fbpx Η ευθύνη της εκπαίδευσης στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 27 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η ευθύνη της εκπαίδευσης στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
28η Οκτωβρίου
κατάθεση στεφάνων

Ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για την χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι μαθητές της Ροδόπης τίμησαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Υψώνοντας τις ελληνικές σημαίες στο ηρώο της πόλης, το πρωί της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου, έστειλαν το δικό τους μήνυμα ότι ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, πρέπει να δοθεί στον εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, ούτως ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού, από τα οποία δεινοπάθησε η χώρα μας την περίοδο της κατοχής. 

Χθες το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, στο χώρο του ηρώου της πόλης χοροστατούντος του πρωτοσύγκελου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Βαρθολομαίου και ακολούθησε απότιση φόρου τιμής με κατάθεση στεφάνων παρουσία αρχών, από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στεφάνι κατέθεσε ο Στέφανος Μακρυγιάννης πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης "Οι Τρεις Ιεράρχες", μιλώντας για το επίκαιρο του εορτασμού και την πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο σύλλογος για να το αναδείξει. 

"Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, εθνικού και συλλογικού αναστοχασμού, μνήμης όχι μόνο της απάντησης που δόθηκε 78 χρόνια πριν αλλά και του αγώνα που δόθηκε από το έθνος και τον καθένα προσωπικά για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την ειρήνη. Καθώς τα χρόνια περνούν και οι ζωντανές μνήμες αυτών που τότε τις έζησαν σήμερα εκλείπουν είναι ευθύνη της εκπαίδευσης να εκπαιδεύσει και να περάσει το μέγεθος του αγώνα στις γενιές που έρχονται", ήταν το μήνυμα της προϊσταμένης Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου 

"Οι Έλληνες έγραψαν ακόμη μία λαμπρή σελίδα στην ιστορική εποποιία μας, επιδεικνύοντας τεράστιο θάρρος και ανδρεία, αντιτάχθηκαν στον φασισμό και στον ναζισμό. Οι αγώνες τους, οι θυσίες τους και τα ιδανικά τους συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να μας εμπνέουν και να μας οδηγούν", είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαρίνος Κωνσταντινίδης. 

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου προβάλλει ως γιορτή για τη δημοκρατία, μια ευκαιρία υπενθύμισης και προβολής αξιών θεμελιώδους σημασίας, όπως η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 


Παρέλαση στην Κομοτηνή
Αύριο Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018 θα λάβουν χώρα στην Κομοτηνή οι παρακάτω εκδηλώσεις: 10:30 | Επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου θα προεξάρχει ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής  κ.κ. Παντελεήμων. Τέλος προσέλευσης επισήμων, 10:20 πμ. Μετά την δοξολογία, θα εκφωνηθεί μέσα στο ναό, ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Γεώργιο Δόλωμα έφεδρο αξιωματικό, τέως επιθεωρητή του ΟΣΕ, μέλος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ροδόπης. 11:00 |
Επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, στο χώρο του ηρώου της πόλης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. 12:00 | Παρέλαση των πολιτιστικών οργανώσεων, της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας, των σωμάτων Ελλήνων προσκόπων και Ελληνίδων οδηγών, των ενόπλων δυνάμεων, της ελληνικής αστυνομίας κ.λ.π. Χώρος παρέλασης ορίζεται η Λεωφόρος Δημοκρατίας - οδός Ορφέως – οδός Βενιζέλου. Χώρος συγκέντρωσης των τμημάτων ορίζεται ο χώρος πίσω από την ΛΑΦΚ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φρονιμότερο και πιο συνετό πολιτικά και διπλωματικά,  είναι να υπάρχουν έστω και αποτυχημένες διερευνητικές επαφές,  αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαλόγου,  παρά εντάσεις,  πολεμικές ιαχές,  καθώς και αδ