fbpx Η Αδριανούπολη του Γιώργου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 5 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Αδριανούπολη του Γιώργου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδριανούπολη
Ελλάδα
Τουρκία
Βουλγαρία
Μετανάστευση

Ο νεαρός από την Ορεστιάδα με σπουδές στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ στην Κομοτηνή εργάζεται στο Επιμελητήριο της Αδριανούπολης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Μία θέση αμειβόμενης πρακτικής άσκησης που δεν βρήκε στην Ελλάδα, βρήκε στην Τουρκία ο νεαρός Γιώργος Οτέμπερης. Το νεαρό από την Ορεστιάδα με σπουδές στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, τον συναντήσαμε στην Αδριανούπολη να εκτελεί χρέη μεταφραστή στη συνάντηση Ελλήνων, Τούρκων και Βούλγαρων δημοσιογράφων, που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης. Η παρουσία του φυσικά μας κίνησε την περιέργεια. Χαμογελαστός και ευδιάθετος μας καλωσόρισε και φρόντισε για την άμεση επικοινωνία μας με τους υπεύθυνους της συνάντησης. Πως βρέθηκες στην Αδριανούπολη, ρωτήσαμε το νεαρό Γιώργο, για να μάθουμε για την ζωή του στην Ορεστιάδα, τις σπουδές του στην Κομοτηνή και την ζωή του σήμερα στην τουρκική πόλη. 


Μεγαλωμένος σε απόσταση αναπνοής από τη γειτονική χώρα, έμαθε να βλέπει τους απέναντι με διαφορετικό μάτι. Οι γονείς του είχαν φροντίσει να μυήσουν τον Γιώργο στον κόσμο των ανθρωπίνων σχέσεων, όπου η καταγωγή και το θρήσκευμα, είναι ήσσονος σημασίας, όταν αυτός που έχεις δίπλα σου είναι πάνω από όλα άνθρωπος. Ο Γιώργος θα βρεθεί για σπουδές στην πόλη της Κομοτηνής, όπου σε ένα τμήμα προσανατολισμένο στις γνώση των Παρευξείνιων Χωρών, εκείνος θα επιλέξει την Τουρκία και ειδικότερα την τουρκική γλώσσα. Η επιλογή του αυτή θα του ανοίξει ορίζοντες προς τη γειτονική χώρα. Με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus θα πραγματοποιήσει σπουδές διάρκειας ενός εξαμήνου στην Κωνσταντινούπολη. Θα μάθει καλύτερα την γλώσσα, τη ζωή και την καθημερινότητα στην γειτονική χώρα. Επιστρέφοντας ξανά στην Κομοτηνή θα πάρει το πτυχίο του και άμεσα θα αναζητήσει για δουλειά.

Η ευκαιρία του εμφανίζεται μέσω προγράμματος αμειβόμενης πρακτικής άσκησης. Μία θέση στο Επιμελητήριο της Αδριανούπολης θα ανοίξει για τον Γιώργο Οτέμπερη. Και μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία να καθυστέρησαν την έναρξη της πρακτικής άσκησης για τον νεαρό Γιώργο, όμως εκείνος δε δίστασε στιγμή και όταν ήρθε η ώρα, μετακόμισε στην Αδριανούπολη και ξεκίνησε δουλειά. 


Όταν συναντήσαμε τον Γιώργο Οτέμπερη ήδη είχε συμπληρώσει δύο μήνες πρακτικής άσκησης στο Επιμελητήριο, στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων. Η καθημερινότητά του πλέον βρίσκεται εκεί, έχει νοικιάσει σπίτι στο κέντρο της πόλης και προσαρμόζεται στη νέα του ζωή. Μπορεί, όπως μας λέει, να μην ξέρει τέλεια την τουρκική γλώσσα, όμως οι συνάδελφοί του στο Επιμελητήριο τον βοηθούν σε κάθε δυσκολία που έχει. Το να βρίσκεται στην Τουρκία για τον Γιώργο Οτέμπερη είναι ευκαιρία για δουλειά, ειδικότερα τώρα που στην χώρα μας οι θέσεις εργασίες είναι είδος προς ...εξαφάνιση.

Σε τρόμαξε η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, τον ρωτάμε. "Όχι καθόλου", μας απαντάει αποστομωτικά, "ήθελα να έρθω, κανονικά έπρεπε να έρθω τον Οκτώβριο αλλά το πρόγραμμα είχε καθυστερήσει. Μου είπαν να περιμένω για να ηρεμήσουν τα πράγματα, επικοινώνησα με την υπεύθυνη στο Επιμελητήριο και ήρθα". Η γνώση της τουρκικής γλώσσας σίγουρα ευνοεί τον νεαρό Γιώργο στο να αναπτύξει σχέσεις, γι' αυτό και ήδη έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στην καθημερινότητα της πόλης. Βγαίνει έξω με φίλους, γνωρίζει τα νεανικά στέκια και περνάει τον χρόνο του δημιουργικά, κάνοντας εν τέλει και αυτό που σπούδασε. Γι' αυτό και στην ερώτηση μας "θα επέλεγες την Τουρκία για δουλειά" η απάντησή του είναι καταφατική.


Η Αδριανούπολη του Γιώργου είναι μία πόλη με ιστορία, αλλά διαρκώς αναπτυσσόμενη. Η Αδριανούπολη δεν είναι ξένη για τους Εβρίτες, όπως και για τον Γιώργο. Την επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα. Η Αδριανούπολη (στα τουρκικά Edirne) αριθμεί σήμερα 160.000 κατοίκους. Είναι μια πόλη καθαρή, με μεγάλα πάρκα και κατοίκους, που σπεύδουν να βοηθήσουν έναν τουρίστα με χάρτη στα χέρια.

Στο κέντρο της Αδριανούπολης δεσπόζει το Σελιμιγιέ Τζαμί, οι μιναρέδες του οποίου ξεπερνούν σε ύψος τα 70 μέτρα και στον περίβολο χώρο αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται εργασίες, ώστε να καταστεί περισσότερο προσβάσιμος για τους επισκέπτες. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, προστατευόμενο από την UNESCO. Στο κτιριακό συγκρότημα του τεμένους λειτουργεί μουσείο, ενώ εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα σκεπαστά παζάρια της πόλης. 


Η Αδριανούπολη του Γιώργου απέχει μόλις 20 χλμ από την Ορεστιάδα και γι' αυτό αν το επιθυμεί μπορεί να βλέπει τους δικούς του ανθρώπους καθημερινά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που θα έδινε ένα οδικό χάρτη σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα και φυσικά μέτρων στήριξης όσων πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα,  που