fbpx Η Εστίαση «πεινάει»!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Εστίαση «πεινάει»!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εστίαση
Τουρισμός
ΠΟΕΕΤ

Τουλάχιστον μέχρι τις 7/1/21 κλειστός ο κλάδος - αγωνιούν οι εστιάτορες για το μέλλον του κλάδου και στην Κομοτηνή

Διονύσης Βοργιάς

Ελεύθεροι αμέσως σχεδόν μετά την αναίτια προσαγωγή τους, αφέθηκαν οι τρεις συνδικαλιστές εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης, οι οποίοι έφτασαν το πρωί της Τετάρτης 16/12 μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου όπου άνοιξαν πανό, με την λέξη «Πεινάμε!», προκειμένου να κάνουν γνωστά τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου τους από το lockdown.

Οι τρεις εργαζόμενοι-μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος, απ’ όπου αποχώρησαν λίγο αργότερα, χωρίς να τους επιβληθεί κάποιο πρόστιμο σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς δεν προέβησαν σε κάποια παράβαση, ενώ επίσης τήρησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον covid-19.

«Προχωρήσαμε σε μια αιφνιδιαστική κίνηση. Μας έχουν προσαγάγει», δήλωσε στο Open TV ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Τηρήσαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα του lockdown. Πήγαμε τρεις εκλεγμένοι, θεσμικοί του κλάδου της εστίασης για να ανοίξουμε ένα πανό. Έχουμε τις άδειες μετακίνησης, δεν ήθελαν να τις δουν οι κύριοι αστυνομικοί και μας πάνε στο τμήμα. Σταθήκαμε απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου, τρία άτομα, σηκώσαμε ένα πανό, είπαμε στον επικεφαλής της Αστυνομίας ότι θα μείνουμε 10 λεπτά και θα αποχωρήσουμε και μας πάνε στο τμήμα», πρόσθεσε ο κ. Χότζογλου. «Προτιμήσαμε να στείλουμε το μήνυμά μας τρεις εκπρόσωποι κι όχι να εξαγγείλουμε κινητοποίηση και να κατεβάσουμε στο δρόμο 1.500 άτομα» υπογράμμισε.

Γιατί αντέδρασαν

Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ η διαμαρτυρία έγινε για τους εξής λόγους:

  • Οι συνάδελφοι που έπαιρναν αναστολή σύμβασης και αποζημίωση ειδικού σκοπού 534, ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο, τώρα θα πάρουν 400ευρώ επίδομα ανεργίας μετά τις γιορτές γιατί ο ΟΑΕΔ δεν προλαβαίνει.
  • Οι συνάδελφοι στην εστίαση που δουλεύουν εποχικά, όσοι κατάφεραν να πάρουν το έκτακτο επίδομα ανεργίας έχουν να δουν εισόδημα από τον Αύγουστο αφού το εν λόγω επίδομα δεν παρατάθηκε γιατί ήταν έκτακτο.
  • Οι συνάδελφοι στον επισιτισμό που δεν είχαν τις προϋποθέσεις για το έκτακτο αυτό επίδομα δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από τον Μάρτιο του 2020.
  • Οι συνάδελφοι που δουλεύουν στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης δεν έχουν μπει σε καμία ρύθμιση και δεν έχουν εισόδημα επίσης από τον Μάρτιο.
  • Οι συνάδελφοι που δουλεύουν σε εποχικές χειμερινές επιχειρήσεις οι οποίες φέτος δεν θα ανοίξουν, δεν έχουν δικαίωμα μονομερούς αναστολής σύμβασης (534,€), ενώ δεν μπορούν να μπουν και στο ταμείο ανεργίας αφού δεν έχουν ένσημα.

Συμπέρασμα τις ΠΟΕΕΤ είναι πως «όλες λοιπόν οι παραπάνω κατηγορείς εργαζομένων θα κάνουν Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας χωρίς την παραμικρή στήριξη από το Κράτος. Συγχαρητήρια κύριοι της κυβέρνησης εν έτει 2020 μας κάνατε να πεινάμε!». 

Τη διαμαρτυρία στήριξη με ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ, η οποία εξήγησε πως τηρήθηκαν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει τους βαρύτατα πληττόμενους εργαζομένους σε εστίαση και τουρισμό. «Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό έχουν βιώσει κατά κόρον τα τραγικά –και στην αγορά εργασίας- αποτελέσματα της πανδημίας», αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση.

Γενάρης… και βλέπουμε
Αναφορικά με το μέλλον της Εστίασης, δεδομένο είναι πως έχει χαθεί ένας τεράστιος «κύκλος» εργασιών το 2020, ενώ δεν έχουν «χαθεί» αντίστοιχα οι σωρευμένες υποχρεώσεις, όπως παντοιοτρόπως έχουν καταγράψει οι εκπρόσωποι επαγγελματιών του κλάδου.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα η εστίαση θα παραμένει κλειστή (εκτός από take away και delivery) τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι επαγγελματίες που πίστεψαν ότι δεν θα οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τις όποιες εξαγγελίες. Άρα, αναμένουν τον Γενάρη του ’21 και δεν κάνουν μακρόπνοο σχεδιασμό.

Όταν ανοίξει η Εστίαση, πάντως, δεδομένο είναι πως η επαναλειτουργία θα είναι τμηματική, με αρκετά αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και συνεχείς ελέγχους. Πρώτα αναμένεται να ανοίξουν εστιατόρια και καφετέριες, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται ακόμη και το εάν η προσέλευση των πελατών θα γίνει αποκλειστικά… με ραντεβού. Όσο για τη νυχτερινή διασκέδαση, όπως έχει δηλώσει δημόσια ο πρωθυπουργός, η σταδιακή της επαναλειτουργία δεν αναμένεται πριν το εμβόλιο. 

Το τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω ως προς τα χρονοδιαγράμματα, παραμένει μυστήριο. Επί του παρόντος, πάντως, οι επαγγελματίες καλούνται να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που δεν έχουν ανασταλεί, να βρουν λύσεις για το πως θα ξαναβάλουν τα κλειδιά στην πόρτα μελλοντικά, αλλά και να γεμίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και