fbpx Χωρίς καθαριότητα έμειναν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΕΛΗΞΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΙΔΙΩΤΗ ΣΤΙΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Χωρίς καθαριότητα έμειναν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης
αστυνομία

Πλην του Τμήματος Ασφαλείας και του Α.Τ. Σαπών που διαθέτουν πολιτικό προσωπικό

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την καθαριότητα, καλεί την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη η Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Δήμητρα Συμεωνίδου

Χωρίς καθαριότητα έμειναν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού Ροδόπης, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2018 έληξε η σύμβαση με ιδιώτη, πλην του Τμήματος Ασφαλείας και του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών που διαθέτουν πολιτικό προσωπικό. Όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ στο νομό, εξυπηρετούνταν μέσω ιδιώτη, ο οποίος όμως αποχώρησε μετά τη λήξη της σύμβασής του και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες για την κάλυψη του τομέα καθαριότητας.

Όπως πληροφορείται ο "Χ" είχε ζητηθεί από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να γίνει μέσω ΑΣΕΠ καινούργια σύμβαση διάρκειας 18 μηνών, όμως δεν έχει λάβει καν την πρώτη έγκριση. Αστυνομικοί στη Ροδόπη εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί ελλείψει καθαριότητας στους χώρους των αστυνομικών υπηρεσιών, σε κρατητήρια και σε τμήματα συνοριακής φύλαξης, όπου γίνεται, έστω και προσωρινά, η φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Πληροφορούμαστε ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. περί οριστικής επίλυσης του ζητήματος της καθαριότητας με την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, όμως αυτό δεν ευοδώθηκε μέχρι σήμερα.

Το θέμα φαίνεται να αφορά Αστυνομικές Υπηρεσίες όλης της χώρας, γι' αυτό και εστάλη έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, με κοινοποίηση στην υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, με το οποίο τους καλούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την καθαριότητα. 

Αναλυτικά η επιστολή: "Κυρία υπουργέ, με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς, είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε σε σας και να σας μεταφέραμε την έντονη ανησυχία, αλλά και απογοήτευση των συναδέλφων μας για την κατάσταση που δημιουργήθηκε σε Αστυνομικές Υπηρεσίες με τη λήξη των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας από ιδιωτικά συνεργεία.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα πολλών Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων ανά την Ελλάδα, προς την Ομοσπονδία μας, στοίβες από σκουπίδια ήδη άρχισαν να δημιουργούνται στις Αστυνομικές Υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι συνάδελφοί μας, οι πολίτες που τις επισκέπτονται καθώς και οι κρατούμενοι στα αστυνομικά κρατητήρια, έρχονται αντιμέτωποι με την έντονη δυσοσμία και τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς και γιατί επετράπη από τη διοίκηση της Ελληνικής Αστυνομίας να επαναληφθούν αυτές οι απαράδεκτες και επικίνδυνες καταστάσεις, όταν μάλιστα λαμβάναμε από την ηγεσία διαβεβαιώσεις περί οριστικής επίλυσης του ζητήματος της καθαριότητας με την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού.

Κυρία υπουργέ, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας το όλο πρόβλημα συζητήθηκε εκτενώς και σας ενημερώνουμε ότι από την πλευρά μας δεν θα περιοριστούμε απλώς στην ανάδειξή του, αλλά ως συνδικαλιστικός φορέας, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Η Ομοσπονδία μας, λαμβάνοντας υπόψη της τα εύλογα παράπονα των Ενώσεών της, σας καλεί να προβείτε στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να επιταχυνθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την άμεση εξεύρεση λύσης και την έναρξη καθαρισμού των αστυνομικών κτιρίων από επαγγελματικά συνεργεία καθαρισμού.      

Είναι αδιανόητο κάποιοι να πιστεύουν ή να αναμένουν ότι οι συνάδελφοί μας θα αναλάβουν χρέη καθαριστριών, εξυπηρετώντας τυχόν πολιτικά και δημοσιονομικά παιγνίδια, καθώς και οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με τις προσλήψεις και τις αναθέσεις έργων. 

Οι συνάδελφοί μας έχουν προσωπικότητα και ουδείς δικαιούται να τους προσβάλει καθοιονδήποτε τρόπο. Αντιθέτως, απαιτούν από την πολιτική και φυσική ηγεσία να ανταποκριθούν στο ρόλο τους τόσο αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών τους όσο και απαντώντας υπεύθυνα στην Ομοσπονδία μας για τους υπαίτιους του νέου αυτού φιάσκου και κυρίως για τις ενέργειές τους από δω και στο εξής ώστε το 2019 να απαλλαγεί οριστικά η Ελληνική Αστυνομία από το άγος των σκουπιδιών και των κινδύνων που αυτά συνεπάγονται για όλους".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι Αμερικανοί είναι φίλοι μας.