fbpx Η επόμενη μέρα για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ

Η επόμενη μέρα για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
Μέγαρο Μουσικής

Η προσπάθεια για τη σύσταση φορέα που θα το λειτουργήσει και η μείωση του μεγάλου κόστους λειτουργίας

Η επαναλειτουργία του Μεγάρου στις 29 Δεκεμβρίου έγινε δεκτή με θερμά λόγια από το κοινό της περιοχής 

Φωτογραφίες  Φάνης Τσέκος

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στη σύσταση φορέα λειτουργίας και στη μείωση του μεγάλου κόστους, βρίσκεται η επόμενη μέρα για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Η επαναλειτουργία του Μεγάρου στις 29 Δεκεμβρίου έγινε δεκτή με θερμά λόγια από το κοινό της  περιοχής, όμως 3,5 χρόνια μετά το προσωρινό λουκέτο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα παραμείνει ανοιχτό.

Ούτε καν ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος στην ομιλία του πριν την έναρξη της συναυλίας, είπε μεταξύ άλλων, "στόχος μας από δω και πέρα είναι το Μέγαρο να παραμείνει ανοικτό για τους πολίτες, να φιλοξενεί εκδηλώσεις και να είναι σημείο αναφοράς για την καλλιτεχνική, πνευματική και επιστημονική ζωή της Περιφέρειάς μας και της ευρύτερης περιοχής.

Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες με σημαντικότερες το αυξημένο κόστος των συντηρήσεων και τη χρηματοδότηση των δράσεων και της λειτουργίας του ώστε το Μέγαρο να καταστεί βιώσιμο. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε καταλήξει σε ένα σχέδιο για το πως θα χειριστούμε όλα τα ζητήματα του Μεγάρου, και θα το ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα".

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι με πλήθος θεατών το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου 29 Δεκεμβρίου ξανά τις πόρτες του και υποδέχθηκε τους πολίτες για μια πανηγυρική εορταστική συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων «Moysa» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η συναυλία αυτή έγινε από την διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής μετά από ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο το Μέγαρο ήταν κλειστό.

Στο διάστημα εκείνο, σύμφωνα με όσα που είπε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, "έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σοβαρότατα προβλήματα γραφειοκρατίας και συντηρήσεων και να κινηθούμε στα αυστηρά όρια που θέτει ο νόμος. Το καλοκαίρι του 2016 συμφωνήσαμε με τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο με την οποία το υπουργείο διέθεσε 50.000 ευρώ και η Περιφέρεια 100.000 ευρώ για τις συντηρήσεις και τη λειτουργία του Μεγάρου.

Για αυτό ευχαριστώ το υπουργείο. Η σύμβαση υπογράφηκε ένα χρόνο μετά από την νέα υπουργό κα Κονιόρδου και τότε ξεκίνησε μια επίπονη προσπάθεια συντηρήσεων για ένα κτίριο αυτού του μεγέθους και αυτών των προδιαγραφών, η οποία κράτησε πάνω από ένα χρόνο".

Ο περιφερειάρχης καταληκτικά απεύθυνε ένα μεγάλο 'ευχαριστώ' στους πολίτες που κατέκλυσαν το Μέγαρο και σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Το Μέγαρο ήταν στολισμένο με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και υποδέχθηκε τους επισκέπτες του, με γλυκές εκπλήξεις και συναυλία από την χορωδία του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής στο φουαγιέ καθώς και έκθεση ζωγραφικής από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Ροδόπης «Ο Αθηνίων».

Οι θεατές απόλαυσαν την συναυλία της ορχήστρας νέων, ανταμείβοντας τους μουσικούς και συντελεστές με το πιο θερμό τους χειροκρότημα. Η παρουσία τους στην συναυλία κατέδειξε την επιθυμία τους για συνέχιση της λειτουργίας του Μεγάρου με συναυλίες, εκδηλώσεις και δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και την τέχνη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ