fbpx Η GEA ζητάει αναδρομικά από το 2011 από επαγγελματίες της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η GEA ζητάει αναδρομικά από το 2011 από επαγγελματίες της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
GEA
Αναδρομικά
Επαγγελματίες
δικαιώματα

Καμπανάκι κινδύνου ότι ενδέχεται να υπάρξουν ακόμη και κατασχέσεις χτυπάει από την Κομοτηνή ο πρόεδρος της ΠΑΝΣΕΚΤΕ Γρηγόρης Τσαπατσάρης

Διονύσης Βοργιάς

Ποσά αναδρομικά ακόμη από το 2011 ζητάει από επαγγελματίες της Κομοτηνής για πνευματικά δικαιώματα ο οργανισμός GEA. Μάλιστα, η GEA ζητάει τα ποσά αναδρομικά έχοντας προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κομοτηνής με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Προς ενημέρωση των επαγγελματιών, στην Κομοτηνή βρέθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εστιατορίων - Καφετεριών - Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΠΑΝΣΕΚΤΕ). Το πρωτοβάθμιο αυτό συνδικαλιστικό σωματείο έχει αναλάβει πρωτοβουλία ενεργειών και δράσεων για την στήριξη των επαγγελματιών ανά την Ελλάδα. Η σχετική ενημέρωση από ανθρώπους της ΠΑΝΣΕΚΤΕ και τον πρόεδρό της Γρηγόρη Τσαπατσάρη έγινε στη Λέσχη Κομοτηναίων το απόγευμα της Δευτέρας 18/3.

"Ήρθα στην Κομοτηνή για να στηρίξω μαγαζιά, πάνω από είκοσι στον αριθμό τους, γιατί έχει προκύψει ένα τεράστιο ζήτημα ασφαλιστικών μέτρων από την GEA", γνωστοποίησε στον "Χ" ο κος Τσαπατσάρης, ο οποίος δήλωσε προβληματισμένος, καθώς "σε πανελλαδικό επίπεδο οι συνάδελφοί μου δεν έχουν την ανάλογη ενημέρωση και δεν γνωρίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα".

Θέλουν να βάλουν φρένο στις αυθαιρεσίες
Αναφορικά με τις αναδρομικές διεκδικήσεις της GEA, ο πρόεδρος κατηγορεί πως  "υπάρχουν κάποιες μεγάλες αυθαιρεσίες. Η GEA και η οποιαδήποτε GEA, με τον τρόπο που λειτουργεί, πολλές φορές βρίσκεται εκτός πραγματικότητας". Ο πρόεδρος έκανε γνωστό και ένα παράδειγμα επαγγελματία της Κομοτηνής, ο οποίος είχε κλείσει το κατάστημά του το 2014, παρόλα αυτά του έστειλαν έγγραφο να πληρώσει πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα μεταξύ άλλων και γι' αυτό το έτος. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του προέδρου μπουγατσοποιείο στην Κομοτηνή καλείται να καταβάλει 1.800 ευρώ αναδρομικά για χρονικό διάστημα έξι ετών.

"Την τελευταία διετία έρχονται τα ραβασάκια από ΕΥΕΔ, Αυτοδιαχείριση και GEA και ζητούν χρήματα, χωρίς να υπάρχουν όλες οι υπόλοιπες νομικές προϋποθέσεις", κατηγορεί σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο κος Τσαπατσάρης, ο οποίος χτυπάει καμπανάκι κινδύνου ότι - μέσω των ασφαλιστικών μέτρων - μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και "κατάσχεση όλων των κινητών στοιχείων που υπάρχουν μέσα στο μαγαζί", κάτι που, όπως λέει, "οι συνάδελφοί μας δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη και θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα".

Κατά τον ίδιο πάντα το ζήτημα έχει σαφείς νομικές προεκτάσεις: "Δηλώνω ανεπιφύλακτα ότι τα χρόνια 2011-12-13 δεν τα δικαιούται η GEA για λόγους παραγραφής βάσει του Αστικού Κώδικα. Έχει μελετηθεί η ιστορία, με τα νομικά μας τμήματα σε Αθήνα και Κοζάνη. Για τις άλλες χρονιές τουλάχιστον 40% πτώση - δεν συμφέρει να πάμε μεμονωμένα (σ.σ. στα δικαστήρια) - συμφέρει ομαδικά γιατί το κόστος θα είναι μικρότερο και το αναλαμβάνει κορυφαίος νομικός ανά την Ελλάδα που ασχολείται με το θέμα για πολλές δεκαετίες".

Μπλέξιμο με τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων
Ο πρόεδρος της ΠΑΝΣΕΚΤΕ, επίσης, μίλησε για μπλέξιμο των επαγγελματιών αναφορικά με τις εταιρίες πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. "Τον Αύγουστο του '18 καταργήθηκε η ΑΕΠΙ. Αυτό που με στεναχωρεί αφάνταστα και το έχουμε καταγγείλει στο υπουργείο Πολιτισμού είναι ότι αφότου καταργήθηκε η ΑΕΠΙ, γιατί το κράτος μπήκε ανταγωνιστής στα καταστήματα με την ΕΥΕΔ και αύξησε το αμοιβολόγιο;", διερωτήθηκε ο κος Τσαπατσάρης, ο οποίος κατηγόρησε ότι οι επαγγελματίες πλέον καλούνται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, καθώς "πολλές φορές ένας συνθέτης είναι στην Αυτοδιαχείριση και ο στιχουργός στην ΕΥΕΔ, άρα πρέπει να πληρώσουν και τα δύο".

Γι' αυτό η ΠΑΝΣΚΕΤΕ, από την Κομοτηνή, ζήτησε από τους επαγγελματίες της περιοχής να καταγγέλλουν όποιον εκπρόσωπο της εταιρίας ευαγγελίζεται ότι πρέπει υποχρεωτικά να συμβληθεί μαζί του ο επαγγελματίας. Τέλος, ο κος Τσαπατσάρης γνωστοποίησε ότι "υπάρχουν και εταιρίες (πλην των τριών: ΕΥΕΔ, Αυτοδιαχείριση, GEA) που παίζουν ελεύθερο ρεπερτόριο - εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή, να εξετάσει ο επαγγελματίας τις ρήτρες που υπάρχουν στην κάθε εταιρία - να ρωτήσουν οι επαγγελματίες τους δικηγόρους τους. Τα ποσά είναι πολύ χαμηλά σε ένα ελεύθερο ρεπερτόριο αλλά η ποιότητα δεν είναι ίδια". 

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν ένα ακόμη κουβάρι να λύσουν, γι' αυτό και τα ερωτηματικά παραμένουν πάρα πολλά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε