fbpx Χρυσοχοΐδης προς Frontex: «Σας χρειαζόμαστε»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΑΠΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ

Χρυσοχοΐδης προς Frontex: «Σας χρειαζόμαστε»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Frontex
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Από χθες ξεκίνησε η ενίσχυση των ελληνοτουρκικών συνόρων με 100 άτομα του Frontex στο πλαίσιο της επιχείρησης RABIT

«Ησυχία» στις Καστανιές - Ενισχύεται και επεκτείνεται ο φράχτης των συνόρων

Θανάσης Τσολάκης

Με εκατό στελέχη του FRONTEX ενισχύθηκε από χθες η δύναμη επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο. Πρόκειται για την εφαρμογή της επιχείρησης RABIT, σε συνέχεια μάλιστα και όσων είχε ανακοινώσει από τις Καστανιές η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που είχε επισκεφθεί τον Έβρο στις πρώτες μέρες της μεταναστευτικής κρίσης.

Η ενισχυμένη δύναμη του FRONTEX βρίσκεται ήδη στις επάλξεις και η υποδοχή των στελεχών έγινε στην Ορεστιάδα (σ.σ. έφταναν τμηματικά από την αρχή της εβδομάδας) από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.Στην άτυπη τελετή υποδοχής που έγινε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ορεστιάδας, ο υπουργός απευθυνόμενος προς τα στελέχη του FRONTEX είπε ότι «εσείς είστε εδώ και με την παρουσία σας δηλώνετε πως η Ευρώπη είναι εδώ» σημείωσε ότι «ευχαριστούμε όλα τα ευρωπαϊκά έθνη, που εδώ στα σύνορα μας συνδράμουν στην προσπάθεια» και κατέληξε λέγοντας: «σας χρειαζόμαστε. Ο αγώνας είναι κοινός».

Πυρά κατά της Τουρκίας
Λίγο νωρίτερα, ο κος Χρυσοχοΐδης είχε εξαπολύσει πυρ κατά της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Ευρώπη στέκεται «απέναντι σε καθεστώτα αυταρχισμού, σε αναταράξεις γεωπολιτικές, σε φανατισμούς και ασύμμετρη βία».

«Η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη και αποφασισμένη στην φύλαξη των συνόρων της από την εισβολή απελπισμένων ανθρώπων, που τους χρησιμοποιεί ανάλγητα, σαν γεωπολιτικά πιόνια η γείτονα χώρα» είπε σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο  υπουργός, την ώρα που η πίεση στα σύνορα χαλαρώνει, αλλά η δημιουργία προσσφυγικού καταυλισμού απέναντι από τις Καστανιές -στην τοποθεσία Παζάρ Κουλέ- θεωρείται δεδομένη και μάλιστα αριθμεί περίπου 5.000 άτομα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνόδευσε στην Ορεστιάδα τον εκτελεστικό διευθυντή του FRONTEX Fabrice Leggeri και τη διευθύντρια της Μονάδας Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης του FRONTEX Ana Cristina Jorge, ενώ λίγο πριν την άτυπη τελετή υποδοχής στο Πολύκεντρο, επισκέφθηκαν και το Φυλάκιο 1 στις Καστανιές, όπου γενικά επικρατεί ησυχία με «διαλείμματα» έντασης.

«Μαστίγιο και καρότο» στα σύνορα
Για περίπου τέσσερα 24ωρα η κατάσταση στις Καστανιές (αλλά και στο Δέλτα του Έβρου) χαρακτηρίζεται ως «ήρεμη», χωρίς όμως να λείπουν στιγμές έντασης στις οποίες πρωταγωνιστούν κατά κύριο λόγο ένστολοι της γείτονος, με το ποσοστό των μεταναστών να μειώνεται βαθμηδόν. Χαρακτηριστικές ήταν οι στιγμές έντασης που καταγράφηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης, οπόταν και στην τουρκική πλευρά των συνόρων άναψαν μεγάλες φωτιές με απώτερο στόχο την καταστροφή του φράχτη (που φυσικά δεν κατέστη εφικτή), αλλά καταγράφηκε και ρίψη βομβών μολότωφ προς την ελληνική πλευρά.

Η απάντηση των ελληνικών δυνάμεων αποτροπής ήταν φυσικά άμεση, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα καταγράφηκαν και υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών της γείτονος χώρας πάνω ή πολύ κοντά στον Έβρο. Αντίστοιχο περιστατικό καταγράφηκε και νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ ασφαλείς πληροφορίες του «Χ» αναφέρουν ότι και η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει την αύξηση της επιτήρησης του εναέριου χώρου πάνω από τον Έβρο.

Αυτό που θεωρείται δεδομένο όμως είναι το γεγονός ότι ο φράχτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα επεκτείνεται αρχής γενομένης από το Πέταλο στο Δέλτα του Έβρου και με απώτερο στόχο την κάλυψη όσο δυνατόν μεγαλύτερου μήκους παράλληλα με τη συνοριογραμμή. Στις Καστανιές πάντως ο υπάρχων φράχτης επιδιορθώνεται συνεχώς και η αποτρεπτική του δυνατότητα ενισχύεται συνεχώς με διάφορους τρόπους που υποδεικνύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του στρατού.

Επιπλέον, εκεί έχει τεθεί σε ετοιμότητα και τίθεται σε λειτουργία όποτε κρίνεται απαραίτητο, ένας ιδιότυπος ανεμιστήρας -καθ’ υπόδειξη του στρατού- ο οποίος δύναται να αναστρέψει την πορεία των χημικών όταν αυτά εξαπολύονται από την τουρκική προς την ελληνική πλευρά.

Β. Μαυρίδης: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του FRONTEX»
Την ικανοποίησή του εξέφρασε μιλώντας στον «Χ» ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, από την εξέλιξη που αφορά την έλευση της επιπλέον δύναμης του FRONTEX. «Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε την ανταπόκριση που υπήρχε σχεδόν άμεσα από τον FRONTEX με την αποστολή και δυνάμεων και οχημάτων που θα διευκολύνουν την προσπάθεια που γίνεται για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας. Εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας θα ήθελα να ευχαριστήσω τις χώρες ανταποκρίθηκαν άμεσα».

Ο κος Μαυρίδης είπε ακόμη ότι «αυτές οι κινήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι «πλέον επιτέλους οι Ευρωπαίοι -τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία αυτών- καταλαβαίνουν ότι η φύλαξη των συνόρων των ελληνικών ειναι φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων».

Άλλωστε, λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε πει με έμφαση ότι «εμείς δεν ξέρουμε να φυλάμε αλλιώς τα σύνορα» παρά «τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, το κράτος δικαίου καθώς αυτές οι αξίες είναι η σημαία μας, είναι η πίστη μας».

«Ένεση» στην τοπική οικονομία
Και επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, όλη αυτή η δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση αποτελεί τρόπον τινά μία τονωτική ένεση στην αγορά και την οικονομία της Ορεστιάδας και μάλιστα με δύο τρόπους. Από την μία πλευρά όλοι οι νεοφερμένοι αστυνομικοί, στρατιωτικοί και συνοριοφύλακες αφήνουν τον οβόλο τους τοπικά, αλλά από την άλλη το κλείσιμο των συνόρων και η αγανάκτηση των ντόπιων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα έχουν περιορίσει σημαντικά τη διαρροή ελληνικού χρήματος στις όμορες χώρες.

«Ηθικόν ακμαιότατον»
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, τέλος, παρατηρεί ότι η τοπική κοινωνία έχει «ηθικό ακμαιότατο» και ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία. Σε αυτή την κατεύθυνση συνδράμουν τα μέγιστα οι δυνάμεις αποτροπής  με τον κο Χρυσοχοΐδη να λέει απευθυνόμενος σε αυτές και στα μέλη του FRONTEX: «Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν θα περάσει κανείς.

Γιατί εδώ είναι Ελλάδα, εδώ είναι τα σύνορα, εδώ αρχίζει η Ευρώπη». Ειδικότερα μιλώντας στους Έλληνες, είπε: «εμείς γνωρίζουμε επιπλέον πως εδώ είναι Έβρος. Δεν είναι ένα ποτάμι που χωρίζει, είναι μια ορμή γεμάτη ζωή. Είναι η ζωή σας, η ζωή του ακρίτα και η ζωή του νερού. Φυλάτε αυτόν τον τόπο κι αυτό το ποτάμι χιλιάδες χρόνια.

Τα σύνορα είναι μια ομίχλη, που, άμα δεν ανήκεις, χάνεσαι. Πρέπει να νοιώθεις ποιος είσαι και να ξέρεις που πατάς. Κι εσείς τα γνωρίζετε και τα δυο καλά, το έχετε πολλές φορές δείξει, το διατρανώνετε και τώρα.

Όταν είμαστε μαζί σας εδώ, νοιώθουμε πως όλα τα μπορούμε, η πίστη κι η δύναμή σας μας εμπνέουν και μας στηρίζουν».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η επιστροφή στην κανονικότητα όπως την φαντάζονται βέβαια στην κυβέρνηση, η  ακόμα και με την αισιοδοξία που υπάρχει σε πολλούς,  με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και καφέ μπαρ, δεν θα είναι μια εύκολ