fbpx Η αγορά ψάχνει τον ρυθμό της μετά τις πολλαπλές εκλογές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Η αγορά ψάχνει τον ρυθμό της μετά τις πολλαπλές εκλογές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκπτώσεις
Θερινές εκπτώσεις
Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής
Κική Κωνσταντινίδου

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις ξεκίνησαν, προαιρετικό το άνοιγμα καταστημάτων την Κυριακή 14 Ιουλίου με τον Εμπορικό Σύλλογο να προτείνει κλειστά

Επιβαρυμένη από την προεκλογική περίοδο η αγορά επιζητά σταθερότητα, το αίτημα της Κικής Κωνσταντινίδου

Διονύσης Βοργιάς

Τον ρυθμό της, μετά από την  προεκλογική περίοδο και τις πολλαπλές εκλογές, ψάχνει η αγορά της Κομοτηνής και – με σύμμαχο τις καλοκαιρινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν – οι έμποροι ελπίζουν σε αύξηση του τζίρου. Η πραγματικότητα πάντως βρίσκει έναν δύσκολο φορολογικά Ιούλιο και μία πόλη με ελάχιστη τουριστική κίνηση.

Κ. Κωνσταντινίδου: «Θέλουμε σταθερότητα κι υγιές οικονομικό περιβάλλον»
«Τελείωσε η προεκλογική περίοδος και πλέον μπαίνουμε σε μία κανονικότητα», είπε στον «Χ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου, η οποία εξήγησε ότι κάθε προεκλογική περίοδος για την αγορά σημαίνει δυσκολίες, ανασφάλεια, αβεβαιότητα και στασιμότητα στην κίνηση, με αποτέλεσμα την μείωση του τζίρου. 

Ανέδειξε ότι προ των εθνικών εκλογών, ήταν και οι περιφερειακές – δημοτικές – ευρωεκλογές, που κι αυτές επηρέασαν την αγορά. Το μόνο που ζητούν οι επαγγελματίες είναι «σταθερότητα κι υγιές οικονομικό περιβάλλον», προκειμένου «να μπορέσουμε κι εμείς να κάνουμε τον σχεδιασμό μας». Πρώτο και κύριο αίτημα της αγοράς, όπως εκφράζεται μέσω της προέδρου, είναι η σταθερή φορολογία, το σταθερό εργασιακό περιβάλλον και το σταθερό και γρήγορο δικαστικό περιβάλλον.

Η κα Κωνσταντινίδου δεν έκρυψε ότι οι έμποροι της περιοχής είδαν το σκληρό πρόσωπο της κρίσης, με αρκετά καταστήματα να κλείνουν, εξηγώντας ότι ακόμη και θετικά μέτρα, όπως για παράδειγμα οι 120 δόσεις, άργησαν να τεθούν σε εφαρμογή.

Καλοκαιρινές εκπτώσεις στην αγορά
Οι τακτικές θερινές εκπτώσεις του παρόντος έτους άρχισαν την Δευτέρα 8 Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 31 Αυγούστου. Το ωράριο των καταστημάτων είναι Δευτέρα με Σάββατο 8:30 – 14:30 κι απογεύματα Τρίτης και Πέμπτης 18:30 – 21:30. Σύμφωνα με την κα Κωνσταντινίδου στην αγορά της πόλης υπάρχουν ακόμη κι εκπτώσεις της τάξης του 50%, ενώ κάποιοι επαγγελματίες επέλεξαν να κάνουν και δεκαήμερο προσφορών προ της κύριας εκπτωτικής περιόδου, κάτι που επιτρέπεται βάσει νόμου.

Μέχρι στιγμής η αγοραστική κινητικότητα δεν είναι υψηλή, καθώς οι φοιτητές έχουν φύγει από την πόλη ενώ δεν υπάρχουν και τουρίστες. Την ίδια ώρα οι ντόπιοι καταναλωτές κάνουν έρευνα αγοράς και – όσοι αγοράσουν προϊόντα – αναμένεται οι περισσότεροι να το κάνουν τον Αύγουστο, καθώς ο Ιούλιος είναι δύσκολος φορολογικά μήνας με την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Όχι σε αυτή την Κυριακή
Σύμφωνα με την παρ.1 αρ.16ν. 4177/2013 τα καταστήματα μπορούν (ασφαλώς προαιρετικά) να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι αυτή την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019. O Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής προτείνει τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά και η Κ. Κωνσταντινίδου εξηγεί το λόγο: «Εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος επειδή δεν είναι τουριστική η περιοχή μας, προτείνουμε στα καταστήματα και στα μέλη μας να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα». 
Για όσους ανοίξουν το διευρυμένο ωράριο που μπορούν να αξιοποιήσουν είναι 11:00 με 20:00.

«Μας προσπερνούν οι τουρίστες»
Στο περιθώριο της συζήτησης για μία ακόμη φορά η κα Κωνσταντινίδου, εκφράζοντας και τους εμπόρους της περιοχής, μεταφέρει την διαπίστωση «μας προσπερνούν οι τουρίστες», αναφερόμενη στην πραγματικότητα χρήσης μεν του κάθετου άξονα προς όφελος του παραλιακού μετώπου, αλλά όχι προς όφελος της πόλης της Κομοτηνής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες,  συναντήσεις,  συζητήσεις,  πιέσεις και τηλεφωνήματα του υπουργού Ανάπτυξης, προς τον φίλο του περιφερειάρχη ΑΜΘ, για να βρεθεί λύση συνεργασίας με τα επιμελητήρια  και