fbpx Η αμυγδαλοκαλλιέργεια στην Θράκη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΑΞΙΖΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ;

Η αμυγδαλοκαλλιέργεια στην Θράκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γεωργία
Καλλιέργεια
Καλλιέργειες

"Η καλλιέργεια του αμυγδάλου σε πανελλαδικό επίπεδο εξαπλώνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς", είπε ο γεωπόνος Λ. Κουρουκεχαγιάς σε ημερίδα στην Κομοτηνή

Διονύσης Βοργιάς

Μία καλλιέργεια εν πολλοίς άγνωστη στην περιοχή της Ροδόπης, αναδείχθηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου, στην Κομοτηνή. Στο ΡΕΞ φιλοξενήθηκε ημερίδα με θέμα "αμυγδαλοκαλλιέργεια στην Θράκη, αξίζει η επένδυση;", η οποία κράτησε περισσότερες από δύο ώρες, καθώς μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε εκτενής συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το ακροατήριο.

Εισηγητής ήταν ο έμπειρος γεωπόνος Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς και ομιλητές οι γεωπόνοι Ευάγγελος Μίλης και Ευάγγελος Μάινος. "Ο λόγος που γίνεται αυτή η ημερίδα είναι γιατί η καλλιέργεια του αμυγδάλου σε πανελλαδικό επίπεδο - για να μην μιλήσουμε για όλα τα Βαλκάνια - εξαπλώνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς", είπε στον "Χ" ο κος Κουρουκεχαγιάς, ο οποίος σημείωσε πως "η καλλιέργεια αυτή καλπάζει στην Ελλάδα, κυρίως στους νομούς Λάρισας, Εύβοιας, Τρικάλων, αλλά και στην Μακεδονία. Γι' αυτό πλέον και στην Θράκη πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία να ακολουθήσουμε αυτές τις εξελίξεις".

Νέα προϊόντα στο προσκήνιο
Ο Λ. Κουρουκεχαγιάς ανέδειξε πως πλέον "το αμύγδαλο δεν έχει μόνο εφαρμογές στην ζαχαροπλαστική ή στην μαγειρική", δίνοντας το παράδειγμα της αύξησης στην ζήτησης γάλακτος αμυγδάλου, "το οποίο όλες οι εταιρείες σιγά - σιγά αρχίζουν και αναπτύσσουν και για την διατροφική του αξία αλλά και για όσους θέλουν να κάνουν υγιεινή διατροφή αλλά δεν ανέχονται την λακτόζη, όμως θέλουν τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος". Επίσης, κατά τον γεωπόνο, το αμύγδαλο έχει εισχωρήσει πλέον στην βιομηχανία αρωμάτων, καλλυντικών, ελαίων, ενώ φαίνεται πως θα προχωρήσει και το αλεύρι, κάτι που θα ανοίξει μία τεράστια γκάμα, διότι το αλεύρι έχει πλήθος παραγώγων, όπως ψωμί από αμυγδαλόψιχα, κουλουράκια, γλυκά "που δεν παχαίνουν ενώ έχουν και υψηλή διατροφική αξία, είναι εξαιρετικά υγιεινά, γι' αυτό και η ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστια".

Αξίζει η επένδυση στην Θράκη;
Οι αποτρεπτικοί παράγοντες γι' αυτή την καλλιέργεια στην Θράκη είναι πως "δεν έχουμε ιδιαίτερους αμυγδαλεώνες", όπως είπε ο γεωπόνος, γνωστοποιώντας επίσης πως "οι πρώιμες παγωνιές υπάρχει περίπτωση να επηρεάσουν την ανθοφορία και να μην έχουμε καρπό. (Σ.σ. είναι αποτρεπτικό επίσης) επειδή ξέρουμε ότι το αμύγδαλο μια χρονιά κάνει και μια δεν κάνει, όπως επίσης ξέρουμε ότι χρειάζεται επικονιαστές μέσα σε ένα χωράφι που παίρνει περίπου 30 δέντρα αν τα μισά είναι επικονιαστές και πάλι η παραγωγή είναι μειωμένη".

Το θετικό όμως, σε αντίβαρο των άνω διαπιστώσεων, είναι αυτό που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ημερίδας, δηλαδή κάποιες νέες αυτογόνιμες ποικιλίες, οι οποίες δεν χρειάζονται επικονιαστές, έχουν όψιμες ανθίσεις, κάτι που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικές στους παγετούς. 

"Το κόστος για να κάνει κάποιος μια αμυγδαλοκαλλιέργεια έχει να κάνει καθαρά και μόνο με την αγορά των φυτών από εκεί και πέρα είναι μια πάρα πολύ εύκολη καλλιέργεια αρκεί να έχεις πάντα την σωστή καθοδήγηση, δεν είναι απαιτητική καλλιέργεια όπως το μήλο ή το αχλάδι, αλλά είναι μια καλλιέργεια η οποία σίγουρα απαιτεί εξειδίκευση, απαιτεί γεωπόνους οι οποίοι ξέρουν την δενδροκομεία πάρα πολύ καλά", σημείωσε ο γεωπόνος, αναφέροντας όμως ότι χρειάζονται αρκετά στρέμματα για να μπορέσει ο καλλιεργητής να πάρει πίσω ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, αλλά το θετικό είναι πως "η αμυγδαλιά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στα κτήματα όσον αφορά τα εδάφη", άρα μπορεί να καλλιεργηθεί σε πλείστες περιπτώσεων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο λύση καλλιέργειας ακόμη και σε εκτάσεις που ενδέχεται να έχουν περιπέσει σε αχρησία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δηλώσεις των μελών και της ίδιας της προέδρου,  είχε ποντάρει η Διακομματική για τη Θράκη, για να υλοποιηθούν  μεγάλα έργα και δράσεις,  από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την επι