fbpx Η ένδοξη ιστορία της ταξιαρχίας Πόγραδετς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΥ

Η ένδοξη ιστορία της ταξιαρχίας Πόγραδετς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελληνικός Στρατός
29η Ταξιαρχία Πεζικού

"Έχουμε μακραίωνη και ένδοξη ιστορία που πρέπει να αναδειχθεί" τονίζει ο καθηγητής

Διονύσης Βοργιάς

Την ευκαιρία να μάθουμε λίγο καλύτερα την ιστορία μας, είχαμε σε εκδήλωση στην Κομοτηνή. Πιο συγκεκριμένα, η 29 Μ/Π Ταξιαρχία Πεζικού "Πόγραδετς" στο πλαίσιο ανάδειξης της ιστορίας του 29ου Συντάγματος Πεζικού του οποίου αποτελεί ιστορική συνέχεια, πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα "η ιστορία του 29ου Συντάγματος Πεζικού, οι μάχες του στο Αλβανικό Μέτωπο", την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00, στο ίδρυμα Παπανικολάου, με κεντρικό ομιλητή τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Παπαφλωράτο.

Προσφωνώντας τον ομιλητή, ο ταξίαρχος Γιώργος Χατζηγεωργίου μίλησε για το πλήθος δράσεων που έχουν συμβεί, από τότε που ανέλαβε ως ταξίαρχος, προκειμένου να προωθηθεί και να αναδειχθεί η ιστορία της ταξιαρχίας. "Τελούμε τη σημερινή εκδήλωση προς τιμή των ηρώων νεκρών μας", είπε μεταξύ πολλών. 

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ
Η μάχη του Πόγραδετς ήταν μάχη κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου  και ξεκίνησε όταν ελληνικές μονάδες του 3ου Σώματος Στρατού, επιτέθηκαν σε ιταλικές θέσεις στις 27 Νοεμβρίου 1940. Στις 3 Δεκεμβρίου, ο ελληνικός στρατός εξαπέλυσε μια ακόμη επίθεση εναντίον της ιταλικής μεραρχίας Αρέτσο και έσπασαν τις γραμμές τους, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να υποχωρήσουν προς το Ελμπασάν. 
Η μάχη του Πόγραδετς τελείωσε την ίδια ημέρα αλλά κόστισε 3.000 Έλληνες νεκρούς.

"Μου δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψω στην αγαπημένη Κομοτηνή των σπουδών μου", μας είπε ο κος Παπαφλωράτος πριν την ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε την ιστορία - 104 έτη - της ταξιαρχίας ως "μακρά και ένδοξη: Συνίσταται στη δράση υπαξιωματικών αλλά και των απλών οπλιτών, οι οποίοι δόξασαν την Ελλάδα σε διάφορα μέτωπα, τόσο χριστιανοί όσο και μουσουλμάνοι. Κι αυτό πρέπει να αναδειχθεί, κυρίως στις δύσκολες εποχές τις οποίες ζούμε".

Φυσικά, ως κορυφαία μάχη της ταξιαρχίας ανέδειξε "αυτή του Πόγραδετς, εξ ου και η ταξιαρχία φέρει το όνομα Πόγραδετς". Κατόπιν, μίλησε για τις ηρωικές μάχες των Ελλήνων: "Μελετώντας επί δέκα χρόνια τα στρατιωτικά αρχεία, για να γράψω την ιστορία του ελληνικού στρατού, δηλαδή το έργο που παρουσίασα και στην Κομοτηνή προ διετίας, ανακάλυψα ότι η συγκεκριμένη ταξιαρχία - τότε ως σύνταγμα - ήταν ίσως από τις ελάχιστες που είχε συνεχή παρουσία και συμμετοχή σε όλους τους πολέμους της Ελλάδας από το 1913 και μετά, δηλαδή από συστάσεώς της μέχρι και τις μέρες μας. Παντού συμμετείχε ενεργά με ηρωισμό και οι άντρες της έδωσαν ό,τι μπορούσαν για να προασπίσουν το ελληνικό έδαφος".

Καταληκτικά, μας κατέθεσε και το σχόλιό του αναφορικά με την αξία της γνώσης της ιστορίας. "Δεν γίνονται πολλές τέτοιες εκδηλώσεις, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η στρατιωτική ηγεσία θέλουν να αναδείξουν την ιστορική πλευρά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, γιατί έχουμε το προνόμιο να έχουμε και μακραίωνη ιστορία και ένδοξη ιστορία. 
Κι αυτή η αναγνώριση έχει υπάρξει από όλες τις χώρες του κόσμου, κι αυτό είναι που πρέπει να αναδειχθεί", είπε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Την ώρα που το Oruc Reis  παίζει κυριολεκτικά με τα νεύρα και την υπομονή όλων των Ελλήνων,  πλησιάζοντας  απειλητικά προς το Καστελόριζο,  εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τους …χορούς αμείωτους.