fbpx Η Ελλάδα δεν δέχεται παρατηρήσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Ελλάδα δεν δέχεται παρατηρήσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνθήκη της Λωζάνης
προκλητικότητα
Τουρκία
Υπουργείο Εξωτερικών

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για δήθεν «τουρκική» μειονότητα στην Θράκη, άμεση και σαφής η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Διονύσης Βοργιάς

Η Ελλάδα δεν δέχεται παρατηρήσεις για την σωστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης. Αυτό εκπορεύεται ως σαφές συμπέρασμα από την ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ των εκπροσώπων του τουρκικού και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιουνίου.

Αφορμή για την αντιπαράθεση αποτέλεσε το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα στην Ελλάδα που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου της μειονότητας στη Θράκη, αποτελώντας ένα ακόμη βήμα της ελληνικής Πολιτείας στην κατεύθυνση ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους ανεξαιρέτως.

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ
Σε δήλωσή του ο Τούρκος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ εγκαλεί την Ελλάδα δήθεν για παραβίαση της  Συνθήκης της Λωζάννης, την ώρα που σε όλη την ανακοίνωση κάνει λόγο για δήθεν «τουρκική» μειονότητα και «εκλεγμένους» μουφτήδες. «Κατ’ αρχάς η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, μη αναγνωρίζοντας τους εκλεγμένους από την ‘τουρκική’ μειονότητα Μουφτήδες. Αυτή τη φορά αντί να διορθώσει αυτές τις λανθασμένες πρακτικές, η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις, θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος  κυβερνητικού οργάνου. Το εν λόγω Διάταγμα που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με το διοικητικό πλαίσιο, τη δομή και τις δικαιοδοσίες του Μουφτή, συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η νοοτροπία της Ελλάδας έναντι της μειονότητας απέχει πόρρω από αυτή των καλών προθέσεων. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους Μουφτήδες και να αποφύγει το λάθος τοποθέτησης παρανόμως διορισμένων. Αναμένουμε επίσης από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που απαγορεύτηκαν από τις τουρκικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη ‘τουρκικός/ή’ στις ονομασίες τους. Να διαβεβαιώσει τη Μειονότητα για τον πλήρη έλεγχο των βακουφικών περιουσιών, να  αποκαταστήσει τα μέλη της μειονότητας που έχουν αποστερηθεί της υπηκοότητας και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για έναρξη μειονοτικών νηπιαγωγείων και σχολείων στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης», πρόσθεσε αναλυτικά.

Άμεση και σαφής η απάντηση της Ελλάδας
Την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά προκάλεσαν οι αναφορές του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι για τη μουσουλμανική μειονότητα Θράκης. «Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία», απάντησε σε έντονο ύφος ο Έλληνας εκπρόσωπος, και συνέχισε ως εξής: «Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάννης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα».

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ο κος Γεννηματάς, «η Ελλάδα προχωρά σταθερά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, θεσμοθέτησε πρόσφατα και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, για τα οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά του το ΕΔΑΔ, ενώ προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες. Προφανώς, η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ καλεί μάλιστα την Τουρκία να «τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί στην Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της. Επιπλέον, αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε