fbpx Χριστός και Αλλάχ λένε «όχι» στην ενδοοικογενειακή βία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Χριστός και Αλλάχ λένε «όχι» στην ενδοοικογενειακή βία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενδοοικογενειακή βία
Μουφτής
Μητροπολίτης

Στην Αλεξανδρούπολη οι 4 Μητροπολίτες και οι 3 Μουφτήδες της Θράκης υπέγραψαν κοινή «Διακήρυξη Ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία»

Θανάσης Τσολάκης

Σε ένα ιστορικό από κάθε άποψη κείμενο, έβαλαν χθες την υπογραφή τους οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης (Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Ξάνθης Παντελεήμων και Διδυμοτείχου Δαμασκηνός) και οι τρεις Μουφτήδες της (Διδυμοτείχου Ο. Χαμζά, Κομοτηνής Χ. Τζιχάτ και Ξάνθης Μ. Καραχαλήλ) σε ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Ανθίμειο Εκκλησιαστικό Κέντρο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Ο λόγος για τη Διακήρυξη Ενάντια στην Ενδοοικογενειακή βία, η υπογραφή της οποίας έρχεται ως συνέχεια του συνεδρίου που είχε γίνει στην Αλεξανδρούπολη και ουσιαστικά αποτελούσε έναν διάλογο μεταξύ των δύο θρησκειών (Χριστιανισμού και Ισλάμ) τον Σεπτέμβριο του 2018 σχετικά με τη θέση της γυναίκας ανάλογα με τις διδαχές τους. «Η υπογραφή δεν είναι η λήξη του συνεδρίου» σχολίασε ο οικοδεσπότης Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος σημειώνοντας ότι «η σύγκρουση των πολιτισμών πρέπει να αποτραπεί» ενώ για την κοινή πρωτοβουλία των θρησκευτικών ηγετών είπε ότι «βγήκαμε από ένα καβούκι και ξέραμε ότι αυτό θα στραπατσάριζε την εικόνα μας».

«Θέλουμε το παράδειγμα της Θράκης να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα» σχολίασε ο πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών, Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, που παρέστη στην εκδήλωση και δανειζόμενος τη φράση του αγίου Αλεξανδρουπόλεως σημείωσε ότι ο στόχος είναι «η ποσόστωση να μην έχει σχέση με το φύλο, αλλά με τις ικανότητες».

Το παράδειγμα της Θράκης αποτέλεσε τον βασικό άξονα των χαιρετισμών και των επτά θρησκευτικών ταγών, καθώς είναι οι άνθρωποι που το υπηρετούν και το ενισχύουν, όπως παρατήρησε και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής.

Το έργο και η εργασία τους άλλωστε αναγνωρίστηκε και από τον Ιλίου Αθηναγόρα στον καταληκτικό χαιρετισμό του, που ευχαρίστησε αρχικά τον Μαρωνείας Δαμασκηνό που τον έφερε σε επαφή με τους υπόλοιπους Μητροπολίτες και εν συνεχεία με τους Μουφτήδες και εν τέλει «μου άνοιξαν τα μάτια για να δω τι γίνεται εδώ», όπως είπε.

Μετά τη Διακήρυξη, τι;
Η υπογραφή της Διακήρυξης δεν είναι το τέλος του διαθρησκευτικού διαλόγου που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των τοπικών θρησκευτικών ταγών, αλλά η αρχή μίας σειράς ενεργειών, που προκύπτουν εμμέσως πλην σαφώς και από την ίδια τη Διακήρυξη, όπως παρατήρησε ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Καλλιγέρης, που είναι και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«[…] Ως Ποιμένες των Μητροπόλεων μας που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας αφενός, και ως Πνευματικοί Ηγέτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας αφετέρου καταδικάζουμε όλες τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας όπως και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Θεωρούμε ότι η βία αποτελεί προσβολή για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου την οποία υπερασπίζεται και ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ.

Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι ο άνθρωπος, άνδρες και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά, έχουν την ίδια αξία μπροστά στο Θεό. Είναι (ο άνθρωπος) η κορωνίδα και ο οικονόμος της δημιουργίας και κατά συνέπεια ο σεβασμός και η ελευθερία του ανθρώπινου προσώπου άνδρα και γυναίκας, ενήλικα και παιδιού είναι απόλυτος. 

Καταδικάζουμε επίσης την παραπλανητική επίκληση των αρχών του Χριστιανισμού ή του Ισλάμ ως δικαιολογία για άσκηση βίας σε βάρος των γυναικών. Κάθε χρήση βίας ενάντια στη γυναίκα και στο παιδί είναι ενάντια στο θέλημα του Θεού. 

Εκφράζουμε την από κοινού επιθυμία μας να εργαστούμε εντατικά όλοι μας χριστιανοί και μουσουλμάνοι, μαζί όλοι αλλά και ο καθένας με τους πιστούς του για να αντιμετωπίσουμε την ενδοοικογενειακή βία σε οποιαδήποτε μορφή […]» αναφέρεται στο κείμενο της Διακήρυξης ενώ σε άλλο σημείο της λέει ότι οι υπογράφοντες δεσμεύονται να «οργανώσουν στις Μητροπόλεις και τις Μουφτείες δράσεις πρόληψης όλων των μορφών ενδοοικογενειακής βίας».

Πέραν τούτου όμως, σύμφωνα με τον π. Αντώνιο Καλλιγέρη, πρέπει κατ’ αρχήν να συνεχιστεί ο διάλογος του Χριστιανισμού με το Ισλάμ. Την ίδια ώρα η Ιερά Σύνοδος συστήνει ομάδα εργασίας για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που προκύπτουν από την Διακήρυξη, ενώ σχεδιάζονται επιμορφωτικά προγράμματα για τους κληρικούς και τρόποι ενημέρωσης των πιστών. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και η έκδοση ενός συγγράμματος, το οποίο θα χωρίζεται σε δύο μέρη: στην κοινωνιολογική / ψυχολογική ανάλυση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και στη θρησκευτική ανάλυση. Προτείνεται μάλιστα το Α’ μέρος να είναι κοινό και για τις δύο εκδόσεις (χριστιανική/μουσουλμανική) και να διαφοροποιείται μόνο το Β’ που θα αφορά τη θρησκευτικό κομμάτι.

Οι επτά θρησκευτικοί ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι η Διακήρυξή τους αφορά το ποιμαντικό κομμάτι που είναι άλλωστε και ο τομέας ευθύνης τους, πλην όμως από το κάδρο δεν λείπει και ανάγκη για συνδρομή της Πολιτείας στο μείζον αυτό ζήτημα. Ο κος Άνθιμος δε, σημείωσε ότι «εμείς κάνουμε ποιμαντική και προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο με αυτό που θέλει ο Θεός. Τα υπόλοιπα είναι άλλοι δρόμοι που όντως υπάρχουν και είναι δύσκολοι και μακάρι να μην χρειαστεί να τους περπατήσουμε ποτέ. Εάν εμπνεύσουμε τους ανθρώπους ασπαστούν αυτό το πνεύμα του Θεού, τότε δεν θα χρειαστούν όλα τα υπόλοιπα».

Μαρέβα Μητσοτάκη: «Στόχος είναι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών»
«Πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ βοηθά να διώξουμε από πάνω μας μία ντροπή που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα» σημείωσε στον χαιρετισμό της η σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού Μαρέβα Γκαμπρόβσκι η οποία παρέστη ορμώμενη από το προσωπικό της ενδιαφέρον στην εκδήλωση υπογραφής της Διακήρυξης.

Η πρώτη κυρία της Ελλάδας χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Γαλλίας και των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση Μακρόν για την τιμωρία των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και προστασίας των θυμάτων για να πει ότι το φαινόμενο δυστυχώς απαντάται παντού, παρά το γεγονός ότι η ανθρωπότητα διαβαίνει τον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κα Μητσοτάκη στο διάστημα 2014-2018 τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 34.5% και έφτασαν τις 4.722 ενώ στο Α’ εξάμηνο του 2019 έχουν καταγραφεί 1900 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης στην 4ετία 2014-2018 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 800 βιασμοί.

«Ξέρω ότι το κράτος προσπαθεί. Η ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποίησε τα τμήματα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, που δεν είχαν ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Απρίλιο», ανέφερε η κα Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη για «συμμετοχή του πολίτη» που πρέπει «να πάρει θέση ενάντια στη βία σε κάθε της μορφή».

«Η έμφυλη βία στον ιδιωτικό χώρο, πρέπει να γίνει δημόσια υπόθεση και η σιωπή των θυμάτων, να γίνει φωνή του καθενός μας» είπε σε άλλη αποστροφή του λόγου της η κα Μητσοτάκη, ενισχύοντας την πολιτική απόχρωση του χαιρετισμού της, εν τούτοις δεν σχολίασε καθόλου την πρόσφατη στάση της πλειοψηφίας της Βουλής στην ψήφιση της αναθεώρησης του Συντάγματος, οπόταν οι βουλευτές της ΝΔ δεν ψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 5 παρ 2 για τη διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ευάλωτες ομάδες. 

Η κα Μητσοτάκη κατέληξε συγχαίροντας τους Μητροπολίτες και τους Μουφτήδες για την πρωτοβουλία τους, ενώ δεν ήταν η μοναδική «πολιτική» παρουσία στην εκδήλωση. Εκεί βρέθηκαν επίσης η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα για να πει ότι όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς εργάζονται εντατικά για την καταπολέμηση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και ότι η Ελλάδα θα μπει σε διαδικασία αξιολόγησης σε τρία χρόνια, όπως επίσης και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος έδωσε και τον επίλογο όλης της εκδήλωσης.

«Ο ρόλος της Πολιτείας συνίσταται στο να καταλάβει αυτός που αισθάνεται αδύναμος, ότι ο νόμος είναι μαζί του. Είναι γεγονός ότι οι διαδικασίες φαντάζουν αργές, αλλά όταν ξεκινήσουν λειτουργούν ως οδοστρωτήρας που διαλύει την αίσθηση ισχύος του φαινομενικά δυνατού. Με άλλα λόγια: μπορεί κάποιος που σηκώνει το χέρι να φαίνεται δυνατός, αλλά αυτό είναι για μια στιγμή – ο αστυνόμος και ο δικαστής είναι για μια ζωή».

Στην εκδήλωση παρέστη και ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, που μεταξύ άλλων σχολίασε: «Οι πρωτοβουλίες κοινωνικού περιεχομένου σε επίπεδο θρησκειών όπως η πάταξη της μάστιγας της ενδοοικογενειακής βίας και ιδιαίτερα κατά των γυναικών, δεν μπορούν παρά να μας βρίσκουν σύμφωνους αφού στέλνουν ένα πανανθρώπινο μήνυμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε