fbpx Χάρτης: Από Κονγκό μέχρι Μπαγκλαντές προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα στον Έβρο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 5 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΙΕΣΗ

Χάρτης: Από Κονγκό μέχρι Μπαγκλαντές προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα στον Έβρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεταναστευτικό
Προσφυγικό
Τουρκία
Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν

Δυστυχώς τα πραγματικά «θύματα» του πολέμου, Σύριοι, εξαιτίας της εκβιαστικής πολιτικής Ερντογάν αλλά και του «παγώματος» αιτήσεων ασύλου, δεν μπορούν να προστατευτούν

Διονύσης Βοργιάς

Η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια και μαζική πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. Οι προβληματικοί χειρισμοί της κυβέρνησης ΝΔ επί επταμήνου ίσως συνετέλεσαν ώστε ο Ερντογάν να κάνει πράξη την απειλή του, ανοίγοντας τα σύνορα προς τη Δύση, με πρώτη πύλη την Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν είχαν προηγηθεί άλλες πολιτικές επί ποιας βάσης θα συζητούσαμε σήμερα, ωστόσο το μόνο σίγουρο –στο οποίο συνηγορούν οι δηλώσεις και των περισσότερων πολιτικών αρχηγών- είναι πως πρόκειται μια οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την κυβέρνηση και τις αρχές της Τουρκίας.

Δυστυχώς οι εκβιαστικές πολιτικές Ερντογάν –κυρίως- που τσουβαλιάζει ανθρώπους στα σύνορα ανεξαρτήτως αν είναι πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες, για να προωθήσει την ατζέντα του, σε συνδυασμό όμως και με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει για όλους ανεξαιρέτως τις αιτήσεις ασύλου, έχουν ως αποτέλεσμα τα πραγματικά «θύματα» του πολέμου στη Συρία, δηλαδή οι πρόσφυγες που πρέπει να προστατευτούν, να μην μπορούν να αιτηθούν άσυλο. Την ίδια ώρα όμως, όπως προδίδουν και τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Χ» από κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα δέχεται μία άνευ προηγουμένου μεταναστευτική πίεση, με τους περισσότερους ανθρώπους που αποπειρώνται να εισέλθουν στη χώρα μας, να είναι παράνομοι μετανάστες, δηλαδή να έρχονται από μη εμπόλεμη ζώνη.

Συγκεκριμένα, το 24ωρο από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης έως τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή του Έβρου: Συνελήφθησαν 34 άτομα που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν, ενώ δεν υπάρχει κάποιος πρόσφυγας από τη Συρία. Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες. Εμποδίστηκαν 2.791 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Συνολικά το τετραήμερο από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής: Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 27.823 περιπτώσεις. Έχουν συλληφθεί 220 άτομα, κυρίως από Αφγανιστάν και Πακιστάν, αλλά και βεβαιωμένα από Μαρόκο, Ιράν ακόμη και Μπαγκλαντές, Νέα Γουινέα και Δημοκρατία του Κονγκό (βλ. και έγγραφο). Ασφαλώς, έχουν καταγραφεί και συλλήψεις Σύριων προσφύγων, οι οποίοι όμως είναι μικρή μειοψηφία, όπως προδίδουν τουλάχιστον τα στοιχεία από τις συλλήψεις.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε γνωστά: Αυξημένες ροές είχαμε το πρώτο δίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε αύξηση κατά 35%, ενώ τον Φεβρουάριο κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ροές το Φεβρουάριο του 2020 μειώθηκαν κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020. Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει αυτή την ώρα βάρος στην ανακοπή των ροών στα σύνορα και παράλληλα στη διάψευση των ψευδών ειδήσεων, καθώς -όπως χαρακτηριστικά είπε- «έχουμε απέναντί μας ένα κράτος που πέρα από διακινητή μεταναστών μετατρέπεται και σε διακινητή ψευδών ειδήσεων».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα, όσον αφορά τα κλειστά κέντρα και τις απελάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η βασική προτεραιότητα είναι να μπει φρένο στην παράνομη εισροή στη χώρα μας». Επίσης ότι, «σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τα άτομα που εισέρχονται από την Κυριακή στην Ελλάδα θα κρατούνται σε κέντρα άμεσης επιστροφής που θα είναι κοντά σε αεροδρόμια, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα, και όχι στα νησιά. Αυτά τα άτομα μέχρι την άμεση επαναπροώθησή τους δεν θα μπαίνουν στα κέντρα υποδοχής».

Την ίδια ώρα που διαμηνύονται όλα τα παραπάνω, στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικής της Ε.Ε., αναφέρεται ρητά: «δεν θα γίνουν ανεκτές οι παράνομες διελεύσεις (στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».

Οι προκλήσεις Ερντογάν συνεχίζονται
Να συμμορφωθούν με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση στη Συρία.

«Καλούμε ειδικά την Ελλάδα αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τους πρόσφυγες που ήρθαν στα εδάφη τους, όπως ορίζει η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε ο Ερντογάν σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το Anadolu.

Μάλιστα έδειξε και φωτογραφία η οποία, όπως είπε, απεικονίζει τη βοήθεια στους Ελληνες που επέζησαν των ναζιστικών θηριωδιών και βρήκαν καταφύγιο στη Συρία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

«Ένα από αυτά τα αγοράκια ή κοριτσάκια από την Ελλάδα σε αυτή τη φωτογραφία ενδέχεται να είναι ο παππούς ή η γιαγιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν συντηρώντας τους προκλητικούς τόνους. 

Πρόσθεσε δε ότι «ο Έλληνας που προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μην δέχεται πρόσφυγες στη χώρα του δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι ίσως έρθει μια μέρα που θα βρεθεί εκείνος στη θέση να αναζητήσει συμπόνια».

Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς υποστήριξη της Ελλάδας παρουσίασαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

Το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει έξι σημεία:

  • την αποστολή των ομάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας (οι ομάδες αυτές θα αποτελούνται από τους 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και τον εξοπλισμό που ανακοίνωσε προχθές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν)
  • την ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος επιστροφών, υπό τον συντονισμό της Frontex,  «για την ταχεία επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα», όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • την ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης των ροών στα πέντε νησιά υποδοχής, με τη βελτίωση των υποδομών και των δυνατοτήτων ελέγχου για θέματα υγείας και ασφάλειας (προς αυτό το σκοπό θα διατεθούν άμεσα τα 350 από τα 700 εκατ. ευρώ τα οποία ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής)
  • την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να λάβει στήριξη από ιατρικό προσωπικό και να προμηθευτεί ιατρικό εξοπλισμό, κουβέρτες, σκηνές κ.ά.
  • την επιτάχυνση της της αποστολής 160 περίπου στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στα νησιά για να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου
  • και τον καλύτερο συντονισμό με τις αρχές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα