fbpx Γνωρίζει ο Κομοτηναίος τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος;
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2019 - 10:00
"ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΨΗΦΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ" ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΝΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Γνωρίζει ο Κομοτηναίος τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρωεκλογές
Europe Direct Κομοτηνής
Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Στην Κομοτηνή ενημερωτικό σεμινάριο από το Europe Direct Κομοτηνής, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την έδρα Jean Monnet και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ (ΑΠΘ)

Εν μέσω κρίσης με έναν τρόπο δυσάρεστο οι Έλληνες έμαθαν πολλά περισσότερα για το τι είναι η Ευρώπη και πως λειτουργεί, αφού μέχρι τότε και λόγω της ευημερίας δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να μάθουν

Δήμητρα Συμεωνίδου

Γνωρίζει ο Κομοτηναίος τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος; Γιατί είναι σημαντικό να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το σύνθημα «Αυτή τη φορά ψηφίζω για την Ευρώπη»; Γιατί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλαρή ψήφο; Αυτά και άλλα ερωτήματα, δεδομένα και προβληματισμούς, για το μέλλον της χώρας μας και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέδειξε το σεμινάριο με τίτλο: Ευρωπαϊκές Εκλογές 26 Μαΐου 2019: «Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την αποτελεσματική κάλυψή τους», που διοργάνωσαν με επιτυχία για δημοσιογράφους και ΜΜΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων το Europe Direct Κομοτηνής, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την έδρα Jean Monnet και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ (ΑΠΘ).

Τρεις μήνες πριν τις Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, οπότε εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα επιλέξουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για την Ευρώπη, να προβληματιστούν και να ακούσουν τις προτροπές των εισηγητών για το πως θα κάνουν την Ευρώπη πιο προσιτή και πιο αποτελεσματική για τους ίδιους τους πολίτες. Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα – χαιρετισμό του αντιπροέδρου του ΕΚ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ξεκίνησε το σεμινάριο, με τον ίδιο να λέει πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλαρή ψήφο. "Το στοίχημα είναι μεγάλο και σημαντικό γι αυτό και στόχος θα πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή".  Με την Λουίζα Σαλτσίδου στο πάνελ ξεκίνησαν οι εισηγήσεις, με εκείνη να δίνει το στίγμα λέγοντας "δεν θέλουμε μία Ευρώπη ακροδεξιών, αλλά μία Ευρώπη της ειρήνης, της συνεργασίας, των πολιτικών και των δράσεων".

Την κρισιμότητα των προσεχών ευρωεκλογών ανέδειξε ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως "από το 1979 ποτέ το διακύβευμα δεν ήταν τόσο κρίσιμο για όλον τον πλανήτη. Με φαινόμενα που απειλούν την Δημοκρατία. Αυτός ο καινούργιος κόσμος είναι απειλητικός για κάποιους, αισθάνονται ότι δεν τον καταλαβαίνουν".

Ειδικά για την χώρα μας είπε "στην Ελλάδα η οποία έχει μία τεράστια παράδοση φιλοευρωπαϊσμού. Όμως επειδή πέρασε μία μεγάλη περιπέτεια λόγω της κρίσης, είχαμε μία κάμψη της θετικής γνώμης για το πως πηγαίνει η Ευρώπη. Παρόλα αυτά ακόμη και στην χειρότερη στιγμή το πλειοψηφικό ρεύμα έμεινε στο ότι πρέπει η χώρα να μείνει στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Αυτό που είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο είναι ότι έχουμε μία ραγδαία ανάκαμψη του φιλοευρωπαϊσμού στην χώρα μας. Έχουμε 15 ποσοστιαίες μονάδες βελτίωση του φιλοευρωπαϊκού δείκτη τον τελευταίο 1,5 χρόνο και αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το ποσοστό του φιλοευρωπαϊσμού στη νέα γενιά είναι πιο ψηλό από το μέσο όρο. Και αυτό γιατί οι νέοι συνερίζονται αυτές τις βασικές αξίες που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, της δημοκρατίας, των ανοιχτών προοπτικών και συνόρων, της ανεκτικότητας και ενός πολιτισμού, συγκρινόμενου με άλλα σημεία του πλανήτη, είναι μία μεγάλη κατάκτηση".

"Βρες το κοινό σου και μίλα του στη γλώσσα του", προέτρεψε η Εύη Ζαμπά, Social Media Officer του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας μία σειρά χρηστικών εργαλείων, που μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιος έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. Την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία σχετικά με την Ε.Ε., ανέδειξε η Ελβίρα Φόρτε, Press Officer Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι καθηγητές από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ (ΑΠΘ)
"Η Ευρώπη σήμερα δίνει την εντύπωση ότι παραπαίει, δεν είναι όμως έτσι» δήλωσε ο κος Νίκος Φραγκονικολόπουλος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων κάτοχος της Έδρας Jean Monnet, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, στο ΑΠΘ, όταν ρωτήθηκε για το ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών σήμερα. Ανέδειξε, επίσης, ότι "μετά το brexit στις μελέτες του Ευρωβαρόμετρου φαίνεται πως η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην Ευρώπη έχει αυξηθεί πολύ".

Σύμφωνα με τον κο Φραγκονικολόπουλο, αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι το ίδιο ποσοστό που λέει ότι εμπιστεύεται την ΕΕ, την αισθάνεται ταυτοχρόνως ξένη κι απόμακρη. "Πού οφείλεται;" τον ρωτήσαμε για να πει ότι: "Οφείλεται στους πολιτικούς, στους δημοσιογράφους, στις κουλτούρες των κρατών μελών, στα σημερινά προβλήματα. Αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση, η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη κάνει πολλά, όχι μόνο για τα κράτη μέλη, αλλά και για τους πολίτες και τα κάνει σε συνεργασία με τα κράτη μέλη αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αναγνωρίζουμε".

Τέλος, αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε στην χώρα μας την Ε.Ε. "Τόσο οι πολιτικοί, όσο και τα ΜΜΕ χαρακτηρίζονται από το φαινόμενο της εσωτερικοποίησης. Βλέπουν την Ε.Ε. μόνο μέσα από το δικό τους εθνικό όραμα, το δικό τους εθνικό αφήγημα. Και το αφήγημα είναι: "τι κάνει για μένα;", "τι κάνει για τη χώρα;", "τι κάνουν οι πολιτικοί μας εκεί;". Η Ευρώπη πριν δέκα χρόνια ήταν μια ζώνη που έδινε ευημερία. Σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο να καταστρέψεις κάτι από το να το χτίσεις ή να το διορθώσεις. Έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε κι έτσι πρέπει να πάμε στις ευρωεκλογές".

"Οι ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ κρίσιμες καθώς έρχονται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα μας και για την ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς θα πρέπει να απαντηθούν πολύ συγκεκριμένα κι απτά ερωτήματα". είπε με τη σειρά του ο Νίκος Παναγιώτου, επίκουρος καθηγητής στο ΑΠΘ. Το γιατί αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες βρίσκεται στην ενίσχυση των ακροδεξιών φωνών σε πολλές χώρες -μέλη της Ε.Ε.. "Αυτό που τον προβληματίζει είναι όχι κατ' ανάγκη η άνοδος της ακροδεξιάς αυτή καθαυτή, αλλά η επικράτηση μιας λογικής η οποία δεν λαμβάνει υπ όψιν όλα αυτά τα οποία έχουν επιτευχθεί αυτά τα χρόνια που είμαστε στην Ε.Ε., ως μέλη. Όπως, δεν λαμβάνεται υπ όψιν το τι έχει προσφέρει στην ευημερία της υφηλίου. Από πολύ απλά πράγματα: θέσεις εργασίας, επενδύσεις, τη δυνατότητα να μπορούν πολύ εύκολα να ταξιδεύουν οι νέοι, τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων, τα ζητήματα τοπικής οικονομίας", σημείωσε ο καθηγητής.

Το σίγουρο είναι εν μέσω κρίσης με έναν τρόπο δυσάρεστο οι Έλληνες έμαθαν πολλά περισσότερα για το τι είναι η Ευρώπη και πως λειτουργεί, αφού μέχρι τότε και λόγω της ευημερίας δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να μάθουν. Χρήσιμο είναι να ενημερωθούν για την Ευρώπη του σήμερα πριν προσέλθουν στις κάλπες στις 26 Μαΐου 2019.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταφέρνουν να μας αποπροσανατολίζουν διαρκώς με τις παρεμβάσεις, τις ενέργειες και τις ευθύνες τους γενικότερα στο νομό μας, η κάποια πράγματα αποσιωπούνται για άλλους λόγους, η ενδεχομένως να επικρατεί η λ