fbpx Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει στόχο την αύξηση χρηματοδότησης για το Βυζαντινό Τείχος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει στόχο την αύξηση χρηματοδότησης για το Βυζαντινό Τείχος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βυζαντινό Τείχος
Εφορεία Αρχαιοτήτων
Χρηματοδότηση

Ενώ οι εργασίες εξελίσσονται στο Βυζαντινό Τείχος, η Εφορεία ετοιμάζει συμπληρωματική πρόταση προς χρηματοδότηση για εργασίες παρέμβασης στο εσωτερικό του Τείχους

Ένα σύνθετο έργο που περιλαμβάνει αναστηλώσεις και ανασκαφικές έρευνες, εξελίσσεται αυτήν την περίοδο στο Βυζαντινό Τείχος της Κομοτηνής. Πρόκειται για το έργο «Ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής» που ξεκίνησε από το 2017 ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020».

Θυμίζουμε ότι οι πρώτες επεμβάσεις επί του μνημείου πραγματοποιήθηκαν από την αρμόδια για την περιοχή τότε 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίες περιλάμβαναν κυρίως στερεωτικές εργασίες. Στη συνέχεια με τη δημιουργία της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής εντάχθηκε στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013» με το έργο «Στερέωση και διαμόρφωση του Βυζαντινού Τείχους Κομοτηνής» που ολοκληρώθηκε το 2015.

Σήμερα το Βυζαντινό Κάστρο της Κομοτηνής καλείται να διαδραματίσει έναν σημαίνοντα ρόλο για την πόλη και τα δρώμενά της και να αποτελέσει το σημείο αναφοράς της συλλογικής προσπάθειας των τοπικών φορέων αυτοδιοίκησης, της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης για την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης δια των μνημείων της από την Βυζαντινή έως και τη σύγχρονη εποχή. Το έργο εντάχθηκε το 2017 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020», με προϋπολογισμό 700.000€ και περιλαμβάνει δράσεις όπως η ανάδειξη της εξωτερικής περιμέτρου του Βυζαντινού Κάστρου με την ρυμοτομική απελευθέρωση ζώνης περίπου δώδεκα μέτρων και τη δημιουργία ζώνης πρασίνου, πεζοδρόμου προσβάσιμου για ΑμεΑ και ειδικό φωτισμό. 

Ως αποτέλεσμα, το Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής θα απελευθερωθεί από τα τελευταία νεότερα προσκτίσματα, που αλλοιώνουν την συνολική εικόνα του μνημείου. "Θα συνεχιστούν οι ανασκαφικές έρευνες στα τμήματα που έχει βρεθεί η κλίμακα και η πύλη, δηλαδή στο τμήμα του Τείχους που βρίσκεται στον προαύλιο χώρου του ναού της Παναγίας - όπου μπορέσουμε γιατί γίνεται παράλληλα και το έργο της αναστήλωσης", μας ενημερώνει για την εξέλιξή του η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα. Ερωτώμενη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών η κα Καραδήμα εκφράζει την ελπίδα ότι θα πάει μέχρι τουλάχιστον το 2022 γιατί, όπως εξηγεί, "είναι ένα μεγάλο έργο".

Παράλληλα για την χρηματοδότηση του έργου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων επιδιώκει την αύξηση αυτής για να συνεχίσει και μελλοντικά τις εργασίες στο Τείχος. Όπως αποκάλυψε η κα Καραδήμα "ελπίζουμε να έχουμε αύξηση του φυσικού αντικειμένου και προϋπολογισμού με τεκμηριωμένη πρόταση που ετοιμάζουμε τώρα προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης". 

Θα είναι μία συμπληρωματική πρόταση που θα αφορά παρέμβαση στο εσωτερικό του Τείχους, για να γίνει ανάπλαση όπου είναι δυνατόν. "Έτσι θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο έργο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που εκτελεί η Εφορεία μας και ο Δήμος και μέσα στην επόμενη τριετία με τετραετία όλη αυτή η περιοχή να αποδοθεί στην πόλη αναβαθμισμένη", συμπληρώνει.

Παράλληλα αυτήν την περίοδο εξελίσσεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης το έργο συντήρησης και αποκατάστασης στο Ιμαρέτ - Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής και πεποίθηση της κας Καραδήμα είναι ότι "με την ολοκλήρωσή του θα αποδοθεί στην πόλη και τους επισκέπτες ένα σπουδαίο μνημείο με πολύ σπουδαία ευρήματα".  Γίνονται επεμβάσεις τόσο στο κτίριο, όσο και στον αύλειο χώρο και ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών είναι τρία χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.