fbpx Χρόνιος πόνος, μια νόσος παγίδα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Χρόνιος πόνος, μια νόσος παγίδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
νόσος
παγίδα
Ενημέρωση
Εβδομάδα Υγείας

Τις απαραίτητες πληροφορίες μετέφεραν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υγείας ΠΑΜ-Θ στον "Χ" οι Μπουλέντ Κιαμήλογλου, Χρήστος Ιατρού

Διονύσης Βοργιάς

Την ευκαιρία να ενημερωθούμε γύρω από μία ασθένεια παγίδα, τον χρόνιο πόνο, είχαμε στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 8/4 στο κτίριο της ΠΕ Ροδόπης, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υγείας της ΠΑΜ-Θ. Καταρχήν, άξιο αναφοράς είναι πως από το 2001 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τον χρόνιο πόνο ως νόσο και την αντιμετώπισή του ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Όπως ανέδειξε στον χαιρετισμό του ο διευθυντής Αναισθησιολογικού Τμήματος "Σισμανογλείου" και συνεργάτης στο ιατρείο πόνου του Νοσοκομείου Μπουλέντ Κιαμήλογλου, "όλοι μας έχουμε βιώσει παροδικό πόνο κατά καιρούς, αλλά είναι μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που βιώνουν τον πόνο με μικρή ή καθόλου ανακούφιση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο οξύς πόνος είναι σύμπτωμα της εξέλιξης μίας νόσου, εμφανίζεται γύρω από τον τραυματισμένο ή πάσχοντα ιστό. Ο χρόνιος πόνος δεν είναι σύμπτωμα, αλλά ο ίδιος η εξέλιξη μίας νόσου, δεν υποχωρεί και δεν αυτοπεριορίζεται". Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του δεν έκρυψε ότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει το ιατρείο πόνου στο Γ.Ν. Κομοτηνής.

Ως κεντρικός ομιλητής παρέστη στην εκδήλωση ο δρ. Χρήστος Ιατρού αναισθησιολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. "Ο χρόνιος πόνος εν μέρει είναι ένα άλυτο πρόβλημα και οι γνώσεις μας ακόμη είναι σε εμβρυακή κατάσταση", δεν έκρυψε αρχικά, ενώ στην συνέχεια πληροφόρησε: "Μπορούμε να διακρίνουμε δύο πόνους: Τον οξύ πόνο πχ από μία σκωληκοειδίτιδα, ο οποίος είναι προστατευτικός πόνος γιατί μας προειδοποιεί ότι κάτι συμβαίνει. Όμως, ο οξύς πόνος, εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να μεταπέσει σε χρόνιο πόνο. Πάνω από τρεις μήνες διάρκειας, θεωρείται χρόνιος. Είναι ένας πόνος άχρηστος, επιβλαβής, κάνει ζημιά στον οργανισμό και θεραπεύεται πιο δύσκολα όσο οι ασθενείς καθυστερούν να έρθουν στα ιατρεία πόνου". Επομένως, όσο πιο νωρίς ο ασθενής επισκεφτεί τα ιατρεία πόνου, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα δει.

Ο ιατρός ενημέρωσε ότι υπάρχουν περίπου 50 ιατρεία πόνου στην Ελλάδα, δύο εκ των οποίων στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, αλλά πρώτον ο κόσμος δεν τα γνωρίζει αρκετά και δεύτερον διαχρονικά η Πολιτεία δεν τα έχει στηρίξει. Ανέδειξε, μάλιστα, ότι πανελλαδικά δεν υπάρχει κανένα ιατρείο πόνου ειδικά για παιδιά. Επίσης, πληροφόρησε, ότι οι ιατροί είναι φειδωλοί κατά την συνταγογράφηση θεραπευτικών φαρμάκων (πχ μπορεί να εμπεριέχουν μορφίνη), φοβούμενοι ακόμη και να θεωρηθούν διακινητές ναρκωτικών.

Η τέχνη ως μέσο θεραπείας στην αντιμετώπιση των Ψυχικών Διαταραχών
Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υγείας της ΠΑΜ-Θ, επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής "Σισμανόγλειο", το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Νοσοκομείου Κομοτηνής, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και οι ασκούμενες φοιτήτριες κοινωνικής εργασίας του Δ.Π.Θ. πραγματοποίησαν εσπερίδα με τίτλο "Η τέχνη ως μέσο θεραπείας στην αντιμετώπιση των Ψυχικών Διαταραχών", το βράδυ της Δευτέρας 9/4 στο κτίριο της ΠΕ Ροδόπης.

Εισηγητές ήταν οι: Χριστίνα Μπαξεβάνη και Σιακήρ Αλέφ, ψυχολόγοι - Εταιρεία Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Θέμα εισήγησης: «Αγχώδεις διαταραχές: Διάγνωση και θεραπεία». Αθηνά Παναγιωτίδου, παιδαγωγός Msc, συγγραφέας και σεναριογράφος. Θέμα εισήγησης: «Η τέχνη ως μηχανισμός ψυχικής ανθεκτικότητας στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους». Μιχάλης Σωτηρίου, ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής, διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής Γ.Ν. Καβάλας. Θέμα εισήγησης: Η ποίηση ως μέσο θεραπείας στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ