fbpx Χάρης Θεοχάρης: «Δεν ξέραμε για το πρόβλημα στο συνοριακό σημείο διέλευσης Νυμφαίας»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Χάρης Θεοχάρης: «Δεν ξέραμε για το πρόβλημα στο συνοριακό σημείο διέλευσης Νυμφαίας»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χάρης Θεοχάρης
Χρήστος Μέτιος
μεθοριακός σταθμός Νυμφαίας

Ο υπουργός Τουρισμού δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα τοπικά αιτήματα στο υπουργείο Εξωτερικών

Θανάσης Τσολάκης

Προ εκπλήξεως βρέθηκε –μάλλον- ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, όταν πληροφορήθηκε από τους τοπικούς άρχοντες της ΑΜ-Θ και δη της Ροδόπης ότι από το συνοριακό σημείο διέλευσης της Νυμφαίας δεν περνούν τουριστικά λεωφορεία ελλείψει της περίφημης πια «ρηματικής διακοίνωσης των δύο χωρών (εν. Ελλάδας και Βουλγαρίας). Όπως είπε ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον «Χ» και αφού παραδέχτηκε ότι το θέμα τέθηκε στις συναντήσεις που είχε κατά την περιοδεία του στην περιοχή «είναι ένα θέμα που δεν το είχαμε ακούσει- γι’ αυτό αυτές οι συζητήσεις είναι χρήσιμες. Το ζήτημα της ρηματικής διακοίνωσης μεταξύ των δύο χωρών για να μπορούν τα λεωφορεία να περνάνε, είναι ένα θέμα που το παίρνουμε μαζί μας και θα το θέσουμε στο υπουργείο Εξωτερικών».

Επιπλέον είπε: «Δεν βλέπω για ποιο λόγο θα σκόνταφτε κάτι, αν θέσουμε το θέμα, αλλά δεν ξέρω όμως γιατί δεν είμαι υπουργός Εξωτερικών. Το ίδιο θα κάνουμε και με άλλα τελωνεία, αλλά ας μη τα αναφέρω ένα προς ένα».

Ο κος Μέτιος από την πλευρά του τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα το έχει θέσει σε πολλούς υπουργούς κατά τη διάρκεια και της προηγούμενης θητείας του (πάνω από δέκα, όπως είπε) και «όλοι μου έλεγαν ότι θα το προωθήσουν, αλλά δεν έγινε κάτι. Ελπίζουμε ότι θα το δουν ξανά και θα έχουμε καλύτερη ενημέρωση κι εμείς».

ΠΑΜΘ: «Ο Τουρισμός στο επίκεντρο»
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ολοκλήρωσε στη Ροδόπη μία διήμερη περιοδεία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνέχεια και σχετικής δέσμευσης που είχε αναλάβει έναντι των κατοίκων της Σαμοθράκης λόγω της ακτοπλοϊκής κρίσης που είχε υποστεί το νησί τον Αύγουστο και η οποία είχε οδηγήσει σε μεγάλη δυσφήμισή του, αλλά και σε οικονομική ζημία του επαγγελματικού κόσμου.

Συνεπώς, ο πρώτος λόγος της επίσκεψης του ήταν «ειδικός», όπως είπε ο ίδιος και ήταν η ανακοίνωση μίας σειράς μέτρων στήριξης του νησιού, αρχής γενομένης από την αναβίωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, που αποτελεί μέρος «ενός σχεδίου στήριξης του νησιού» και ένα «δείγμα της θέλησης της κυβέρνησης να στηριχθεί το νησί». Διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι και τα προβλήματα του λιμανιού της Σαμοθράκης ο κος Θεοχάρης συνόψισε τη θέση του υπουργείου του στη φράση «στηρίζουμε τις υποδομές και την τουριστική προβολή».

Ο «γενικός» λόγος που έφερε τον κο Θεοχάρη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ήταν η χαρτογράφηση του «τουριστικού» της προφίλ μέσα από την καταγραφή των προβλημάτων που άπτονται του συγκεκριμένου τομέα.

«Χαιρετίζω τη μεγάλη στροφή που έχει κάνει ο περιφερειάρχης βάζοντας το τουριστικό προϊόν στο επίκεντρο» σημείωσε ο υπουργός που λίγο νωρίτερα είχε ακούσει τον Χρήστο Μέτιο να υπερθεματίζει την χρηματοδότηση ύψους 5.4 εκ ευρώ που ενέκρινε προσφάτως η περιφερειακή αρχή για την τουριστική προβολή της ΑΜ-Θ σε βάθος τριετίας. Λίγο αργότερα βέβαια τον άκουσε να λέει ότι «ο τουρισμός δεν είναι ο πρώτος άξονας ανάπτυξης της Ροδόπης. Στην Περιφέρεια είναι. Και εδώ θα γίνει». Ο κος Θεοχάρης πάντως πιστεύει ότι ως χώρα «είμαστε μια τουριστική υπερδύναμη», ενώ υπογράμμισε και την σημασία του νεοσύστατου Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που θα ενεργοποιηθεί από τον επόμενο μήνα και σε αυτό θα συμμετέχουν όλοι οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού της χώρας.

Πάντως ο υπουργός και οι συνεργάτες του έφυγαν από την Κομοτηνή με «πολλή δουλειά για το σπίτι», αφού πριν από τη συνέντευξη τύπου είχε γίνει μία συνάντηση με δημάρχους και εκπροσώπους τουριστικών φορέων της ΠΑΜΘ, οι οποίοι υπέβαλαν σχετικά υπομνήματα με τα τοπικά τους ζητήματα.

Μια «χρυσή» παρανόηση από πλευράς Θεοχάρη
Ο κύκλος των ερωτήσεων που δέχθηκε ο υπουργός άνοιξε από τη δημοσιογράφο της ΕΡΑ Βάσω Μαχαίρα, η οποία τον ρώτησε για το αν η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να συνάδει με την επένδυση χρυσού.

Για κάποιους η ερώτηση αυτή μπορεί να είναι εύλογη, αφού πολλοί anti-gold φορείς υποστηρίζουν ότι η τουριστική ανάπτυξη θα «θυσιαστεί» στο βωμό του χρυσού – μόνο που ο κος Θεοχάρης δεν αντελήφθη την ερώτηση σε όλη της τη διάσταση. Έτσι λοιπόν άρχισε να απαντά έχοντας στο μυαλό του την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» και τα projects της στη Χαλκιδική και να λέει τα εξής: «Εγώ δεν βλέπω σε αντιδιαστολή οποιοδήποτε είδος ανάπτυξης. Ζούμε πια στον 21ο αιώνα που η ανάπτυξη και το περιβάλλον σε όλες τις μορφές –είτε είναι πρωτογενής παραγωγή, είτε μεταλλευτική, είτε τουρισμός- μπορεί να συμβαδίσει. Η ισορροπία μεταξύ των διαφόρων ειδών επενδύσεων και πόσο θέλει να αναπτυχτεί μια περιοχή, είναι και τοπική υπόθεση. Είναι όμως και μερικές επενδύσεις μεγάλου χαρακτήρα που έχουν στρατηγική θέση και η κυβέρνηση παίρνει συγκεκριμένη θέση. Ο χρυσός είναι ένας πόρος της χώρας μας. Έχει γίνει μια επένδυση, είναι αδειοδοτημένη, έχει κερδίσει όλες τις προσφυγές που έχουν γίνει εναντίον της. Η κυβέρνηση έδωσε το προηγούμενο διάστημα τις άδειες που ήταν απαραίτητες για να προχωρήσει η επένδυση».

Όταν βέβαια του επισημάνθηκε η «εκτροπή», διόρθωσε και είπε ότι «όχι δεν έχω κάποια ιδιαίτερη πληροφόρηση για την επένδυση της Θράκης. Δεν είναι τομέας αρμοδιότητας μου. Εγώ μιλούσα για τον «Ελληνικό Χρυσό» για τις επενδύσεις που είχαν σταματήσει».

Σε ρόλο πυροσβέστη, ο Χρήστος Μέτιος παρέπεμψε σε όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (εν. περί χρυσού) λέγοντας ότι «ισχύουν κανονικά».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γνωστό κρυφτούλι όσον αφορά την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών,  παίζουν πάλι υγειονομικές αρχές και  ΕΟΔΥ,   στα στοιχεία που δίνονται για το επιδημιολογικό φορτίο.