fbpx Χαρισματικότητα και προσωπικότητα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΧΕΠΑ ΟΡΦΕΥΣ HJ-20 ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Χαρισματικότητα και προσωπικότητα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΧΕΠΑ Κομοτηνής
Γιάννης Τζαμπάζης
Εκδήλωση

Ομιλία με την υπεύθυνη προγραμμάτων χαρισματικότητας της ΜΕΝΣΑ Ελλάδας και ψυχοθεραπεύτρια Δανάη Δεληγιώργη

Με την ομιλία "Χαρισματικότητα και προσωπικότητα" της Δανάης Δεληγιώργη, υπεύθυνης προγραμμάτων χαρισματικότητας της Mensa Ελλάδας, ολοκληρώθηκε ο κύκλος δράσεων, αφιερωμένων στα χαρισματικά παιδιά, που διοργάνωσε το τμήμα ΑΧΕΠΑ Ορφεύς HJ-20 Κομοτηνής, από την Τρίτη 28 ως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.  Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κομοτηνής φιλοξενήθηκε η ομιλία, με τον Ιωάννη Τζαμπάζη να καλωσορίζει την επιστήμονα εκ μέρους του τμήματος ΑΧΕΠΑ και να εξηγεί το σκοπό της εκδήλωσης. "Ο σκοπός της εκδήλωσης εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΑΧΕΠΑ. Είμαστε από τα πολυπληθέστερα τμήματα της Ελλάδος και οικονομικά τακτοποιημένα και με εκπροσώπηση στις γενικές συνελεύσεις και στα συνέδρια που γίνονται στην Αμερική για λήψη αποφάσεων". 


Τι είναι το ΙQ, η μέτρησή του; Tι είναι χαρισματικότητα; Πώς γίνεται η αναγνώριση ενός χαρισματικού ανθρώπου; Σε ποια ηλικία; Οι άνθρωποι γεννιούνται χαρισματικοί ή μήπως το περιβάλλον δημιουργεί τους χαρισματικούς ανθρώπους; Ποια η διαφορά ανάμεσα στον «ταλαντούχο» και στον «χαρισματικό» άνθρωπο; Σε αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα απάντησε η επιστήμονας Δανάη Δεληγιώργη στην Κομοτηνή, συνεχίζοντας ουσιαστικά από εκεί που σταμάτησε όταν είχε βρεθεί ξανά στην πόλη μας. 


Τότε ανέλυσε τον αντιληπτικό μηχανισμό πίσω από την χαρισματικότητα, οπότε στην προχθεσινή εκδήλωση επέλεξε να μίλησε για την χαρισματικότητα και την προσωπικότητα. Είπε αναλυτικά: "Η προσωπικότητα είναι αυτή που βλέπουμε πρώτη. Άρα για να αναγνωρίσουμε αυτά τα παιδιά και να τα στηρίξουμε, έχουμε αυτές τις τακτικές να ξεκλειδώσουμε τις συμπεριφορές για να μπορούμε να καταλάβουμε πώς να τα διαχειριστούμε. Πρώτος στόχος είναι αυτός που θεωρώ ότι κάνει η οργάνωση ΑΧΕΠΑ, δηλαδή να επενδύσει στα πιο μεγάλα μυαλά εδώ στην Κομοτηνή, είναι ό,τι καλύτερο σαν επένδυση για το μέλλον. Οπότε και εγώ στηρίζω την ΑΧΕΠΑ για να βοηθήσουμε τα δυνατά μυαλά της Κομοτηνής και γενικότερα της Ελλάδας, αυτός είναι ο στόχος". Την χαρισματικότητα μπορεί να τη διαπιστώσει κανείς ως παρακάτω, σύμφωνα με την κα Δεληγιώργη, "όταν έρχεσαι σε επαφή με κάποια παιδιά από τα οποία περιμένεις, από τις δυνατότητές τους και με βάση την ηλικία τους, να κάνουν ορισμένα πράγματα και αυτά κάνουν περισσότερα είτε στον συμπεριφορικό, είτε στον γνωστικό, είτε στο συναισθηματικό τομέα, αυτές είναι ενδείξεις οι οποίες μπορούν να σε παρακινήσουνε για να κάνεις αναγνώριση. Από εκεί και πέρα η δουλειά είναι στους ειδικούς".      


Υπενθυμίζουμε πως η MENSA είναι ένας παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός σκοπός του οποίου είναι η αναγνώριση, η υποστήριξη, η έρευνα και η προώθηση της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο έκφρασης αλλά και ως μέσο προόδου της ανθρωπότητας. Αυτή η διεθνής κοινότητα ανθρώπων απαρτίζεται από μέλη των οποίων ο Δείκτης Νοημοσύνης τους κατατάσσει στο ανώτερο 2% του πληθυσμού. Για την εισαγωγή στην MENSA o Δ.Ν. αποτελεί το μοναδικό κριτήριο και μετράται με αναγνωρισμένα και αξιόπιστα τεστ, την σύνταξη των οποίων επιμελούνται ειδικοί ψυχολόγοι.


Σήμερα η Ελληνική MENSA βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης (Full National MENSA), συμμετέχει δια του προέδρου της με δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιο προέδρων της Διεθνούς MENSA (Mensa International) και αριθμεί πάνω από 800 ενεργά μέλη σε όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές