fbpx Η Εστίαση δίνει ξανά «ζωή» στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021 - 09:00
ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Η Εστίαση δίνει ξανά «ζωή» στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εστίαση
Ανέστης Βαφειάδης
Σπύρος Θυμικιώτης

Για κάποιους η κίνηση είναι αθρόα, για άλλους ελάχιστη ή μηδενική

Δήμος Μπακιρτζάκης

Οι Κομοτηναίοι έχουν ξανά την ευκαιρία να απολαύσουν ένα καφέ ή ένα γεύμα στα μαγαζιά εστίασης της πόλης, καθώς από την Δευτέρα του Πάσχα 02/05 ο κλάδος ανέβασε ρολά μετά από έξι μήνες υποχρεωτικού lockdown. Μάλιστα, η εστίαση στην Κομοτηνή είχε κλείσει μερικές ημέρες νωρίτερα σε σύγκριση με τον κανόνα, λόγω τοπικής έξαρσης κρουσμάτων, προ έξι μηνών.

Την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας, εκατοντάδες συμπολίτες μας βρέθηκαν σε πλατεία Ειρήνης, Βενιζέλου, πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου και σε άλλα μέρη προκειμένου να απολαύσουν τον καφέ τους σε ένα μαγαζί μετά από μήνες. Αλλά και σε Αίγειρο, Σιδηροχώρι, Άγιους Θεοδώρους, Φανάρι και σε όλα τα χωριά, κάτοικοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία μετά από καιρό να ανταμώσουν σε κοινό τραπέζι.

Να σημειωθεί ότι τα μαγαζιά της Εστίασης θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι και τις 22:45, χωρίς μουσική και με τραπεζοκαθίσματα αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, ενώ οι πολίτες πρέπει να στέλνουν τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.

Αν. Βαφειάδης: «Κρίσιμο το επόμενο Σαββατοκύριακο»
Κίνηση στα καφέ-μπαρ της πόλης και στις ταβέρνες της επαρχίας, αλλά όχι τόσο της πόλης, παρατήρησε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος των Ζυθεστιατόρων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης. Τις πρώτες ημέρες η εστίαση της πόλης «δεν είχε πολύ κίνηση» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «ίσως ήταν κι αναμενόμενο», γιατί ο κόσμος είτε έψησε σε σπίτια και χωριά είτε επισκέφτηκε τις ταβέρνες στα χωριά. Την Τρίτη του Πάσχα «δούλεψαν λίγο παραπάνω τα ουζερί και οι ταβέρνες εκτός Κομοτηνής», παρατήρησε και δήλωσε πως «το κρίσιμο για την Εστίαση θα είναι το επόμενο Σαββατοκύριακο για να δούμε την κίνηση».

Σύμφωνα με τον κο Βαφειάδη «υπάρχουν ταβέρνες και καφενεία που δεν άνοιξαν γιατί δεν έχουν καθόλου εξωτερικούς χώρους», ενώ επίσης εντοπίζονται προβλήματα από τους εστιάτορες με τα self test, διότι ακόμη δεν μπορούν να τα προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία. Πάντως, η κυβέρνηση πήρε πίσω την απόφαση να διενεργούνται από τους εργαζομένους δύο τεστ την εβδομάδα (ένα δωρεάν από το κράτος κι ένα από την εργοδοσία).

Σπ. Θυμικιώτης: «Πολύ ενθαρρυντική» η κίνηση των πρώτων ημερών
«Πολύ ενθαρρυντική» χαρακτήρισε την κίνηση των πρώτων ημερών στα καφέ-μπαρ ο πρόεδρος των Καφετοπολών Ροδόπης Σπύρος Θυμικιώτης, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. Τις πρώτες ημέρες ήρθε «μεγάλο κύμα», παρατήρησε, ενώ από εδώ και στο εξής αναμένει επιστροφή στην συνήθη κίνηση, με περισσότερο κόσμο τα Σαββατοκύριακα και τα βράδια.

Βέβαια, παρά την αισιοδοξία και την ψυχολογική ώθηση του κλάδου, υπάρχουν ακόμη σοβαρά άλυτα προβλήματα, όπως η έλλειψη μουσικής, το περιοριστικό ωράριο, η έλλειψη εξωτερικού χώρου αρκετών, τα καταστήματα που παραδοσιακά δουλεύουν ως ορθάδικα κι άλλα ζητήματα. «Κάποια (από τα μέτρα) δεν τα καταλαβαίνουμε, όπως η μουσική, το θεωρούμε παράλογο αυτό», δήλωσε, ενώ για το ωράριο μετέφερε το αίτημα του κλάδου για διεύρυνση τους. Επίσης, ζήτησε «σιγά-σιγά να ανοίξουν κι οι εσωτερικοί χώροι, γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν ανοίξει ακόμη, γιατί δεν έχουν εξωτερικό χώρο».

Κι όλα τα παραπάνω καταγράφονται με φόντο και το καλοκαίρι, που ούτως ή άλλως η κίνηση στην Κομοτηνή είναι περιορισμένη.

Να μην ξανακλείσουν…
Κοινός τόπος στις δηλώσεις των Ανέστη Βαφειάδη και Σπύρου Θυμικιώτη είναι η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα στην τοπική οικονομία, όπως για παράδειγμα τοπικό lockdown σαν την Κάλυμνο. «Να τηρούμε τα μέτρα, για να μην έχουμε πισωγυρίσματα όπως στην Κάλυμνο», δήλωσε ο κος Βαφειάδης. «Υπάρχει ακόμη ιός, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε ο κος Θυμικιώτης.

Μία «συγγνώμη» και αρκετά «περίμενε»
«Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί. Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας τα ισχύοντα μέτρα στον κλάδο.

Αναμφίβολα υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε αναστολή «και ζητώ συγγνώμη», είπε προς αυτούς, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, παραδέχθηκε. Συγχρόνως, υπογράμμισε πως τα μέτρα στήριξης του κλάδου συνεχίζονται και τον Μάιο. Υπενθύμισε μάλιστα ότι σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, τα «κουρεμένα» ενοίκια θα ισχύσουν και τον Μάιο, με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόστηκαν και τον Απρίλιο, και στις 10 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να χορηγηθεί το κεφάλαιο για την επανεκκίνηση μέσω ΕΣΠΑ, ενώ ξεκινάει μέσα στο μήνα και το πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή των παγίων.

Ως προς την απαγόρευση μουσικής απάντησε πως ήταν απαίτηση των γιατρών, καθώς «μιλώντας πιο δυνατά εκπνέεις με μεγαλύτερη ταχύτητα τα σταγονίδια, αυξάνοντας την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος διπλανός που έχει βγάλει τη μάσκα για να φάει».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα