fbpx Χαμένη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 2 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Χαμένη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Δήμος Κομοτηνής

Ο κόσμος ζητάει επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με έναν χώρο πρότυπο, για τον οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ

Διονύσης Βοργιάς

Πάνω από 17,5 εκ. ευρώ κόστισε η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, το οποίο είχε συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ μέσω του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006, με 75% συμμετοχή, και από ίδιους κρατικούς πόρους, με 25% εθνική συμμετοχή. 


Από τότε, έχουν δαπανηθεί πολλά ακόμη χρήματα, προκειμένου ο χώρος να αναδειχθεί ή επισκευαστεί. Τελευταία δαπάνη είναι αυτή που σημειώσαμε τον Δεκέμβριο του 2016. Τότε, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αναπτυξιακής Ροδόπης, της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του υπουργείου Πολιτισμού, συνολικής αξίας 150.000 ευρώ.


Τα παραπάνω χρήματα θα καλυφθούν κατά 1/3 από το υπουργείο και κατά 2/3 από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Επομένως, η περιφέρεια συνεισφέρει με 100.000 ευρώ σε αυτό το εγχείρημα, που έχει ως στόχο την επαναλειτουργία του, και κάθε άλλη εξέλιξη θα σημαίνει αποτυχία του εγχειρήματος και της διοίκησης της περιφέρειας.


Η διάρκεια της σύμβασης είναι στους 21 μήνες, επομένως δεν έχει εξαντληθεί ακόμη το χρονικό περιθώριο. Σκοπός της σύμβασης είναι η ανάδειξη, επαναλειτουργία, αξιοποίηση και συντήρηση του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Κομοτηνής, δηλαδή του Μεγάρου Κομοτηνής, το οποίο είναι ένα από τα τρία μόλις που διαθέτει η χώρα μας, με τα άλλα δύο να φιλοξενούνται στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, δηλαδή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 


Επομένως, η σημασία της επαναλειτουργίας του κτιρίου είναι κομβική, καθώς, με σωστή διαχείριση και προώθηση, μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες, όπερα, τα πάντα, και να προσελκύσει κόσμο στην Κομοτηνή ενδοπεριφερειακά, αλλά και από Βουλγαρία και Τουρκία.


Εμείς βρεθήκαμε μέσα στον χώρο του Μεγάρου, του οποίου η πόρτα του παρκινγκ είναι ανοιχτή, μιας και πραγματοποιούνται κάποιες εργασίες στο υπόγειο. Οι εργασίες αφορούν κυρίως στα ηλεκτρολογικά του κτιρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι λειτουργικό και να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις όπου υπάρχουν ζημιές ή αστοχίες. 
Ελπίδα όλων είναι το Μέγαρο να λειτουργήσει ξανά και, μάλιστα, με καλύτερη αξιοποίηση σε σχέση με το παρελθόν, μιας και ποτέ δεν είχαν αξιοποιηθεί πλήρως -και για συνεχόμενα χρόνια- οι δυνατότητές του. 


Από την άλλη όμως, οι εικόνες εγκατάλειψης, που παρατηρούμε στους εξωτερικούς χώρους, κάνουν την επισκευή του καθημερινά και πιο κοστοβόρα. Χόρτα, σκουριά, βρωμιά, σιγά-σιγά κατακλύζουν τον χώρο.


Απαίτηση όλων είναι μια επίσημη ενημέρωση για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι εργασίες. Γιατί, παρά τις όποιες καλές προθέσεις σχετικά με την επαναλειτουργία του Μεγάρου, ρεαλιστικά μιλώντας, στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια, διαχρονικά, έχουμε παρατηρήσει πολλά εγχειρήματα, για τα οποία το κράτος δαπανεί ακόμη και εκατομμύρια, στη συνέχεια όμως αυτά εγκαταλείπονται.


Ελπίζουμε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να μην προστεθεί στη λίστα με τους χώρους 'φαντάσματα', αλλά να 'αναγεννηθεί' και να αποτελέσει πολιτισμικό πόλο έλξης για την Κομοτηνή. Έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα, έχουν καταγραφεί υψηλές προσδοκίες, έχουν υπάρξει μακροσκελείς συζητήσεις για τον χώρο. Μακάρι του χρόνου να δούμε και πάλι τα φώτα του Μεγάρου να ανάβουν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γαϊτανάκι της τουρκικής προπαγάνδας συνεχίζεται, με τη νέα κινηματογραφική ταινία  που ετοιμάζει η τουρκική τηλεόραση,  για τη ζωή του Σαδίκ Αχμέτ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του καναλιού, λίγες ημέρες