fbpx Η «Ασπίδα» της Θράκης χάνει δύναμη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

Η «Ασπίδα» της Θράκης χάνει δύναμη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θράκη
Παναγιώτης Χαρελάς
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

63 αστυνομικοί σε επίπεδο Περιφέρειας, εκ των οποίων 28 συνοριοφύλακες από τον Έβρο, επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις, καθώς εργάζονταν ως αποσπασμένοι

Στο ράδιο Χρόνος 87,5fm φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας συνοριακών φυλάκων Παναγιώτης Χαρελάς

Διονύσης Βοργιάς

Απώλεια δύναμης από την συνοριοφυλακή της Θράκης σηματοδοτεί απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Μία απόφαση που σε γενικές γραμμές έχει ως στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης, παίρνει ωστόσο στη «μπάλα» όλες τις περιοχές ανεξαιρέτως. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις αρκετοί αστυνομικοί, κατόπιν διαταγής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι αποσπάσεις
Η στοχοθεσία της νέας πολιτικής ηγεσίας βασίζεται σε μία κοινή παραδοχή, ότι δηλαδή μάχιμες υπηρεσίες, όπως η Άμεση Δράση και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. δεν πρέπει να αποστερούνται των δυνάμεών τους μέσω αποσπάσεων. Επίσης, ότι «υψηλά» πρόσωπα δεν πρέπει να δεσμεύουν πολύ μεγάλη αστυνομική δύναμη και ότι πρέπει γενικά να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που είναι στην πρώτη γραμμή. Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αστυνόμευσης ωστόσο, οριζόντια γίνονται ανακλήσεις των αποσπάσεων, παρασύροντας και αστυνομικούς που υπηρετούν σε νευραλγικά πόστα, όπως στην παραμεθόριο, ιδίως στον Έβρο, όπου λειτουργεί η επιχείρηση «Ασπίδα». Γι’ αυτό κρούσεις προς τον αρμόδιο υπουργό έχουν γίνει ήδη από βουλευτές της Θράκης.

Συγκεκριμένα, ο Έβρος με αυτή την απόφαση αποστερείται 28 αποσπασμένων συνοριαφυλάκων, ενώ συνολικά από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποστερούνται περισσότεροι από 60 αστυνομικοί. Οι απουσίες αυτές αναμένεται να μεγαλώσουν το ήδη μείζον πρόβλημα διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού στην Θράκη, ιδίως τον Έβρο.

Ελπίζουμε μετά τις παρεμβάσεις να γίνει ενίσχυση της περιοχής όχι με αποσπασμένους, αλλά με μόνιμους συνοριοφύλακες, που φαντάζει ως η πλέον σωστή λύση στο πρόβλημα.

Τετ – α – τετ Δημοσχάκη – Χρυσοχοΐδη
Το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιουλίου ο βουλευτής ΝΔ Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης επισκέφτηκε εκτάκτως τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Τον ενημέρωσα σχετικά με την ειρηνική εισβολή που δέχεται η Ελλάδα στα χερσαία σύνορά της στον Έβρο, η φρούρηση των οποίων έχει αφεθεί στη φιλοτιμία και φιλοπατρία των αστυνομικών γενικά. Ζήτησα την αύξηση των μέτρων φρούρησης αυτών και αποτροπή της παραβίασης τους ενισχύοντας τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ) του ακριτικού και νευραλγικού Νομού με επαρκές στελεχιακό δυναμικό από άλλες Υπηρεσίες της χώρας στο πλαίσιο του πετυχημένου επιχειρησιακού Σχεδίου Ασπίδα». Στο πλαίσιο της συνάντησης ο βουλευτής πρότεινε την αύξηση των οργανικών θέσεων των ΤΣΦ προκειμένου να καλυφθούν αυτές σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με τις ετήσιες γενικές μεταθέσεις και «να σταματήσει η απαράδεκτη απόσπαση αστυνομικών με έξοδα δικά τους ή του δημοσίου», όπως είπε.

Επί του θέματος συγκεκριμένα, ο βουλευτής ζήτησε να εξεταστεί με πνεύμα δικαίου το αίτημα της προσφυγής 28 αστυνομικών που είναι αποσπασμένοι από το 2012 στα ΤΣΦ Έβρου και επανέρχονται λίαν συντόμως στην Αττική προκειμένου να ενισχυθεί η ΓΑΔΑ σε βάρος της ασφάλειας της ακριτικής περιοχής δημιουργώντας κοινωνικά προβλήματα σε ισάριθμες οικογένειες. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει με την δέουσα προσοχή τα θέματα που του έθεσε ο βουλευτής και δήλωσε ότι θα επισκεφτεί προσεχώς τον Έβρο, για να διαπιστώσει από κοντά πως έχει η όλη κατάσταση.

Εβρίτικες φωνές από την Αν. Γκαρά
Για αποδυνάμωση του Έβρου κι ευρύτερα της Θράκης από το ανθρώπινο δυναμικό, κάνει λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο Αναστασία Γκαρά. Αναφέρει αναλυτικά: «Η αποδυνάμωση της περιοχής μας και ιδιαίτερα του νομού Έβρου συνεχίζει με την προσπάθεια διάλυσης της δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήδη έχει δοθεί διαταγή απομάκρυνσης αστυνομικών από τον Έβρο για στελέχωση υπηρεσιών στην Αθήνα. Η αποδυνάμωση της επιχείρησης «Ασπίδα», η οποία έχει σκοπό τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, θέτει σε κίνδυνο την επιτυχή εκτέλεση  του στόχου της. Η αποψίλωση από προσωπικό της επιχείρησης «Ασπίδα» δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ ο Έβρος και οι ιδιαιτερότητές του δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση προτεραιότητα».

Τι λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων
Στο ράδιο Χρόνος 87,5fm φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας συνοριακών φυλάκων Παναγιώτης Χαρελάς, προκειμένου να μεταφέρει το πως παρακολουθεί η πανελλήνια ομοσπονδία τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει καχυποψία, καθώς αναγνωρίζουν στον νέο υπουργό καλές προθέσεις, αλλά όπως λέει ο κος Χαρελάς με νόημα «κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Και εξηγεί: «Ο υπουργός προσπαθεί να ενισχύσει την δύναμη στον δρόμο, αλλά άμεσα ζητάει την ανάκληση των συναδέλφων στις οργανικές τους θέσεις και φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει καμία εξαίρεση». Σύμφωνα με τον πρόεδρο τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι μία απλή θέση, αλλά είναι στην πρώτη γραμμή, γι’ αυτό και πρέπει να έχουν επάρκεια σε προσωπικό. Γι’ αυτό ο κος Χαρελάς μεταφέρει την πεποίθησή του πως «ο υπουργός με την πρώτη επίσκεψη που θα κάνει στην ΑΜ-Θ θα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος», ευελπιστώντας ότι η πολιτική ηγεσία θα αναθεωρήσει.

Μέχρι όμως να υπάρξει, εάν υπάρξει, ενίσχυση, οι συνοριοφύλακες καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του μεταναστευτικού – προσφυγικού, αν και «προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2002, όταν το μεταναστευτικό κυλούσε ομαλά», όπως ενημερώνει ο πρόεδρος, κάνοντας λόγο για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Η θέση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. ΑΜ-Θ
Την ενίσχυση των συνόρων ζητάει με ανακοίνωσή της και η Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Η γεωγραφική θέση της ακριτικής μας Περιφέρειας, επιτάσσει την ενίσχυση των Υπηρεσιών της με αστυνομικό προσωπικό, αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα και επ’ ουδενί την αποδυνάμωσή της, όπως συνέβη με τη σημερινή διαταγή λήξης απόσπασης-προσωρινής μετακίνησης 63 αστυνομικών που υπηρετούσαν σε Υπηρεσίες Ασφάλειας, Συνοριακής Φύλαξης και ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και υπογραμμίζει «ως θεσμικοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του άοκνα αγωνιζόμενου αστυνομικού προσωπικού της Περιφέρειάς μας, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε πλάι του, υπεύθυνα και εποικοδομητικά, καλώντας παράλληλα όλους τους φορείς του δημοσίου βίου μας,  πολιτική και φυσική ηγεσία, αυτοδιοίκηση και αρχές  να ενσκύψουν στα χρονίζοντα προβλήματά μας».

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τους αρμόδιους έντονα και το προσεχές διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ