fbpx Χρ. Δερμεντζόπουλος: «Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
LIVE ΣΤΟΝ «Χ»

Χρ. Δερμεντζόπουλος: «Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρήστος Δερμεντζόπουλος
Έβρος
Νέα Δημοκρατία

Συνοριοφύλακες, φράχτης αλλά και τουρκική πίεση μέσω μη νόμιμων μεταναστών

Διονύσης Βοργιάς

Διευρύνοντας τον κύκλο ζωντανών συνεντεύξεων, στο facebook/Χρόνος Εφημερίδα φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δερμεντζόπουλος. Με το βλέμμα στον υπό κατασκευή φράχτη στο Νότιο Έβρο, αλλά την επισκευή του υπάρχοντος στο Βόρειο Έβρο, ο βουλευτής πληροφόρησε πως «οι εργασίες πραγματοποιούνται γρήγορα» και «είναι εντατικές», ενώ χαρακτήρισε τις κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει το έργο ως «κορυφαίες». Ο Εβρίτης πολιτικός, μάλιστα, χαρακτήρισε τον ήδη υπάρχοντα φράχτη στον Βόρειο Έβρο «πολύ σημαντικό για την αποτρεπτική αντίδραση που είχαμε στα επεισόδια με την εργαλειοποίηση των μεταναστών από πλευρά της Τουρκίας».

Έβρος: 400+600 συνοριοφύλακες
Ο Χρ. Δερμεντζόπουλος δεν έκρυψε πως «η κυβέρνηση ίσως να ξεκίνησε λίγο χλιαρά για το συγκεκριμένο ζήτημα», αναφερόμενος στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού πλην όμως τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα πάντα με τον ίδιο «βρήκε γρήγορα βηματισμό κι έγιναν αρκετές κινήσεις στην περιοχή μας».

Καταγράφοντας το τι άλλαξε (ή τι αναμένεται να αλλάξει), στάθηκε στην ενίσχυση της Συνοριοφυλακής, που αριθμητικά ‘‘μεταφράζεται’’ σε 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες για τον Έβρο και 600 ακόμη που θα προσληφθούν μελλοντικά. Επιπλέον 100 συνοριοφύλακες αναμένεται να προσληφθούν για την ΠΕ Ροδόπης, εάν επιβεβαιωθεί η από Θεσσαλονίκη εξαγγελία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πέρα από την ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό, σύμφωνα με τον βουλευτή «έγιναν κάποιες αρκετά σημαντικές ενέργειες, σε συνεργασία με τους συνδικαλιστές και την Ελληνική Αστυνομία, αναβαθμίσαμε αρκετά μέσα που είχαμε, όπως drones, διόπτρες, κάμερες, σκάφη για το λιμενικό».

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ευρώπη
Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων τώρα, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος ισχυρίστηκε πως «η κυβέρνηση πραγματικά ασχολήθηκε ενεργά με το μεταναστευτικό, καθώς ήταν ένα πρόβλημα που λίμναζε χρόνια» και έθεσε ξεκάθαρα τον στόχο «να θωρακίσουμε τον Έβρο», σημειώνοντας πως σε αυτή την προσπάθεια είναι σύμμαχος η κοινωνία. «Αυτή η κυβέρνηση έδειξε με πυγμή ότι πραγματικά θέλει να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα», υπογράμμισε.

Με το βλέμμα στα γεγονότα των Καστανεών, που έφεραν ξανά το επίκεντρο στον Έβρο, ο κος Δερμεντζόπουλος δήλωσε: «το ζήτημα αυτό πλέον δεν είναι (μόνο) ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, κι αυτό το είδαμε με την επίσκεψη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στις Καστανιές, με αποτέλεσμα να αποκτούμε συμμάχους στην όλη απειλή και πρόκληση που δεχόμαστε από πλευράς Τουρκίας», δίνοντας ως παράδειγμα την στάση της Αυστρίας, που πλέον αποτελεί σύμμαχο της Ελλάδας στην διαχείριση του μεταναστευτικού.

Μπορεί η διοχέτευση μη νόμιμων μεταναστών, μεταναστών και προσφύγων από πλευράς Τουρκίας προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα που καταγράφηκε στις αρχές του ’20 να μην έχει κάνει την επανεμφάνισή της με την ίδια μαζικότητα και προκλητικότητα, πάντως ο μηχανισμός της γείτονος φαίνεται πως συνεχίζει να πιέζει εκατοντάδες μετανάστες προς τα περάσματα. «Η Τουρκία έχει στην ατζέντα της την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου», σημείωσε εδώ ο βουλευτής, κρίνοντας την συμπεριφορά της Τουρκίας ως απόπειρα δημιουργίας αστάθειας όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό σκηνικό. Η απάντηση, πάντως, είναι πως «εμείς υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας και λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει», υπογράμμισε ο βουλευτής.

Μαζεύονται οι ΜΚΟ;
Μέσα σε όλα, γίνεται μία προσπάθεια -η επιτυχία ή αποτυχία της οποίας θα κριθεί συντοχρόνω- για ‘‘συμμάζεμα’’ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που ασχολούνται με τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού. «Σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, ουσιαστικά ξεδιπλώθηκε ένα δίκτυο υποστήριξης κάποιων ΜΚΟ στα κυκλώματα των λαθρομεταναστών, τα οποία εμείς οδηγήσαμε στον εισαγγελέα», ήταν εν προκειμένω τα λόγια του κου Δερμεντζόπουλου, ο οποίος, τέλος, ισχυρίστηκε πως έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου και έχει υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών από τους διαμένοντες σε δομές μετανάστες.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.