fbpx Χέρι βοήθειας στις Σάπες από τα Παιδικά Χωριά SOS
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Η PHARMATHEN

Χέρι βοήθειας στις Σάπες από τα Παιδικά Χωριά SOS

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδικά Χωριά SOS
Σάπες
Pharmathen

Εγκαινιάστηκε η 12η μονάδα παιδικών χωριών στην Ελλάδα αλλά και 3η στην Θράκη


"Παράθυρο" για διεύρυνση της μονάδας, άφησε ο διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS

Διονύσης Βοργιάς

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου στις Σάπες η λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS, η 12η κατά σειρά δομή που ιδρύεται σε πανελλαδικό επίπεδο και η 3η στη Θράκη. Το Κέντρο στεγάζεται σε δύο αίθουσες που παραχώρησε για το σκοπό αυτό ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών στον πρώτο όροφο του Πολύκεντρου στις Σάπες.
Στη λιτή τελετή των εγκαινίων την ευλογία του έδωσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων ενώ τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του δημάρχου Γιάννη Σταυρίδη που δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσαν στο Δήμο τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα μετέφερε η πρόεδρος του ΔΣ Φωτεινή Τσακιράκη.


"Η δομή αυτή έρχεται να συντελέσει στην ανάπτυξη αυτής της ευαίσθητης περιοχής και - πολύ περισσότερο - να διακονήσει παιδιά, στα οποία να μη λείπει το χάδι ή το ενδιαφέρον και να έχουν ό,τι ένα παιδί χρειάζεται για να μεγαλώσει με υγεία", είπε ο κος Παντελεήμων μεταξύ άλλων, ενώ η κα Τσακιράκη πρόσθεσε ότι "είναι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που εγκαινιάζουμε το κέντρο στις Σάπες, σε μία περιοχή όπου η κρίση άφησε τα αποτυπώματα της από πολύ νωρίς και υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες. Η συνεργασία του κέντρου, με την κοινωνική υπηρεσία και το κέντρο κοινότητας του δήμου, θα δώσουν από νωρίς δείγματα γραφής και θα συνεισφέρουν σημαντικά στο κοινωνικό έργο".


Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν ο διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας Γιώργος Πρωτόπαπας, καθώς και η πρόεδρος της ΔΕ του Κέντρου Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής Φελίνα Καζάκου. 


Από πλευράς του ο κος Πρωτόπαππας υπογράμμισε ότι "στα παιδικά χωριά το 2009, όταν ξεκινούσε η λειτουργία της δομής στην Αλεξανδρούπολη, δεν σας κρύβω πως δεν πιστεύαμε ότι θα εγκαινιάζαμε τέτοια δομή και στις Σάπες. Τα τελευταία όμως χρόνια, μέσα από την κρίση που δημιουργήθηκε, δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι. Έτσι, το 2012 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δημιουργήσαμε δύο κέντρα στήριξης σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνής". Αναφορικά με την επιλογή των Σαπών είπε ότι "η κα Νικητοπούλου, μέσα στην πορεία αυτών των χρόνων, μας υπογράμμιζε τις Σάπες. Είχαμε την τύχη να έχουμε έναν μακρόχρονο φίλο μας στην περιοχή, την Pharmathen".


Κατόπιν, ο διευθυντής άφησε "παράθυρο" για επέκταση της δομή των Σαπών. "Η χορηγία της Pharmathen μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα, οπότε θα πρέπει να διευρύνουμε λίγο την χωροταξική μας δυνατότητα, μιας που και ο δήμος αγκάλιασε άμεσα τη δομή". 

 

 


Από πλευράς της η κα Καζάκου ανέφερε ότι "αυτό που ζούμε σήμερα αποτυπώνει τη διάθεση ανθρώπων, φορέων, συλλόγων και οργανώσεων, να κάνουν τις ιδέες πράξεις και να δώσουν λύση στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Έτσι λοιπόν αυτό που θα έχει τη δυνατότητα η τοπική κοινωνία να εισπράξει, ήταν μία ιδέα ανθρώπων που έκαναν τις αντίστοιχες μελέτες. Βρήκαμε πολλούς συμμάχους σε αυτή την ιδέα και είχαμε πάντα δίπλα μας τη διοίκηση των παιδικών χωριών SOS. Νιώθω συγκινημένη. Τα τελευταία χρόνια, με πολύ προσπάθεια, έχουμε καταφέρει να κάνουμε όλοι μαζί ένα σπουδαίο έργο και σας υποσχόμαστε ότι αυτό το σπουδαίο έργο που έχουμε πετύχει στην Κομοτηνή, θα το κάνουμε και στις Σάπες, γιατί το έχουμε ανάγκη όλοι μας". Δεν έκρυψε μάλιστα πως "ήδη σχεδιάζουμε το επόμενο βήμα της δομής στην περιοχή".

 

 


Αξίζει να σημειωθεί πως καταλυτική η συνεισφορά της βιομηχανίας PHARMATEN η οποία καλύπτει το σύνολο των λειτουργικών εξόδων της δομής στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η οποία εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή Επικοινωνίας της Κωνσταντίνο Κοτζιά.
"Είναι πολύ μεγάλη προσωπική μου χαρά και προνόμιο να βρίσκομαι στα εγκαίνια. Για εμάς στη Pharmathen ήταν ...μονόδρομος να στηρίξουμε τα παιδικά χωριά SOS και τις Σάπες, όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε το εργοστάσιο. Από το 2006 που είμαστε κι εμείς Θρακιώτες είπαμε ότι ήρθαμε για να μείνουμε, και θα μείνουμε", είπε μεταξύ πολλών.


Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο κος Πετρίδης προδιοικητής της Ροταριανής Περιφέρειας, που στηρίζει το κέντρο της Κομοτηνής και των Σαπών, οι αντιδήμαρχοι Χαράλαμπος Τσάτσας και Οσμάν Σεντάτ, ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Παιδείας Ηλίας Σταυρίδης, ο τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ματθαίος Μπαξεβάνης, ο Πρόεδρος της ΔΚ Σαπών Νίκος Κοκκίνης, μέλη εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων από την Κομοτηνή και τις Σάπες και φυσικά συνδημότες.


Σκοπός του έργου που παρέχει το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας είναι η υποστήριξη των οικογενειών σε κρίση εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης που περιλαμβάνει την πρώιμη ανίχνευση των καταστάσεων στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν υπό δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης, την πλαισίωση της οικογένειας με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση, με τις δικές της δυνάμεις, των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα της και την λειτουργία εργαστηρίων με στόχο την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της συναισθηματικής έκφρασης των παιδιών.


Οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν και θα συμπεριλαμβάνουν την εκτίμηση – διάγνωση παιδιών και γονέων, τη συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς για την κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην οικογένεια, τη ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων, τη ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, την εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, την υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης κ.α., την μαθησιακή στήριξη των παιδιών από εθελοντές και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σταμάτησε ο λόγος και άρχισε η ράβδος, με  10 διμοιρίες των ΜΑΤ και Αύρες που μετανάστευσαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να επιβάλουν την τάξη στους κατοίκους, ώστε να αποδεχθούν το σχεδιασμό της κυ