fbpx Χιονιάς ήταν και πέρασε
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Χιονιάς ήταν και πέρασε

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καιρός
κακοκαιρία
Κομοτηνή
χιόνι

Στην ορεινή Ροδόπη τα μεγαλύτερα προβλήματα,  ο χιονιάς αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά στο κέντρο Κομοτηνής

Ο ήλιος μπορεί να ζέστανε τη Ροδόπη, όμως τα χιόνια έγιναν πάγος και σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα. Ευτυχώς, τα προβλήματα ήταν μικρά και αντιμετωπίσιμα στο κέντρο της Κομοτηνής, ενώ οι οικισμοί της Κομοτηνής μπορεί να αντιμετώπισαν κατά τόπους προβλήματα, όμως κανένας δεν αποκλείστηκε.


Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου η χιονόπτωση αραίωσε. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι κάτοικοι της Κομοτηνής το πρωί αντίκρισαν τα αυτοκίνητά τους παγωμένα, το ίδιο και τα πεζοδρόμια έξω από τις οικίες τους. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κομοτηνής είχε όμως μεριμνήσει, με ρίψη αλατιού, ώστε οι κεντρικοί δρόμοι και πεζόδρομοι να είναι εύκολα διελεύσιμοι, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να εξυπηρετηθούν στην καθημερινότητά τους. Φυσικά μικροί δρόμοι, παράδρομοι κι αρκετοί πεζόδρομοι ήταν αρκετά ολισθηροί, γι' αυτό η κυκλοφορία πεζών και οδηγών χθες στην Κομοτηνή ήταν διστακτική. Ευτυχώς, μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης, δεν είχαμε κάποιο σημαντικό ατύχημα λόγω χιονιά. Και σήμερα απαιτείται προσοχή, πεζών και οδηγών.


Θ. Τζενετίδης "Δεν είχαμε προβλήματα"
"Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα ούτε μας ειδοποίησε η αστυνομία ή η πυροσβεστική για κάποιο συμβάν" τονίζει ο Θέμης Τζενετίδης, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής στο Ράδιο Χρόνος 87,5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη, κάνοντας τον απολογισμό του για τον χιονιά. "Η πρόληψη ήταν καλή. Ξεκινήσαμε πριν από τρεις μέρες, όταν ξεκίνησε να χιονίζει κι αρχίσαμε να ρίχνουμε αλάτι πριν το στρώσει. Αυτό ωφέλησε στους δρόμους, γιατί το χιόνι που έπεφτε έλιωνε, με αποτέλεσμα οι κεντρικοί δρόμοι να είναι σε καλή κατάσταση", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μέριμνα ώστε τα μηχανήματα του Δήμου να περάσουν τρεις φορές από τις κεντρικές αρτηρίες.


Αλατιέρες, δυο εκχιονιστικά και ένα γκρέιντερ είναι τα μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος Κομοτηνής, για το κέντρο και τους οικισμούς. Παράλληλα, εργάτες του δήμου βγήκαν και με χειροκίνητα μηχανήματα, ώστε να ρίξουν αλάτι σε σημεία μεγάλης διέλευσης, στα οποία όμως δε μπορεί να περάσει όχημα, όπως στην οδό Ερμού. "Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό", αναφέρει ο κ. Τζενετίδης.


Ο δήμος δεν διαθέτει κάποιο μηχάνημα, το οποίο να μπορεί να διέρχεται σε στενούς δρόμους και πεζόδρομους, γι' αυτό και πολλοί παρέμειναν ολισθηροί, όμως έχει μπει σε διαδικασίες δημοπρασίας, ώστε να προμηθευτεί ένα μικρό κι ευέλικτο όχημα μέσα στο 2017, για την επόμενη κακοκαιρία.


Δεν αποκλείστηκαν οι οικισμοί. Αποκλεισμοί σε ορεινή Ροδόπη
"Όλοι ήταν σε ενεργό δράση κατόπιν και εντολής του δημάρχου, πιστεύω ότι προλάβαμε μερικά φαινόμενα να τα αποκλείσουμε για να μπορέσει να εξελιχθεί η κατάσταση καλά", αναφέρει ο κ. Τζενετίδης, ο οποίος έδωσε εντολή ώστε οι αλατιέρες να είναι συνεχώς σε κίνηση, η μια στους οικισμούς, δηλαδή, σε Παγούρια, Κρανοβούνια, Ιτέα, Θρυλόριο, Σιδηροχώρι, Ανδριανή, Μέση, Γλυφάδα, και η άλλη στο κέντρο. Η ρίψη αλατιού συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και τις βραδινές ώρες σε συγκεκριμένα σημεία.


Το θετικό είναι πως κανένας οικισμός δεν αποκλείστηκε. Παρόλα υπήρξαν κατά τόπους μικροπροβλήματα, όπως ηλεκτροδότησης. Την ίδια στιγμή στην ορεινή Ροδόπη τα προβλήματα ήταν πιο έντονα, αφού στους απομακρυσμένους οικισμούς, μετά την Οργάνη, τον Κέχρο και την Σμίνθη, η κίνηση των οχημάτων ήταν ανέφικτη ακόμη και με τη χρήση αλυσίδων.


Μερικοί εργάτες ...κουράστηκαν
Το να εργάζεσαι μέσα στο κρύο είναι αναμφισβήτητα απαιτητικό. Οι περισσότεροι εργάτες του Δήμου Κομοτηνής μερίμνησαν ώστε να ρίχνουν το αλάτι ομοιόμορφα, προκειμένου να λιώσει όσο το δυνατό περισσότερο χιόνι και να αποφεύγονται τα ατυχήματα.


Βεβαίως, μερικοί εργάτες αποφάσισαν να "λουφάρουν", με αποτέλεσμα, αντί να ρίχνουν αλάτι ομοιόμορφα, να τα αποθέτουν μόνο σε συγκεκριμένα σημεία συγκεντρωμένο, όπως μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά στη φωτογραφία από τον πεζόδρομο της πλατείας Ειρήνης.
Καταστηματάρχες και δημότες καθάρισαν πεζοδρόμια


Φυσικά ο καθαρισμός των πεζοδρομίων δεν είναι αποκλειστικά υπόθεση του δήμου, καθώς ο καθένας μας καλό είναι να μεριμνά, ώστε να καθαρίζει την είσοδο του σπιτιού ή μαγαζιού του κι όσο πεζοδρόμιο του αναλογεί. Γι' αυτό από τις πρώτες πρωινές ώρες αρκετοί καταστηματάρχες και πολίτες βγήκαν με ...φτυάρια και λάστιχα, ώστε να απομακρύνουν και λιώσουν το χιόνι αντίστοιχα.


Στο παραπάνω πλαίσιο και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης κάλεσε τους καταστηματάρχες να καθαρίζουν τις εισόδους των χώρων τους, ώστε να γίνονται κοινωνοί της προσπάθειας αποφυγής ατυχημάτων. Το μήνυμα της ΟΕΒΕΣ ήταν το εξής: "Ξημέρωσε με χιόνι στην πόλη. Στα πεζοδρόμια οφείλουμε να έχουμε καθαρές τις εισόδους των καταστημάτων μας να ρίξουμε αλάτι εάν χρειάζεται για την προστασία όλων μας και των καταναλωτών". 


Δεν έγινε η αποκομιδή των απορριμμάτων
Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί το έργο των απορριμματοφόρων και, συνακόλουθα, αρκετά σημεία της Κομοτηνής να γεμίσουν με σκουπίδια.
Οι υπεύθυνοι του δήμου θεώρησαν πως η προσέγγιση των κάδων από τα απορριμματοφόρα, σε πολλά σημεία των δρόμων, είχε καταστεί δυσχερής και εγκυμονούσε κινδύνους για τους εργάτες, γι' αυτό αποφασίστηκε η διακοπή της αποκομιδής των απορριμμάτων.
"Εξ αιτίας του χιονιού και των πάγων η προσέγγιση των κάδων από τα απορριμματοφόρα, σε πολλά σημεία των δρόμων, καθίσταται τουλάχιστον δυσχερής. Από αύριο (: δηλαδή σήμερα Παρασκευή) η διαδικασία θα ξεκινήσει σταδιακά από τα σημεία όπου η αποκομιδή μπορεί να διεκπεραιωθεί ακώλυτα. Τούτων δοθέντων, από την Υπηρεσία Καθαριότητας απευθύνεται παράκληση στους δημότες να κάνουν κατά το δυνατό, όσο γίνεται πιο περιορισμένη χρήση των κάδων", ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του δήμου.
Η αποκομιδή των απορριμμάτων αναμένεται να γίνει σήμερα. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προσπαθούμε όπως όλοι οι εχέφρονες Έλληνες με τη στοιχειώδη νοημοσύνη, να αντιληφθούμε τους πραγματικούς  λόγους, που οδήγησαν  στην απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις