fbpx Χορός και παράδοση στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΟΡΟ

Χορός και παράδοση στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
παραδοσιακοί χοροί
ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Πραγματοποιήθηκε η 1η επιμορφωτική διημερίδα αποφοίτων της ειδικότητας ελληνικού παραδοσιακού χορού


"Υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων πολιτών οι οποίοι ασχολούνται με τους παραδοσιακούς χορούς κι έτσι έχει δημιουργηθεί μία νέα αγορά εργασίας για τους αποφοίτους", αναγνωρίζει ο κος Γουλιμάρης

Διονύσης Βοργιάς

Τον χορό διατηρεί στο προσκήνιο η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (ΣΕΦΑΑ) Δ.Π.Θ. καθώς έχει ενταγμένο το μάθημα των παραδοσιακών χορών στο πρόγραμμα σπουδών της και λειτουργεί ειδικότητα ελληνικού παραδοσιακού χορού για τα έτη 3 και τα 4 των σπουδών.


Προς την καλύτερη επιμόρφωση των αποφοίτων του τμήματος, πραγματοποιήθηκε η 1η  επιμορφωτική διημερίδα αποφοίτων ειδικότητας ελληνικού παραδοσιακού χορού του ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ με θέμα "Χορευτικά Δρώμενα: Από την παράσταση στην αναπαράσταση", το Σαββατοκύριακο 10-11 Μαρτίου. Η διημερίδα αποτέλεσε μια πρωτοβουλία των αποφοίτων της ειδικότητας ελληνικού παραδοσιακού χορού που στηρίχθηκε από τους καθηγητές και το ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ, το περιεχόμενό της δε, ήρθε να καλύψει τις δικές τους αναζητήσεις, ερωτήσεις και προβληματισμούς.


Μίλησαν οι: Δημήτρης Γουλιμάρης, Φίλιππος Φιλίππου, Αθηνά Πίτση, Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης, Κωνσταντίνος Μούτος, Θεόδωρος Πιλαλίδης, εκπρόσωποι της ομάδας Γυναικών Ν. Βύσσας, Μαρία Παπαϊωαννίδου, Κατερίνα Βασιλείου.


Ως ένα "πολιτιστικό αντάμωμα αποφοίτων" χαρακτήρισε την διημερίδα η κοσμήτορας της σχολής Ελένη Δούδα, η οποία υπογράμμισε την πρόθεση να γίνεται κάτι αντίστοιχο κάθε χρόνο. Η ίδια είπε πως οι εκδηλώσεις αυτές είχαν διπλό στόχο: "Από τη μία να βρεθούν οι απόφοιτοι του τμήματος κι από την άλλη να αναπτυχθούν προβληματισμοί και να συζητηθούν θέματα που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου των ελληνικών παραδοσιακών χορών". 


Κατόπιν, η κα Δούδα στάθηκε και στην δράση των καθηγητών της ειδικότητας, προς ανάδειξη του ελληνικού παραδοσιακού χορού. "Οι καθηγητές εργάζονται με ασύχαστο πάθος, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα δίκτυο συνεργασίας των παλιών αποφοίτων, ώστε να διατηρούμε την πολιτιστική μας παράδοση και οι απόφοιτοί μας να διαδώσουν τον παραδοσιακό χορό όχι μόνο από την πρακτική του αλλά κι από την επιστημονική του μεριά", είπε.


"Η ολοκλήρωση των σπουδών σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα, δεν σηματοδοτεί την λήξη της σχέσης αποφοίτων-καθηγητών", αναγνώρισε από θέσης του ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Γουλιμάρης, και συνέχισε: "Στο ΤΕΦΑΑ προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες επιμόρφωσης στην πορεία της εξέλιξής τους, γιατί η κατάκτηση γνώσεων είναι μία δυναμική κι όχι στατική διαδικασία. Ήταν μία 'απαίτηση' των αποφοίτων που πήρε σάρκα και οστά". 


Ο ίδιος τόνισε ότι είναι "ιδιαίτερη χαρά για κάθε καθηγητή να βλέπει μετά από χρόνια την πορεία των αποφοίτων. Μπορώ να πω ότι τα παιδιά παραμένουν στο αντικείμενο των παραδοσιακών χορών, δημιουργούν και διακρίνονται. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μας", κι ανέδειξε μία διαφορετική πτυχή ότι, όσο οι Έλληνες επιστρέφουν στην παράδοση - και άρα στον χορό - η αγορά εργασίας 'ανοίγει' για τους αποφοίτους της ειδικότητας:


"Η δυναμική του αντικειμένου είναι αναγνωρισμένη πανελλαδικά, με την έννοια ότι πλήθος δραστηριοτήτων γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων πολιτών οι οποίοι ασχολούνται με τους παραδοσιακούς χορούς κι έτσι έχει δημιουργηθεί και μία νέα αγορά εργασίας για τους αποφοίτους μας. Ο δικός μας ρόλος είναι υποστηρικτικός σε αυτά τα στελέχη".
"Ήρθαν παιδιά από όλη την Ελλάδα για την διημερίδα, κι αυτό είναι ενδεικτικό της επιτυχίας και της ανταπόκρισης", είπε με την σειρά του ο Φίλιππος Φιλίππου, αναπληρωτής καθηγητής, για να αναδείξει την διημερίδα, και μίλησε για την σημασία των εκδηλώσεων: "Η ειδικότητά μας συσπειρώνει τα παιδιά της, δηλαδή οι νέοι φοιτητές βλέπουν τους αποφοίτους και θέλουν κι εκείνοι με την σειρά τους να συμμετάσχουν στην ειδικότητα των παραδοσιακών χορών".


Όπως καταληκτικά μάς πληροφόρησε, τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής ανά την Ελλάδα διατηρούν τον ελληνικό παραδοσιακό χορό σε περίοπτη θέση: "Ο ελληνικός χορός αποτελεί κομμάτι του μαθήματος της φυσικής αγωγής στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Σε όλα τα ΤΕΦΑΑ της Ελλάδας υπάρχει ο ελληνικός χορός ενταγμένος στο κανονικό πρόγραμμα σπουδών, ενώ η ειδικότητα παραδοσιακών χορών, πρόκειται για την εξειδίκευση των βασικών γνώσεων".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όνειρο θερινής νυκτός για το νέο ακαδημαϊκό έτος το τμήμα Ψυχολογίας του ΔΠΘ για το Διδυμότειχο.