fbpx Η έλλειψη παιδικής χαράς στο κέντρο της πόλης και οι ενέργειες εξεύρεσης χώρου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΨΑΧΝΕΙ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Η έλλειψη παιδικής χαράς στο κέντρο της πόλης και οι ενέργειες εξεύρεσης χώρου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδικές Χαρές
Δήμος Κομοτηνής

Επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των παιδικών χαρών, ενόσω προχωρούν οι πιστοποιήσεις των παιδικών χαρών που πληρούν τα κριτήρια ασφαλείας

Αγκάθι αποτελούν γειτονιές όπου η έλλειψη κοινόχρηστου χώρου δεν επιτρέπει την κατασκευή νέων παιδικών χαρών

Διονύσης Βοργιάς

Δεν είναι τοπικό το φαινόμενο του ξηλώματος παιδικών χαρών. Το συναντάμε πανελλαδικά κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών που ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια κι έχουν στόχο πρώτον το ξήλωμα παιδικών χαρών που κρίνονται ως μη ασφαλείς και δεύτερον την κατασκευή και πιστοποίηση ασφαλών παιδικών χαρών. Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και πανελλαδικός είναι ο πονοκέφαλος των κατά τόπους δημοτικών αρχών που καλούνται να πειθαρχούν με το νόμο, να βρίσκουν κονδύλια για την κατασκευή σωστών παιδικών χαρών και συγχρόνως να ακούν τα παράπονα των δημοτών τα οποία είναι δικαιολογημένα αλλά εν πολλοίς προς λάθος κατεύθυνση.

Στον Δήμο Κομοτηνής, όπως είχε γράψει αναλυτικά ο "Χ", από τις 96 παιδικές χαρές που υφίσταντο, πιστοποιούνται ή έχουν πιστοποιηθεί συνολικά 60, άρα έχουμε μία μείωση της τάξη του 50% περίπου. Σε άλλους Δήμους υπάρχει μείωση ακόμη και 100% ή περισσότερο, προκειμένου να έχουμε μία τάξη μεγέθους.

Στο κέντρο το πρόβλημα
Τα μεγαλύτερα προβλήματα δεν είναι στους οικισμούς, καθώς εκεί η χωροταξία είναι τέτοια που επιτρέπει μία ασφαλή παιδική χαρά ανά κατοικήσιμο οικισμό. Αυτές είτε έχουν ήδη πιστοποιηθεί είτε είναι στην διαδικασία κατασκευής σε πρώιμο ή προχωρημένο στάδιο.

Ο πονοκέφαλος είναι κυρίως στην πόλη της Κομοτηνής, όπου άνω των δέκα παιδικών χαρών έχουν ξηλωθεί, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παρέμβασης, αλλά δεν θα ανακατασκευαστούν για διάφορους λόγους, π.χ. μπορεί η έκταση να μην είναι κοινόχρηστη, να είναι δίπλα σε δρόμο, να μην είναι αρκετά μεγάλες κλπ. Κι αν σε μερικές γειτονιές αυτό μεταφράζεται σε μία λίγο μεγαλύτερη χρονικά βόλτα γονιών και παιδιών προς την πλησιέστερη παιδική χαρά, στο κέντρο μεταφράζεται σε γρίφο της δημοτικής αρχής και ταλαιπωρία των δημοτών. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της παιδικής χαράς δίπλα στο ΡΕΞ και επί της οδού Μακεδονίας που είναι αδύνατο να φτιαχτούν ξανά πληρώντας τα κριτήρια.

Τι απαντά ο δήμαρχος
Καθόσον οι ίδιοι οι γονείς ανακινούν το ζήτημα, ο "Χ" ζήτησε την θέση του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη, ο οποίος εξήγησε ότι ο Δήμος λειτουργεί σύννομα κατόπιν και της εισαγγελικής παρέμβασης που εδράζεται τον Μάρτιο του '17. Επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό για 60 πιστοποιημένες παιδικές χαρές σε όλο τον Δήμο, ενώ για το επίμαχο ζήτημα στο ιστορικό κέντρο λέει: "Ψάχνουμε για εναλλακτικούς χώρους, ένας εκ των οποίων είναι ένα κομμάτι της αυλής του 1ου δημοτικού σχολείου, που θα δούμε πως θα το διαχειριστούμε. Το κακό με την περιοχή εκείνη είναι πως δεν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ