fbpx Γνωρίστε τον Σύνδεσμο Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟ 2018 - ΑΡΙΘΜΕΙ 23 ΜΕΛΗ

Γνωρίστε τον Σύνδεσμο Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΜΑΖΕ
Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης
Μπύρα
Ποτά

40 μικροζυθοποιίες από Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Σερβία, Τουρκία και άλλες χώρες βρέθηκαν το περασμένο διάστημα στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης στην Βι.Πε. Κομοτηνής

Οι τελευταίες εξελίξεις στον ζύθο και η συνάντηση με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή

Διονύσης Βοργιάς

Την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Σύνδεσμο Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος (ΣΜΑΖΕ) είχαμε στον "Χ" το περασμένο διάστημα. Ο ΣΜΑΖΕ αναπτύσσει δράση ανά την Ελλάδα, όπως και τοπικά, με τελευταία μία μεγάλη εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης στη Βι.Πε. Κομοτηνής.

Ο "Χ" συνομιλεί με τον Χρήστο Πιτιακούδη, ο οποίος μας παρέχει πληροφορίες εκ μέρους του ΣΜΑΖΕ για την ιστορία, τη λειτουργία, τους σκοπούς και τη μελλοντική στοχοθεσία του συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος ιδρύθηκε το 2003 από επτά μέλη και, ήδη από την ίδρυσή του, διεκδίκησε και  πέτυχε σε φορολογικά, περιβαλλοντικά και κλαδικά θέματα. Το 2015 τα μέλη του αυξήθηκαν σε 15, ενώ το 2018 ο Σύνδεσμος απέκτησε νομική υπόσταση σωματείου και πλέον απαριθμεί 23 μέλη, στα οποία αναμένεται να προστεθούν σύντομα και άλλες μικρές ανεξάρτητες ελληνικές ζυθοποιίες.  

Βασικός σκοπός του ΣΜΑΖΕ είναι η εκπροσώπηση του κλάδου της ανεξάρτητης μικροζυθοποιίας, η υπεράσπιση και προώθηση των συμφερόντων των μικροζυθοποιών, καθώς και η δημιουργία εξαιρετικής ελληνικής μπύρας. Επιπρόσθετα, το Σωματείο του ΣΜΑΖΕ διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την βελτίωση του τελικού προϊόντος και των συνθηκών παραγωγής του και παρέχει στα μέλη του τεχνικές γνώσεις και υποστήριξη καθώς και χημικές αναλύσεις και υπηρεσίες.

Για δεύτερη χρονιά μεγάλη εκδήλωση στη Βι.Πε. Κομοτηνής
Το Independent Craft Brewers Round table (ICBR) έλαβε χώρα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, στις 6 και 7 Δεκέμβρη του 2018.

Τόσο η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης όσο και η πόλη της Κομοτηνής είχαν την χαρά να φιλοξενήσουν ζυθοποιούς και διεθνώς διακεκριμένους ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι γεύτηκαν την τοπική κουζίνα και εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά του τόπου μας. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν σε αριθμό τα 100 άτομα, εκπροσωπώντας περισσότερες από 40 μικροζυθοποιίες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αλβανίας, της Σερβίας, της Τουρκίας και άλλων χωρών. 

Βασικός σκοπός του ICBR είναι η υπεράσπιση και εξέλιξη των συμφερόντων των ανεξάρτητων ζυθοποιών έναντι στις πολυεθνικές, που ενδεχομένως κυριαρχούν στην εκάστοτε αγορά, και πάνω απ' όλα η δημιουργία εξαιρετικής μπύρας, παρέχοντας στους ίδιους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές ανταλλαγές απόψεων τόσο με ομολόγους τους από Ελλάδα και εξωτερικό όσο και με εκπροσώπους από μεγάλους προμηθευτές του κλάδου.

Η Κομοτηνή αποτέλεσε την ιδανική επιλογή ως τοποθεσία του σεμιναρίου, καθώς βρίσκεται στο κέντρο των Βαλκανίων. Επιπλέον, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης με τις πλέον ανεπτυγμένες τεχνολογικά εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την συνεργασία της με Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού παρέχει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αντίστοιχων διεθνών εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον ζύθο και η επαφή με τον διοικητή της ΑΑΔΕ
Με αφορμή την επιστολή της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους  στις 10/12/2018 και θέμα την «Αποστολή σχεδίων διατάξεων επί της νομοθεσίας του ζύθου προς διαβούλευση», ο διοικητής  της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση στις 20 Δεκεμβρίου στα γραφεία της ΑΑΔΕ.

Οι εκπρόσωποι του ΣΜΑΖΕ είχαν, τότε, την ευκαιρία να αναπτύξουν τις θέσεις των ανεξάρτητων ελληνικών μικροζυθοποιίων, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί και κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες μετά τη δημοσίευση του εν λόγω σχεδίου. Με το πέρας της συνάντησης ο κος Πιτσιλής τους πληροφόρησε, ότι στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών που συνέταξαν το προαναφερθέν σχέδιο ήταν «να δημιουργηθεί μια βάση διαβούλευσης και όχι η άμεση εφαρμογή του», ενώ αποφασίστηκε η σύσταση μιας ομάδας εργασίας με συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΜΑΖΕ εντός του 2019, που στόχο θα έχει τον «εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου σχετικά με το ζύθο», στα πλαίσια ενός ανοικτού και ουσιαστικού διαλόγου χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φοβερά δύσκολη διαδικασία να ισορροπήσεις την οικονομία και τις απαιτήσεις της αγοράς,  κρατώντας συγχρόνως όλους τους κανόνες και τα μέτρα που επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο,  λόγω του κορωνοϊού.