fbpx Η αγορά της Κομοτηνής "ανασαίνει" χάρη στους φοιτητές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 31 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ

Η αγορά της Κομοτηνής "ανασαίνει" χάρη στους φοιτητές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κομοτηνή
αγορά
Φοιτητές

"Οι φοιτητές είναι περίπου το 20-30% του τζίρου μας" σημειώνει ο ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου Αντώνης Καμπουρίδης

Οι φοιτητές δεν αποτελούν πανάκεια, οι επιτυχημένοι καταστηματάρχες διατηρούν ένα υψηλό ποσοστό πελατείας στους ντόπιους

Διονύσης Βοργιάς

Πολυπόθητη "ανάσα" στο επιχειρείν της Κομοτηνής δίνουν οι φοιτητές της περιοχής, που σιγά-σιγά επιστρέφουν στον τόπο σπουδών τους και, άρα, στο στέκια τους. Έτσι, καφετέριες και μαγαζιά εστίασης που έχουν δυνατό μάρκετινγκ στη νεολαία και καλό προϊόν, βλέπουν τον τζίρο τους να αυξάνεται. Από την άλλη το "κασέ" των φοιτητών είναι μικρό και, άρα, δεν αποτελούν πανάκεια για άλλα επαγγέλματα, όπως αυτό των οδηγών ταξί.
 

ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΦΑΓΗΤΟ-ΚΑΦΕ-ΠΟΤΟ
Ο Αντώνης Καμπουρίδης, ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου Ντελίσιμο, είδε το μαγαζί να κινείται ακόμη καλύτερα, όταν ξεκίνησε η αναζήτηση φοιτητικής στέγης από τους πρωτοετείς. "Ο τζίρος έχει αυξηθεί περίπου στο 60%, τις ημέρες που ήρθαν γονείς και φοιτητές για να βρουν σπίτι, σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες", σχολιάζει, ενώ διευκρινίζει πως ακόμη περιμένει τους παλιούς φοιτητές, "οι περισσότεροι από τους οποίους έρχονται στις αρχές Σεπτέμβρη". 


Ο επιχειρηματίας εξηγεί πως το κατάστημά του "δουλεύει και με ντόπιους και με φοιτητές" αλλά αναγνωρίζει την συμμετοχή των τελευταίων στον τζίρο.  "Οι φοιτητές είναι ο επιπλέον τζίρος, που δεν υπάρχει όλο τον χρόνο, ενώ υπολογίζω πως είναι περίπου το 20-30% του συνολικού τζίρου μας", μας εξηγεί. 


Αυξημένη κινητικότητα παρατηρεί και ο Γρηγόρης Τζενετίδης, ιδιοκτήτης της καφετέριας-ζαχαροπλαστείου Bakkal. "Η κίνηση έχει αυξηθεί, αν και νομίζω πως σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, οι φοιτητές φέτος επέλεξαν να έρθουν ακριβώς πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, δηλαδή στα τέλη Σεπτέμβρη, προκειμένου να γλιτώσουν ένα ενοίκιο", σημειώνει σχετικά και υπογραμμίζει ότι "σε σχέση με το καλοκαίρι, η κίνηση είναι αυξημένη, αν και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι λίγο πεσμένη".


Και ο ίδιος εξηγεί πως τα μαγαζιά χρειάζονται και ντόπιους πελάτες. Για παράδειγμα "το καλοκαίρι όσες καφετέριες δουλεύουν καλά κάνουν μια συντήρηση, ενώ όσοι δεν δουλεύουν τόσο καλά όλο τον χρόνο, κάπως ζορίζονται το καλοκαίρι. Και το καλοκαίρι έχουμε φοιτητές, δηλαδή τους Κομοτηναίους φοιτητές που λείπουν όλο τον χρόνο αλλά επιστρέφουν στις διακοπές". Και αυτός ο επιχειρηματίας αναγνωρίζει τον σημαίνοντα ρόλο των φοιτητών για τη βιωσιμότητα των καφετεριών. "Νομίζω πως συνολικά οι φοιτητές είναι το 30-40% της πελατείας μας, ετησίως, ενώ αυτό το ποσοστό αυξάνεται στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου", μας εξηγεί. 


ΤΟΝΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΩΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Οι φοιτητές τονώνουν πολλά επαγγέλματα, αλλά δεν μπορούν να σώσουν όσα επαγγέλματα σημειώνουν ολοένα και μικρότερο τζίρο. 
Η Αναστασία Ρόιδου, οδηγός ταξί, μας ενημερώνει ότι "δεν έχει υπάρξει αυξημένη κινητικότητα, είμαστε ακόμη στα ίδια με το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι όταν θα έρθουν και οι πιο μεγάλοι φοιτητές, δηλαδή όχι οι πρωτοετείς, να ανέβει η δουλειά. Κυρίως στην εξεταστική ελπίζουμε να υπάρξει αύξηση. Πλέον όμως δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μήνες για το επάγγελμά μας, πάνω-κάτω τα ίδια βγάζουμε". Η ίδια τονίζει πως και ο φοιτητής δεν έχει τόσο άνεση στο χρήμα, όσο στο παρελθόν, γι' αυτό δεν μπορεί να σώσει τα ταξί.


"Ο φοιτητής προτιμά να περπατήσει ή να πάρει το λεωφορείο. Παλιά οι φοιτητές έπαιρναν ταξί πιο συχνά, αλλά τώρα περπατάνε τις αποστάσεις, ακόμη κι αυτές που θεωρούνται πιο μακρινές. 


Ο κόσμος δεν έχει χρήματα", σημειώνει η οδηγός. Ανάμικτα συναισθήματα και για τον Ζήση Λεπίδα, τον οποίο συναντάμε στο περίπτερο στην άκρη του πεζόδρομου Βενιζέλου, στο περίπτερό του. "Δεν έχω δει ακόμη διαφορά, συνήθως μετά από ένα μήνα βλέπουμε μια αύξηση. Τώρα που είναι περίοδος εξεταστικής, οι φοιτητές θα κλειστούν σπίτια τους και θα διαβάζουν", είναι το σχόλιό του. 


Όπως κι αν έχει, οι φοιτητές φαίνεται πως είτε βοηθούν τα μέγιστα στον τζίρο τον μαγαζιών, είτε απλώς προσφέρουν κάποια λίγα χρήματα. Το σίγουρο είναι πως δεν λειτουργούν αρνητικά για το επιχειρείν της Κομοτηνής, μιας πόλης που κατά πολλούς θα ήταν "νεκρή", χωρίς τους φοιτητές της.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Απλοϊκές και βολικές για κάποιους εκτιμήσεις,  περί  δημάρχου που θυμώνει και  κρατάει μούτρα, η όπως εκτιμούν οι υποστηρικτές της  παίζει  κομματικά παιχνίδια  όταν  πρέπει να διεκδικήσει  για τον τόπο, μάλ