fbpx Χρηματιστήριο: Κλοιός προστασίας για τους μικρομετόχους στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 21 Απριλίου, 2018 - 10:00
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Χρηματιστήριο: Κλοιός προστασίας για τους μικρομετόχους στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΔ
Γιάννης Τζαμπάζης
χρηματιστήριο

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου στη βόρεια Ελλάδα Γιάννη Τζαμπάζη ο οποίος έδωσε συμβουλές και πρότεινε μεταξύ άλλων την ασφαλή επένδυση του χρυσού

Διονύσης Βοργιάς

Ο ρόλος ουσίας του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ), και η ανάδειξη των πολλαπλών οφελών που θα προκύψουν από τον θεσμό για τους μικρομετόχους και στην Κομοτηνή, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής 20 Απριλίου στο ξενοδοχείο «Ανατόλια» με κεντρικό ομιλητή τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου στη Βόρεια Ελλάδα Γιάννη Τζαμπάζη.


Στην παρουσίαση  συμμετείχαν οι κάτωθι προσκεκλημένοι: ο κ.Πουφινάς Θωμάς καθηγητής Οικονομικών και   υπεύθυνος προγραμμάτων ΣΕΔ, παρακολούθησης ΓΣ εισηγμένων από φοιτητές, ο κ.Αγγελίδης Νίκος Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου, ο κ.Γραβάνης Αντώνης Πρόεδρος Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ο κ.Κεφαλίδης Ευστάθιος Διευθυντής Αναπτυξιακής Ροδόπης, ο κ.Κυράζογλου Νίκος, αντιπρόσωπος Αxon.efg, οκ.Κυράζογλου Αθανάσιος Ασφαλιστής, ο κ.Χαράλαμπος Σγούρος εκπρόσωπος της Εθνικής Χρηματιστηριακής, ο κ.Βληγορούδης Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος τηςΕλληνοαμερικανικής Χρηματιστηριακής, ο  κ.Ξενοδοχίδης Παύλος, μέτοχος τηςεισηγμένης στο Χρηματιστήριο Κύπρου AIXMH, ο κ.Βακιάνης Γιάννης Προϊστάμενος Χορηγήσεων Εθνικής Τράπεζας, ο κ.Παπάζογλου Μανώλης επιχειρηματίας, η κα Ρίτσα Μιχέλη Μπότσαρη, δικηγόρος, ο κ.Θεοδοσίου Θεοδόσης αναλυτής στατιστικών δεδομένων και Πρόεδρος Τhink Τank, ο κ.Γιώργος Χριστοφορίδης, ιδιώτης επενδυτής και προδιοικητής Ροταριανής Περιφέρειας, ο κ.Βεζυργιαννίδης Μιχάλης επενδυτής-επιχειρηματίας, ο κ.Τζαμπάζης Απόστολος πτυχιούχος Χρηματοοικονομικών και μέλος ΣΕΔ, ο κ.Σμυλανάκης Γιάννης πτυχιούχος Πληροφορικής μέλος ΣΕΔ, καθώς και πολλοί ιδιώτες επενδυτές.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει αναγνωριστεί, με νόμο, από τη Βουλή των Ελλήνων ως θεσμικός φορέας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και συμμετέχει μαζί με άλλους πέντε φορείς στην συμβουλευτική επιτροπή της επιτροπής κεφαλαιαγοράς ως εκπρόσωπος των ιδιωτών επενδυτών. Ο ΣΕΔ είναι στη διάθεση όλων των μετόχων για να καυτηριάσει στρεβλώσεις, να διορθώσει κακώς κείμενα στη λειτουργία των χρηματαγορών, να παρακινήσει τους μικρομετόχους να συμμετέχουν στις ΓΣ των εισηγμένων εταιριών, υπερασπιζόμενοι οργανωμένα και υπό το κύρος του ΣΕΔ τα συμφέροντά τους. Ο ΣΕΔ προωθεί το μετοχικό ακτιβισμό με προγράμματα συμμετοχής στις ΓΣ των εισηγμένων και υποβολή προτάσεων προς τα ΔΣ και τις εποπτικές αρχές.    


Γ. ΤΖΑΜΠΑΖΗΣ: «ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Ο ΧΡΥΣΟΣ»
Την κεντρική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Γιάννης Τζαμπάζης ο οποίος δεν στάθηκε τόσο σε τεχνικές αναλύσεις, αλλά μίλησε την καθημερινή γλώσσα της αγοράς, ώστε να είναι κατανοητός από το ευρύ κοινό. Εξήγησε τί είναι ο ΣΕΔ και «γιατί έλειπε τόσα χρόνια» όπως είπε ο ίδιος, ενώ στην συνέχεια έκανε μία αναδρομή στον χρόνο, με άξονα αναφοράς το ελληνικό χρηματιστήριο και τον χρυσό, και πώς φτάσαμε μέχρι τον σημερινό υπερδανεισμό.
Μίλησε σε άλλο σημείο για το παγκόσμιο χρέος, σημειώνοντας τα εξής: «Φτάσαμε 160τρς δολάρια παγκόσμιο χρέος, που είναι πάνω από το 200% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτή είναι μία τεράστια στρέβλωση, την οποία προσπαθούν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες να ελέγξουν, για να μην σκάσει η φούσκα των ομολόγων, να μην έχουμε ντόμινο και να μην καταστραφεί ο πλανήτης». Και ανέδειξε πως «μέσα στον παγκόσμιο κυκεώνα, έχουμε και το ελληνικό χρηματιστήριο», είπε για να αναλύσει όλα τα βασικά ιστορικά στοιχεία για την έναρξη, την άνθηση και τη νυν κατάσταση του ελληνικού πανεπιστημίου».
Εξήγησε σε άλλο σημείο του λόγου του ότι «τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα στο ελληνικό χρηματιστήριο», γι’ αυτό – ιδίως για τους μικροεπενδυτές – χρειάζεται ένας κλοιός προστασίας, όπως αυτόν που δημιουργεί ο ΣΕΔ.

«Μέχρι σήμερα οι μικροεπενδυτές δεν είχαν κάποιο όργανο να τους εκφράζει και κάποιον να τους προστατεύει», είπε δείχνοντας στη λειτουργία του ΣΕΔ την αναγνωρισμένη λύση που γέμισε αυτό το κενό. «Μέχρι σήμερα οι μικρομέτοχοι ήταν έρμαια όλων όσων ήθελαν να τους κατευθύνουν», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «από εδώ και πέρα θα δημιουργήσουμε μία επενδυτική παιδεία και μία επενδυτική συνείδηση, ώστε να προστατεύσουμε το επενδυτικό κοινό και της περιοχής».


Μετά λόγου γνώσεως δήλωσε πως «πράγματα που δεν γνωρίζει κάποιος, ας μην τα αγγίζει», για να σταθεί στην επικινδυνότητα που υπάρχει – και το ρίσκο – στο χρηματιστήριο: «Το χρηματιστήριο είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο για όσους δεν το γνωρίζουν – μην προτρέψετε ανθρώπους που δεν ξέρουν, να ασχοληθούν με το χρηματιστήριο, αλλά μπορούν να εμπιστευτούν τον ΣΕΔ». Μάλιστα τόνισε εμφατικά ότι «από το 2008 κι έπειτα οι περιουσίες αλλάζουν χέρια σε δευτερόλεπτα» και πως συντοχρόνω «υπάρχουν τόσο παραπλανητικές πλατφόρμες που, όταν έχεις κέρδος, νομίζεις ότι θα κατακτήσεις τον κόσμο», συμβουλεύοντας όλους τους επενδυτές να έχουν σύνεση, να ελέγχουν τον εαυτό τους και, αν τελικά αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο, να είναι με την κατάλληλη συμβουλή των ειδικών.


Καταληκτικά, μέσα στο όλο πλαίσιο ρίσκου και κινδύνου του χρηματιστηρίου, ανέδειξε ως ασφαλή επένδυση, αυτή του χρυσού. «Μία αγορά επενδυτική είναι και η αγορά χρυσού», είπε και πρόσθεσε: «Η Γερμανία έχει επαναφορά χρυσού κι αυτό δείχνει μία παγκόσμια ανασφάλεια». Ανέδειξε σε αυτό το σημείο ως μία σοβαρή και σταθερή επένδυση τον χρυσό «ο οποίος έχει μέλλον» όπως σχολίασε. «Οι χώρες βλέπουν πλέον ότι το χαρτί είναι επικίνδυνο. Δεν πρέπει να απαξιώνουμε τον χρυσό. Ο χρυσός είναι το πραγματικό χρύσο κι αποτελεί μία δικλείδα ασφαλείας», κατέληξε ο κος Τζαμπάζης.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από μέλη του ΣΕΔ και διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων, ο οποίος ήταν γόνιμος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές