fbpx «Χαμένο» το 2020 για τα καφέ-μπαρ της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ 2020 - ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ 2021

«Χαμένο» το 2020 για τα καφέ-μπαρ της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εστίαση
Σωματείο Καφεποτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφερείας

Ανήσυχοι και για το 2021 οι καφεστιάτορες της πόλης

Διονύσης Βοργιάς

Άγνωστο παραμένει το πότε θα ανοίξει ο κλάδος της Εστίασης. Με τα περιοριστικά μέτρα να πηγαίνουν από παράταση σε παράταση, οι επαγγελματίες το μόνο που ξέρουν είναι πως δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους το 2020. Από το 2021 φαίνεται πως σιγά-σιγά θα ανοίξει με μέτρα η Εστίαση, ενώ -αν κρίνουμε από τα πρόσφατα λεγόμενα του πρωθυπουργού- ο κλάδος της νυχτερινής διασκέδασης θα τεθεί σε λειτουργία μόνο μετά το εμβόλιο.

Επαρκεί το άνοιγμα;
Πάντως, το μεγαλύτερο ερωτηματικό των επαγγελματιών δεν είναι πότε θα βάλουν ξανά τα κλειδιά στην πόρτα, αλλά -όταν τα βάλουν- πως… θα τα βγάλουν πέρα. Σωρευμένες υποχρεώσεις και οφειλές, σε συνδυασμό με τις πάγιες ανάγκες και ρυθμίσεις, συνθέτουν ένα εκρηκτικό οικονομικό «μείγμα», έτοιμο να εκραγεί και μαζί του να συμπαρασύρει ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας.

Αναφορικά με το ένα σκέλος, το πότε δηλαδή εκτιμούν πως θα ανοίξουν ξανά, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας Σπύρος Θυμικιώτης μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm εκτίμησε: «δεν πιστεύουμε ότι θα ανοίξουμε 7 Ιανουαρίου, όπως το βλέπουμε νομίζουμε πως θα ανοίξουμε τέλη Ιανουαρίου τελευταίοι των τελευταίων».

Στη μεγάλη εικόνα, ο επαγγελματίας χαρακτηρίζει την χρονιά «χαμένη», ενώ με το βλέμμα στο 2021 διερωτάται «τι γίνεται από εκεί και μετά είναι το θέμα», εξηγώντας πως μοναδική λύση είναι «να υπάρχουν μέτρα». Τα όποια οικονομικά εργαλεία μέχρι στιγμής είτε «αργούν» είτε «υπάρχουν προβλήματα» σύμφωνα με τον κο Θυμικιώτη, ο οποίος, παίρνοντας απόσταση από το υγειονομικό σκέλος, κοιτάει την πραγματικότητα, που πλέον έχει διαμορφωθεί ως εξής: «ήμασταν τρεις μήνες κλειστά (στο πρώτο lockdown), ένα καλοκαίρι όσο μπορέσαμε δουλέψαμε και μετά ξανακλείσαμε κι άγνωστο μέχρι πότε, πιστεύουμε συνολικά για άλλο ένα τρίμηνο (Νοέμβριος – Ιανουάριος)». Μάλιστα, εκφράζει την πικρία, γιατί στο μεσοδιάστημα των δύο περιόδων εγκλεισμού, διατυπώθηκαν δημόσια πολιτικές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση πως δεν θα επιβληθεί δεύτερο lockdown, κι έτσι «έγιναν επενδύσεις, γιατί πιστέψαμε στα λόγια της κυβέρνησης που έλεγε: δεν θα ξανακλείσουμε, δεν έχουμε ξανά καραντίνα και lockdown. Εκεί την πατήσαμε οι περισσότεροι».

Οι επαγγελματίες, δια των τοπικών και πανελλαδικών εκπροσώπων τους, προσανατολίζουν τις διεκδικήσεις τους γύρω από ένα βασικό αίτημα: τη διαγραφή χρεών, κι όχι απλώς την παράταση προθεσμιών και τις διαδοχικές αναστολές. «Ζητάμε το κούρεμα των υποχρεώσεων που ‘γεννήθηκαν’ στη διάρκεια του κορωνοϊού. Το ιδιωτικό χρέος φαίνεται να εκτοξεύεται. Θα έχουμε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων και ληξιπρόθεσμες οφειλές», δήλωσε χαρακτηριστικά στο MEGA ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς. Οι επαγγελματίες τελούν και εν αναμονή για το εάν θα υπάρξει ειδικό πακέτο στήριξης της Εστίασης από την κυβέρνηση, όπως έχει διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες, με δεδομένη και την παράταση του οριζόντιου lockdown.

Ξάνθη: «Το 30% των καταστημάτων δύσκολα θα ανοίξει» εκτιμά το Επιμελητήριο
Στη γειτονική Ξάνθη τώρα, την ηχηρή εκτίμηση πως «το 30% των καταστημάτων δύσκολα θα ανοίξει (όταν επιτραπεί από τα μέτρα)» εξέφρασε μιλώντας στο ENA Channel ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, προμηνύοντας ένα δυσοίωνο μέλλον για την  τοπική οικονομία της Ξάνθης. Άλλωστε, οι επαγγελματίες της πόλης έχουν πληγεί έντονα από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, από τις αρχές του έτους κιόλας όταν ακυρώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, αλλά και μετά το πρώτο lockdown, οπότε κι επιβλήθηκαν επιπλέον τοπικά περιοριστικά μέτρα στο νομό.

«Προέχει η ασφάλεια και η υγεία της κοινωνίας και των ανθρώπων, όμως πρέπει να παρθούν και άλλα οικονομικά μέτρα για να ανακουφιστούν οι επαγγελματίες. Το 30% των καταστημάτων δύσκολα θα ανοίξει και μετά από το Lockdown. Εμείς περιμένουμε να δούμε διαφορές στην οικονομία μετά το Πάσχα. Οπότε καταλαβαίνετε πως η καταστροφή στην τοπική οικονομία της Ξάνθης θα είναι οριστική και αμετάκλητη. Για αυτό λέμε πως αυτός ο χειμώνας θα είναι κατοχικός, θα θρηνήσουμε θύματα όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από την πείνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΞ Στέλιος Μωραΐτης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πραγματοποιήθηκε  το βράδυ της Δευτέρας πάλι  γενική συνέλευση της ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ και   όπως ήταν αναμενόμενο, παρευρέθηκε δια του νέου εκπροσώπου της  η περιφέρεια, χωρίς να ορίσει όμως τους έξι συμβούλους που