fbpx «Χρυσή» ευκαιρία ρύθμισης οφειλών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

«Χρυσή» ευκαιρία ρύθμισης οφειλών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Δημήτρης Πολιτειάδης

Σε έως 100 δόσεις η εξόφληση των χρεών, ακόμη κι 100% η διαγραφή των προσαυξήσεων

Να αποφύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις του νόμου, καλεί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Πολιτειάδης

Διονύσης Βοργιάς

Παράταση στη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα έδωσε πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για ευνοϊκή ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους στους ΟΤΑ (τέλη, φόρους, κλήσεις δημοτικής αστυνομίας, πρόστιμα, μισθώματα κλπ).

Με δόσεις και …εκπτώσεις
Οι οφειλέτες θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους στους Δήμους σε έως 100 δόσεις, καθώς και να απαλλαγούν από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων θα έληγε στις 17 Σεπτεμβρίου, ωστόσο πήρε παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Αφορά όμως στις οφειλές που θα έχουν βεβαιωθεί μέχρι 29 Νοεμβρίου.

Συνεπώς, στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσα χρέη έχουν ήδη βεβαιωθεί και όσα θα έχουν βεβαιωθεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2019.

Σημαντικό για όσους έχουν χρέη, είναι πως η ρύθμιση, εκτός από τις δόσεις που δίνει μέχρι εξοφλήσεως, παρέχει και «γενναίες» διαγραφές των νόμιμων προσαυξήσεων. Σε όσο πιο σύντομο χρόνο κανείς αποπληρώνει, τόσο περισσότερα χρήματα εξοικονομεί.

Έτσι, κατά το νόμο, η διαγραφή προσαυξήσεων υπολογίζεται σε ποσοστό:
α) 100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ
β) 80% αν εξοφληθεί σε 2 έως 24 δόσεις
γ) 70% αν εξοφληθεί σε 25 έως 48 δόσεις
δ) 60% αν εξοφληθεί σε 49 έως 72 δόσεις
ε) 50% αν εξοφληθεί σε 73 έως 100 δόσεις.

Βέβαια, εάν ο οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις του εναπομείναντος ποσού.

Δυσμενείς επιπτώσεις αποφεύγουν όσοι ρυθμίζουν
Ως «μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους οφειλέτες του Δήμου να έρθουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών θεμάτων, οικονομικού προγραμματισμού, ανάπτυξης, απασχόλησης και τοπικής οικονομικής ανάπτυξης Δημήτρης Πολιτειάδης.

Ο αντιδήμαρχος, αφότου υπογραμμίζει ότι όσοι ρυθμίζουν «επωφελούνται από μία διαγραφή των προσαυξήσεων (βλ. παραπάνω)», εξηγεί ότι όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση αποφεύγουν και μία σειρά δυσμενών επιπτώσεων, που επιβάλλει ο νόμος. Συγκεκριμένα, «εκ του νόμου είμαστε υποχρεωμένοι – στο τέλος περίπου του έτους – να προχωρήσουμε σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων και οι δημότες θα αποφύγουν αυτή την ταλαιπωρία. Επίσης, ο νόμος μάς υποχρεώνει να ενημερώσουμε την εφορία και πολλοί στερούνται της φορολογικής ενημερότητας. Όλα αυτά, με μία ρύθμιση, μπορούν να τα αποφύγουν». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα νόμος ορίζει, «με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων».

Δήμος Κομοτηνής: Έχουν ρυθμιστεί 260.000€
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Χ» στην παρούσα ρύθμιση (στην οποία δόθηκε παράταση) έχουν ήδη υπαχθεί 132 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει συνολικά το ποσό των 260.000€. Επωφελήθηκαν διαγραφών προσαυξήσεων συνολικού ποσού 30.000€, άρα στα ταμεία του Δήμου θα μπουν συνολικά 230.000€ από τα ρυθμιζόμενα. Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί εξ αυτών τα 25.000€, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν στις επικείμενες προς καταβολή δόσεις. 

Άξιο αναφοράς είναι πως στην προηγούμενη ρύθμιση είχαν υπαχθεί άλλοι 320 οφειλέτες. Επίσης αναφοράς χρήζει, ότι η πλειονότητα των χρεών προς τον Δήμο Κομοτηνής είναι μικρές οφειλές, οι οποίες έχουν απλώς σωρευτεί με τα χρόνια. Την ρύθμιση ασφαλώς μπορούν να αξιοποιήσουν και οφειλέτες με πολύ μικρά χρέη που απλώς έχουν διογκωθεί από τις προσαυξήσεις, αλλά και οφειλέτες με πράγματι πολύ μεγάλα χρέη, τα οποία – εάν τα διαιρέσουμε δια 100 δόσεις – τακτοποιούνται ευκολότερα.

Εν κατακλείδι, η ρύθμιση έχει αποδεδειγμένα οφέλη τόσο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και για τους δήμους, καθώς ευνοεί την εισπραξιμότητα οφειλών από πολίτες που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε