fbpx Χαρίτου - Χαριτόπουλος μετέφεραν το «όχι της Ροδόπης» στον Χρυσό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Χαρίτου - Χαριτόπουλος μετέφεραν το «όχι της Ροδόπης» στον Χρυσό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης Χαρίτου
Ντίνος Χαριτόπουλος
χρυσό

Στην «καρδιά» της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ο βουλευτής Ροδόπης και ο δήμαρχος Μαρωνείας - Σαπών μετέφεραν το μήνυμα

Ηχηρό μήνυμα κατά της εξόρυξης χρυσού έστειλαν από τις Βρυξέλλες από κοινού ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου και ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος. Συμμετείχαν, μαζί με τη βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, το απόγευμα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου, στο φόρουμ που διοργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών και κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας του χρυσού σε χώρες της Βαλκανικής, στην χώρα μας και στην περιοχή της Θράκης.

Αποκλειστικό δημοσίευμα με σχετικές φωτογραφίες, «έβγαλε» ο χθεσινός έντυπος «Χρόνος».

Δ. Χαρίτου: «Δεν τους φοβόμαστε, δεν κάνουμε βήμα πίσω»
Απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό του φόρουμ κατά της εξόρυξης χρυσού ο Δημήτρης Χαρίτου θύμισε το ιστορικό της ανακίνησης του φάκελου - Χρυσός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Δήλωσε: «Διαρκώς υποστηρίζουν υποκριτικά ότι δεν θα προχωρήσουν στα σχέδιά τους αν δεν έχουν την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας. 

Την γνώμη μας την γνωρίζουν πολύ καλά, την έχουμε πει από την Θράκη, από την Αθήνα και τη λέμε και από εδώ, την καρδιά της Ευρώπης, λέμε ένα μεγάλο ναι στη ζωή και ένα μεγάλο όχι στις εξορύξεις χρυσού».

Επίσης, ανέδειξε την ανάγκη να σταλεί, από την καρδιά της Ευρώπης, ένα ισχυρό μήνυμα, γιατί, όπως τόνισε «ακούω ότι υπάρχει μία ‘βιομηχανία’ επιστολών της εταιρείας Eldorado προς βουλευτές και ευρωβουλευτές. 

Θέλουμε να τους πούμε κατηγορικά από εδώ, από την καρδιά της Ευρώπης ότι δεν τους φοβόμαστε, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, αγαπάμε τον τόπο μας, την Θράκη, και δεν θα την αφήσουμε έρμαιο να μετατραπεί σε ένα απέραντο Eldorado. 

Γιατί τελικά το αποτέλεσμα θα είναι, αν προχωρήσουν τα σχέδιά τους, να απαξιωθεί και να υποβαθμιστεί μία πολύ όμορφη, με μεγάλες αναπτυξιακές  δυνατότητες, περιοχή». 

Πλήθος επαφών από Ντ. Χαριτόπουλο
Σημαντική ήταν και η παρουσία του Ντίνου Χαριτόπουλου στις Βρυξέλλες. Ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών μεταξύ των άλλων επαφών του συναντήθηκε με τους συνεργάτες του Έλληνα Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, Ευάγγελο Δεμίρη και Μαρία Κανελοπούλου, στους οποίους είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων στον πολυπολιτισμικό Δήμο Μαρωνείας – Σαπών και οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το χαρτοφυλάκιο του Μ. Σχοινά. Προτάσεις οι οποίες κίνησαν το ενδιαφέρον του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου.

Επίσης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ευάγγελο Κατσιάβα, συντονιστή της ομάδας Ευρωβουλευτών του Κ.Κ.Ε., στον οποίο παρουσίασε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής και ιδιαίτερα το πρόβλημα των καπνοπαραγωγών Έβρου-Ροδόπης και τις προτάσεις τους για την νέα ΚΑΠ.

Με τον Ιωάννη Δάλμα, σύμβουλο της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, συζήτησε θέματα που αφορούν την εφαρμογή πολιτικών αειφορικής ανάπτυξης και της επιτροπής περιφερειών ενώ το απόγευμα συμμετείχε σε εκδήλωση κατά των χρυσωρυχείων που διοργάνωσαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου και Κ. Αρβανίτης.

Το θέμα αυτό της αντίρρησης της κοινωνίας της Θράκης, την προοπτική λειτουργίας χρυσωρυχείων στην περιοχή του Περάματος και των Σαπών έθεσε ο Ντίνος Χαριτόπουλος σε όλους τους συνομιλητές του.

Ευνοϊκή ρύθμιση για την Eldorado «τρύπωσε» στη Βουλή
Ακόμη μια ευνοϊκή διάταξη για την Εldorado Gold τρύπωσε στη Βουλή μέσω του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ που κατάθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι με το άρθρο 40 του νομοσχεδίου, απαλλάσσεται η εταιρεία από την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής 50 εκατομμυρίων ευρώ, ως εγγύηση για την αποκατάσταση των αυθαιρεσιών της.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το