fbpx Η Ευρώπη πέρασε από ...το στομάχι μας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 10 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η Ευρώπη πέρασε από ...το στομάχι μας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Europe Direct Κομοτηνής
ΔΙΕΚ Κομοτηνής
Σωματείο Ζυθεστιατόρων και Γαλακτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας
Ευρώπη

Ανέστης Βαφειάδης: "Φέτος αποφασίσαμε να γιορτάσουμε λίγο διαφορετικά τη μέρα, τιμώντας τις κουζίνες των χωρών της ΕΕ"

Εκδήλωση στην πλατεία Ειρήνης, με συμμετοχή 200 μαθητών, μουσικής, εκλεκτών εδεσμάτων, ενημέρωσης

Διονύσης Βοργιάς

Μια πρωτότυπη γιορτή ...Ευρώπης συναντήσαμε στην πλατεία Ειρήνης, κατά τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 9 Μαΐου. Ένα ταξίδι στις γεύσεις αλλά και τις ...ιδέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δεύτερες περνούν κρίση στην εποχή μας, αλλά οι πρώτες πέρασαν ...από το στομάχι μας και παραμένουν γευστικότατες!
Πιο αναλυτικά, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με το Σωματείο Ζυθεστιατόρων και Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας και το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής διοργάνωσαν δράση με τίτλο «Αρώματα και Γεύσεις της Ευρώπης», ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό ταξίδι στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των Ελευθερίων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 200 μαθητές, από το 4ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, το 4ο μειονοτικό Κομοτηνής, το ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής, με πολλές "ευρωπαϊκές" ζωγραφιές αλλά και τα δυο ΚΑΠΗ της περιοχής. Τα δρώμενα "έντυσε" μουσικά ο Νίκος Οικονομίδης.


ΠΕΡΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η Διακήρυξη Σουμάν, που παρουσιάστηκε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν στις 9 Μαΐου 1950, πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, τα μέλη της οποίας θα διαχειρίζονταν από κοινού την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η ΕΚΑΧ, της οποίας ιδρυτικά μέλη ήταν η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ήταν ο πρώτος από μια σειρά υπερεθνικών ευρωπαϊκών θεσμών που τελικά μετεξελίχθηκαν στη σημερινή "Ευρωπαϊκή Ένωση". Γι' αυτό και η 9η Μαΐου αποτελεί γιορτή για την Ε.Ε.


Σχετικά μας ενημερώνει η υπεύθυνη του Europe Direct Κομοτηνής, Λουίζα Σαλτσίδου. "Είναι μια μέρα γιορτής, γιατί η Ε.Ε. στη σημερινή εποχή περνάει μεγάλη κρίση - αξίας και οικονομική. Όμως, η παγκόσμια ειρήνη δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς δυναμικές προσπάθειες, ανάλογες με τα προβλήματα που την απειλούν. Θεωρούμε ότι, μέσα από αυτές τις διαδικασίες της Ε.Ε., ακόμη και μέσα από τις δύσκολες στιγμές, η Ένωση εξελίσσεται και παραμένουμε αισιόδοξοι, γιατί πιστεύουμε πως για την Ελλάδα δεν υπάρχει καλύτερη προοπτική από το να είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης", είναι η άποψή της.


ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ "ΕΚΡΗΞΕΙΣ" ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Παρασκευές από οκτώ χώρες της Ευρώπης παρουσίασε το ΔΙΕΚ Κομοτηνής, άλλες τρεις χώρες συμπλήρωσε το Σωματείο Ζυθεστιατόρων και Γαλακτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας, κι εμείς τις φάγαμε ...όλες!


"Φτιάξαμε παρασκευές από οκτώ χώρες τις Ευρώπης και τις παρουσιάσαμε στους επισκέπτες, στο πλαίσιο της ημέρας. Η γαστρονομία είναι ...η αρχή και το τέλος του πολιτισμού, γιατί είναι σύμφυτη με την εξέλιξή μας, με την κουλτούρα κάθε λαού και κατ' επέκταση και της Ευρώπης. Φροντίσαμε να έχουμε μια διασπορά γεύσεων, από Βόρεια, Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Μεσογειακές γεύσεις από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, έχουμε γεύσεις από Σκανδιναβία, Τσεχία, Πολωνία, και γενικά μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων", μας εξηγεί η σεφ Έφη Δούπα. Στη συνέχεια δεχόμαστε τη "δωροδοκία" των σεφ, μια πιατέλα γευστικών "εκρήξεων" που μας κράτησε συντροφιά κατά τη συγγραφή του ρεπορτάζ. 


Εκεί και ο πρόεδρος των Ζυθεστιατόρων, Ανέστης Βαφειάδης, συνδέει τη γαστρονομία με την Ευρώπη και τον τουρισμό. "Φέτος αποφασίσαμε να γιορτάσουμε λίγο διαφορετικά τη μέρα, τιμώντας τις κουζίνες των χωρών της Ε.Ε., του δεύτερου σπιτιού μας. Ως σωματείο βοηθήσαμε το ΔΙΕΚ με υλικά και σκεύη, ενώ μαγειρέψαμε και κάτι δικό μας, έναν παραδοσιακό μουσακά, μιας και το ΔΙΕΚ είχε μεριμνήσει για τις άλλες γεύσεις. Εκτός από τον μουσακά, κάναμε κι ένα αφιέρωμα στη γερμανική κουζίνα, ένα σνίτσελ με σος γιέγκερ, αλλά και κυπριακά κεφτεδάκια. Πιστεύουμε ότι αυτές οι δράσεις είναι πολύ θετικές προς τους πολίτες, διότι το φαγητό είναι αυτό που προσελκύει εύκολα τον κόσμο. Η εστίαση είναι ένα μεγάλο κομμάτι και του τουρισμού", μας αναφέρει.


Ευρώπη γεύσεων!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι ξεκάθαρο  και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει,  ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να μας εξωθήσει  στα άκρα, ευελπιστώντας να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις,  ώστε να έχει