ίδια η επιστημονική κοινότητα μετέχει, βάζει προτεραιότητες, βγάζει την ηγεσία του ιδρύματος. Η Πολιτεία λειτουργεί ως παρατηρητής για να εξασφαλίσει την λειτουργία του Ιδρύματος. Αυτό είναι κάτι πρωτότυπο. Θέλουμε να βρίσκεται μακριά από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία". Μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας έκανε γνωστό ότι θα διατεθούν πόροι 240 εκ. ευρώ για την τριετία 2017-2019. Αυτά προέρχονται από μία δανεική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για πόρους, οι οποίοι, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, στοχεύουν αποκλειστικά στη στήριξη νέων ερευνητών, μελών ΔΕΠ, ερευνητικού εξοπλισμού και μίας δράσης προώθησης της επιστήμης στην κοινωνία. 


Η εξατομικευμένη ιατρική στην υπηρεσία της κοινωνίας
Στη διάρκεια της συνάντησης στην Κομοτηνή έγινε γνωστό από τον αναπληρωτή υπουργό ότι με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ ξεκινά στην Ελλάδα η δημιουργία Δικτύου για στοχευμένη έρευνα και κλινικές εφαρμογές στο αναδυόμενο πεδίο της Εξατομικευμένης Ιατρικής ή Ιατρικής Ακριβείας, που αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές και οι καρδιολογικές παθήσεις. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα των εμβληματικών δράσεων που έχει σχεδιάσει ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου με στόχο την έγκαιρη παρουσία της χώρας σε επιστημονικά πεδία τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και ταυτόχρονα αναμένεται να έχουν άμεσα σημαντικές επιπτώσεις στην Ελληνική Κοινωνία και στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Η εμβληματική δράση της Εξατομικευμένης Ιατρικής θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας με απώτερο στόχο την ένταξή της στο δημόσιο σύστημα υγείας για την παροχή σύγχρονων, ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Η εξατομικευμένη ιατρική ερευνά τις μοριακές διαταραχές που οδηγούν σε διάφορες ασθένειες λαμβάνοντας υπόψη την κληρονομικότητα, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου προσωπικά. Αυτή η προσέγγιση αναμένεται να δώσει την δυνατότητα στοχευμένης ιατροφαρμακευτικής πρόληψης και περίθαλψης, για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, με μειωμένο κόστος και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.


Πρέπει να τονισθεί ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να εντοπίζει την προδιάθεση για εκδήλωση μίας συγκεκριμένης νόσου και να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εάν έχει ήδη εκδηλωθεί. Στο Δίκτυο αυτό έχουν ήδη κληθεί και μετέχουν σημαντικοί ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας και των κλινικών εφαρμογών της μοριακής βιολογίας, της ιατρικής και της πληροφορικής.


Σε πρώτη φάση, το Δίκτυο θα εστιάσει στην Ογκολογία για την αξιοποίηση νέων φαρμάκων που μπορούν να περιορίσουν την ογκογένεση. Σταδιακά το Δίκτυο θα επεκτείνει την συνεργασία του με Ογκολογικές Κλινικές σε όλη την Ελλάδα ώστε να προσφέρει υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας σε ογκολογικούς ασθενείς. 


Για την αρχική φάση, η οποία έχει σχεδιασθεί να υλοποιηθεί σε διάστημα δύο ετών, έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους 4,75 εκ. € με δυνατότητα προσέλκυσης πρόσθετων πόρων.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει νηφάλια τα τεκταινόμενα  του προχθεσινού διαδικτυακού περιφερειακού συμβουλίου, δεν θα παραμείνει μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αποχώρησης της περιφερειακής αρχής.