fbpx Η γραφειοκρατία "τρώει" επενδύσεις, χρήμα και χρόνο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ

Η γραφειοκρατία "τρώει" επενδύσεις, χρήμα και χρόνο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γραφειοκρατία
Επενδύσεις
χρήμα
Χρόνος

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινός, κομιστής σημαντικών προτάσεων σε ασφαλιστικό, αδειοδοτήσεις επενδύσεων - ψηφιακό χάρτη, κίνητρα για οικοδομικές δραστηριότητες

Ποιο είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο που πρέπει να γίνει, για να προχωρήσουν επενδύσεις

Διονύσης Βοργιάς

Η γραφειοκρατία "τρώει" επενδύσεις, χρήμα και χρόνο στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχουν απαντήσεις σε μείζονα ζητήματα, αλλά οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα τους ακούν ...με το σταγονόμετρο. Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις επί των άνω θεμάτων, όπως τις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή, το πρωί της Τετάρτης 10/4, στο πλαίσιο μίας αξιόλογης ημερίδας με θέμα: "Η Θράκη αύριο - με τη ματιά του Τεχνικού Επιμελητηρίου". Κατά την ημερίδα ακούστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ορισμένες εκ των οποίων θα δούμε σημειακά σε άλλες εκδόσεις του "Χ".

Στην ημερίδα παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης Δ. Λουρίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Ν. Τσαλικίδης, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες ΑΜ-Θ  Κ. Σιμιτσής και Ανδρ. Καραγιώργης, ο αντιπρύτανης ΔΠΘ Φ. Μάρης, το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τ. Χαρίτου, η πρόεδρος ΔΣ Ροδόπης Ι. Χατζηαντωνίου, αρκετοί μηχανικοί, τοπογράφοι κι όχι μόνο.

Η αρχή από την Θράκη
"Ξεκινάμε μία πρωτοβουλία ως ΤΕΕ να ενημερώσουμε αναφορικά με ουσιαστικές προτάσεις και αλλαγές, για να ξεπεράσουμε την κρίση που έχουμε μπει την τελευταία δεκαετία. Ξεκινάμε από την Θράκη, γιατί η περιοχή είναι ιδιαίτερη, έχει γεωπολιτική σημασία", γνωστοποίησε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, ο οποίος κόμισε πλήθος ρεαλιστικών προτάσεων, για τους μηχανικούς κι ευρύτερα την κοινωνία. Τον προλόγισαν οι κ.κ. Λουρίκας και Τσαλικίδης, εξαίροντας την μεταξύ τους συνεργασία.

Φορολογία και ασφαλιστικό "σκοτώνουν" τους επαγγελματίες
Κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος αναφορικά με φορολογικό - ασφαλιστικό, λέγοντας: "Θα πρέπει άμεσα, αν θέλουμε να δούμε ανάπτυξη, να αλλάξει το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς. Να μειωθούν άμεσα οι φορολογικοί συντελεστές, φέτος μειώνονται κατά 1%, θα πρέπει να φτάσουμε κοντά στο 20% ΦΠΑ. Επίσης, πρέπει να μειωθεί η προκαταβολή φόρου γιατί πλήττει όλους τους επαγγελματίες κυρίως τους μικρομεσαίους από τους οποίους ξεκινά η πραγματική οικονομία, καθώς και να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος". Σε άλλη αποστροφή του κατέδειξε την αύξηση των εισφορών, πληροφορώντας ότι "το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών οφείλουν εισφορές", καθώς καλούνται να πληρώσουν ποσά που κατά περιπτώσεις υπερβαίνουν και το εισόδημά τους.

Έτσι θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα
Εκτενή αναφορά έκανε ο πρόεδρος, κατόπιν και σχετικών ερωτημάτων του "Χ", στις θεσμικές αλλαγές που είναι απαραίτητο να επέλθουν, προκειμένου οι επενδύσεις στην Ελλάδα να μην είναι ...η εξαίρεση. Ο κος Στασινός ανέδειξε ότι ακόμη κι όσοι επιλέγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, παρά την υψηλή φορολογία και άλλα αντικίνητρα, δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς θα αποδώσει η επένδυσή τους, γιατί εν πολλοίς το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής της είναι θολό, καθώς κανείς δεν είναι βέβαιος για το πότε θα δοθεί η τελική αδειοδότηση. Σε αυτό το κομμάτι το ΤΕΕ έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών (σ.σ. για το οποίο χρειάστηκε πίεση τριών ετών, όπως είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρόεδρος). Το σύστημα χτυπάει την γραφειοκρατία και την διαφθορά συγχρόνως.

Ζητούμενο παραμένει, όμως, το πως οι δυνητικοί επενδυτές θα έχουν εις γνώση τους, γρήγορα, όλα τα δεδομένα δόμησης. Εδώ έρχεται μία σημαντική πρόταση του ΤΕΕ, την υλοποίηση της οποίας ο κος Στασινός χαρακτηρίζει ως το πιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο που πρέπει να γίνει. Κι εξηγεί: "Θα πρέπει σε έναν ενιαίο ψηφιακό χάρτη να υπάρχουν όλα τα δεδομένα και να γνωρίζει κάποιος με ποιους όρους δόμησης, χρήσης γης, γραμμές αιγιαλού - δασικές - αρχαιολογικές κλπ, μπορεί να χτίσει, ώστε πολύ απλά με ένα 'κλικ' στο οικόπεδο που σε ενδιαφέρει να ξέρεις όλα τα δεδομένα. Αυτό, στο μέλλον μπορεί να μην αποτελεί απλώς μία πληροφορία, αλλά μία διοικητική πράξη". Η υλοποίηση του έργου μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, χωρίς σημαντικό κόστος, και μέσα σε δύο χρόνια, κατά την εκτίμηση του προέδρου, θα υπάρχουν γνώσεις για το 70% των γεωχωρικών δεδομένων. Πρώτα και κύρια, πάντως, απαιτείται πολιτική βούληση, η οποία φαίνεται διαχρονικά να απουσιάζει, όταν έχουμε να κάνουμε με την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Σημαντικό, επίσης, κατά τον πρόεδρο, είναι να προχωρήσουν με ταχύτητα τα 325 νέα χωρικά σχέδια - όσα και οι Δήμοι της Ελλάδας. "Αν γίνουν ορισμένες έξυπνες τροποποιήσεις σε νομοθετικό πλαίσιο", κατά τον πρόεδρο, οι διαδικασίες μπορούν να επιταχυνθούν ώστε μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια να έχουν βγει τα πρώτα τοπικά χωρικά σχέδια. Σε αυτό το σημείο, συμπληρωτικά, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης θύμισε ότι η ΠΑΜ-Θ είναι η πρώτη περιφέρεια που βρήκε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της ως άνω τοποθέτησης, ο πρόεδρος γνωστοποίησε την πρωτοβουλία του ΤΕΕ, για δημιουργία μητρώου υποδομών, το οποίο υπάρχει σε ρεπορτάζ του σημερινού "Χ" επίσης.

Απαίτηση η κινητροδότηση της οικοδομής
Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα για τις νέες οικοδομικές δραστηριότητες, "ώστε να υπάρχουν μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, όταν ξεκινάει μία οικοδομική δραστηριότητα". Εκτός από τα κίνητρα φορολογικής φύσεως, πρέπει να δίνονται επιπλέον κίνητρα, ανάλογα με την ενεργειακή κατηγορία των υπό κατασκευή υποδομών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όπου «γάμος και χαρά», νέα φουγάρα και  αισιοδοξία,  η κυβέρνηση και οι βουλευτές της δίνουν το παρόν.