fbpx Η έρευνα της ELSA Κομοτηνής για τις πλαστικές επεμβάσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΑΝΔΡΕΑ ΦΟΥΣΤΑΝΟ

Η έρευνα της ELSA Κομοτηνής για τις πλαστικές επεμβάσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ELSA Κομοτηνή
Φοιτητές
Νομική
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Στην εκδήλωση παρουσιάζεται η «νομική» πλευρά των αισθητικών επεμβάσεων

Δήμος Μπακιρτζάκης

Τις πλαστικές επεμβάσεις υπό ένα άλλο πρίσμα εξέτασαν τα μέλη της οργάνωσης ELSA Komotini και τα αποτελέσματα της έρευνας τους παρουσιάζονται σήμερα σε ειδική εκδήλωση στη Νομική Σχολή, στην οποία μάλιστα θα μιλήσει και ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Ανδρέας Φουστάνος. 
Η 17μελης ομάδα των φοιτητών που ασχολήθηκε με το θέμα, ερεύνησαν τη νομική πλευρά των αισθητικών επεμβάσεων και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά της σχετικά με το ιατρικό λάθος, την ποινική ευθύνη του γιατρού και την αντιμετώπισή του από την ποινική δικαιοσύνη. 
Η έρευνα των φοιτητών έγινε σε δείγμα 200 ατόμων όπως εξήγησε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm η Κατερίνα Στασινοπούλου που είναι μέλος της ομάδας: «Η έρευνα ήταν τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική. Έγινε εδώ στην περιοχή μας, για αρχή μοιράστηκαν ερωτηματολόγια σε διακόσια άτομα, 100 φοιτητές νομικής και 100 απλούς πολίτες επαγγελματίες, ιδιωτικούς υπαλλήλους από ηλικίες 18 έως 70 και οι οποίοι απάντησαν στα ερωτηματολόγιά μας και το άλλο κομμάτι ήταν οι ημιδομημένες συνεντεύξεις με γιατρούς και δικαστικούς λειτουργούς».


«Το δικό μου κομμάτι αφορά στην συναίνεση του ασθενούς επάνω στην κοσμητική χειρουργική. Συγκεκριμένα αναφέρονται και γενικότερα υποχρεώσεις που έχει ο γιατρός απέναντι στον ασθενή και πιο συγκεκριμένα στο θέμα των αισθητικών επεμβάσεων και πέρα από αυτό η δική μου ομάδα εξετάζει και ενημερώνει για υποχρεώσεις που έχει ο γιατρός απέναντι στον ασθενή και τα δικαιώματα του ασθενούς. Έτσι λοιπόν το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό για όσους έρθουν. Υπάρχουν τα έγγραφα συναίνεσης τα οποία  καλείται να τα υπογράψει ο ασθενής αφότου έχει ενημερωθεί για την ιατρική πράξη την οποία θέλει να κάνει, είτε αναλυτικά, είτε συνοπτικά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το να δει κάποιος τρίτος την υπογραφή σε αυτό το έγγραφο συναίνεσης δεν αποδεικνύει ότι όντως ο γιατρός ενημέρωσε τον ασθενή όπως έπρεπε να τον ενημερώσει. Παρόλη την υπογραφή υπάρχει ακόμη νομικό κενό, όχι ακριβώς νομικό κενό απλά υπάρχουν αυτοί οι οποίοι αμφισβητούνε ότι ο γιατρός έπραξε όπως έπρεπε να πράξει. Η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι φυσικά και ο γιατρός πρέπει με κάποιο τρόπο να προστατευτεί και η υπογραφή του ασθενούς στο έγγραφο συναίνεσης αποδεικνύει ότι ενημερώθηκε και ότι συναίνεσε με πλήρη ενημέρωση. Αυτό κρίνεται με την εκάστοτε υπόθεση και το εκάστοτε περιστατικό» ανέφερε η Βασιλική Νάστου που επίσης είναι μέλος της ομάδας, ενώ ο Αντώνης Τράμπας συμπλήρωσε: «μερικές φορές οι δικαστές φαίνεται να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη επιείκεια τους πλαστικούς χειρουργούς λόγω του ότι η σοβαρότητα και η αναγκαιότητα μιας τέτοιας επέμβασης δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σε μια εγχείρηση καρδιάς. Σε ότι αφορά τις αισθητικές επεμβάσεις ο ασθενής ξέρει τι θέλει ακριβώς να κάνει ο γιατρός τον ενημερώσει και του λέει ότι μπορεί να υπάρχουν αυτές οι επιπλοκές, μπορεί να υπάρχουν πολλά, παρόλα αυτά αν θέλει να προχωρήσει δεν μπορεί να τον εμποδίσει κανένας να προχωρήσει γιατί έχει δικαίωμα να αυτοκαθορίζεται και να διαθέτει τον εαυτό του όπως επιθυμεί. Οπότε ο γιατρός δεν μπορεί να του πει ότι θα σε εμποδίσω να κάνεις την επέμβαση, ο γιατρός το μόνο που μπορεί να του πει είναι ότι διαφωνεί με αυτό που θέλεις να κάνεις θα μεταβιβάσω την θεραπεία σου σε κάποιον άλλο συνάδερφό μου ο οποίος δεν έχει τα ίδια συνειδησιακά κολλήματα».


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ELSA για τη συγκεκριμένη εκδήλωση αναφέρει τα εξής: 
«Η ELSA Komotini σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ διοργανώνουν εκδήλωση -ημερίδα στο Αμφιθέατρο 1 της Νομικής Σχολής, την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 17.15 το απόγευμα με θέμα: "Το ιατρικό σφάλμα στις επεμβάσεις κοσμητικής ιατρικής, η ποινική ευθύνη του ιατρού και η αντιμετώπισή του από την Ποινική Δικαιοσύνη". Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν πτυχές της προβληματικής του συγκεκριμένου θέματος από Ομάδα Φοιτητών της Νομικής Σχολής που προχώρησαν στη θεωρητική, νομολογιακή και ερευνητική επεξεργασία του ζητήματος με την καθοδήγηση της διδάκτορος Εγκληματολογίας και ειδικής επιστήμονος του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του ΔΠΘ, Βασιλικής Θεολόγη. Προσκεκλημένος της εκδήλωσης είναι ο πλαστικός χειρουργός, Δρ. Ανδρέας Φουστάνος».


Ωστόσο, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι το γεγονός πώς η εκδήλωση δεν αφορά αποκλειστικά τον νομικό κόσμο της περιοχής, αλλά απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν γύρω από το νομικό καθεστώς που διέπει τις πλαστικές επεμβάσεις και να μάθουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις των γιατρών απέναντι στο νόμο, αλλά και τα δικαιώματα των ατόμων που υποβάλλονται σε αυτές. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του