fbpx «Γκρεμίζει» την τέταρτη Νομική σχολή η ΝΔ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ

«Γκρεμίζει» την τέταρτη Νομική σχολή η ΝΔ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
τέταρτη Νομική
4η Νομική Σχολή
Νέα Δημοκρατία

Διαμάχη Κ. Μητσοτάκη – Αλ. Τσίπρα για το μέλλον της τέταρτης Νομικής αλλά κι ευρύτερα της δημόσιας εκπαίδευσης

Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό: Δεν χρειάζεται η χώρα μας τέταρτη Νομική Σχολή

Διονύσης Βοργιάς

Επιβεβαιώνεται όπως όλα δείχνουν η προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε δοθεί τόσο από το πολιτικό του γραφείο στην Αθήνα όσο και κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας θα ήταν το «φρενάρισμα» της ίδρυσης τέταρτης Νομικής. Οι προεκλογικές εξαγγελίες επαναδιατυπώθηκαν και μετεκλογικά κατά την επίσημη συνάντηση του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της νέας υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, μετά την συνάντηση εργασίας που είχαν οι δύο τους, μαζί με το νέο επιτελείο του υπουργείου, το πρωί της Παρασκευής 12 Ιουλίου στην Αθήνα.

Η αναφορά της υπουργού στην τέταρτη Νομική
Σαφής ήταν η αναφορά της Νίκης Κεραμέως στην τέταρτη Νομική. Αναλυτικά είπε τα εξής: «Μετά από αναλυτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό – ήταν και προεκλογική δέσμευση – αποφασίσαμε να μην προχωρήσει η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Συνεπώς, θα ανακληθεί η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για σύσταση επιτροπής που θα μελετούσε τα προγράμματα σπουδών της Νέας Νομικής Πάτρας, με υπουργική απόφαση. Δεν είναι θέμα Πάτρας, αλλά θέμα τέταρτης Νομικής. Η χώρα μας έχει χιλιάδες άνεργους δικηγόρους και βασικό μέλημα της κυβέρνησής μας είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας. Δεν χρειάζεται η χώρα μας τέταρτη Νομική Σχολή».

Θετική η αντίδραση φορέων
Στον απόηχο των ως άνω εξελίξεων, θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των φορέων της ευρύτερης περιοχής. Με αναφορά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, εκπροσωπώντας εν πολλοίς και τους υπόλοιπους προέδρους Επιμελητηρίων της Θράκης, χαρακτήρισε «δικαίωση των Επιμελητηρίων της Θράκης την εξαγγελία της υπουργού για τη μη ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα», και πρόσθεσε: «Η νέα κυβέρνηση δικαιώνει την Θράκη και τον επιχειρηματικό κόσμο από την πρώτη κιόλας ημέρα διακυβέρνησης της χώρας», κάνοντας λόγο για «ορθή πολιτική απόφαση». Θύμισε ότι «τα Επιμελητήρια της Θράκης είχαν αντιδράσει στην απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία έστειλαν στις 20 Μαρτίου 2018 και η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα».

Δημόσια θέση πήρε και ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, ως εξής: «Θέλουμε να συγχαρούμε τη νέα υπουργό Παιδείας και να εκφράσουμε τη μεγάλη ικανοποίηση του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου για την απόφαση της ακύρωσης της τέταρτης Νομικής σχολής στην Πάτρα». «Δεν θα ιδρυθεί τέταρτη Νομική στην Πάτρα, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας. Ευχάριστο νέο για την τοπική κοινωνία και οικονομία», το σχόλιο της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης.

Κ. Μητσοτάκης: Σύνδεση παιδείας και αγοράς εργασίας
Στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας, επί του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας με άξονα την παιδεία, τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα προχωρήσουμε με ταχύτητα στην εφαρμογή του σχεδίου μας για ποιοτική δημόσια παιδεία και διασύνδεση με την αγορά εργασίας», δήλωσε αμέσως μετά την συνάντηση, και συνέχισε: «Είναι μεγάλη χαρά που ξεκινώ τον κύκλο των επισκέψεων από το υπουργείο Παιδείας, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη στη νέα ηγεσία του υπουργείου. Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι η Παιδεία αποτελεί για μένα απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου μας για ποιοτική δημόσια παιδεία και διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας».

Στην συνέχεια εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους εκπαιδευτικούς που επιτελούν με αυταπάρνηση και με αγάπη το καθήκον τους λέγοντας πως «είναι σύμμαχοι μας στην προσπάθεια που θα καταβάλλουμε για όσο το δυνατόν καλύτερη παιδεία για να μπορέσουν τα παιδιά μας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κόσμου που αλλάζει συνεχώς». «Έμφασή μας πάντα είναι το αποτέλεσμα και όχι η επικοινωνία, το αποτέλεσμα για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή για την Ελληνίδα και τον Έλληνα με έμφαση πάντα στα παιδιά μας», πρόσθεσε.

Οι προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι βασικές στρατηγικές επιλογές, οι στόχοι και οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης διαμορφώνονται ως εξής:

  • Απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου - Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή.
  • Έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και απόκτηση πιστοποιημένων γνώσεων πληροφορικής και ξένων γλωσσών.
  • Ουσιαστικός σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από το Γυμνάσιο.
  • Ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων.
  • Ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ενίσχυση ειδικής αγωγής – προχωρούν οι 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών που είχαν ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων.
  • Κατάργηση του ασύλου ανομίας και πραγματική προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Παράταση προθεσμίας κατάθεσης μηχανογραφικών – Δεν αλλάζει από την ερχόμενη χρονιά το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης γιατί «δεν φταίνε σε τίποτα τα παιδιά», όπως είπε η υπουργός, αλλά αναμένονται διορθωτικές κινήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Μία διαφορετική ανάγνωση, η οποία όμως ενδέχεται να επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις όπως κατέγραψε από χθες ο «Χ», δίνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος. Την ανακοίνωση μάλιστα υπογράφει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποδίδοντας την κατάργηση της τέταρτης Νομικής ως τιμωρία της ΝΔ στο λαό της Αχαΐας που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, καθώς και ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα προωθήσει η ΝΔ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα: «Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η Ν.Δ. με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας. Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η Ν.Δ. τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε μέρα  ένα διαφορετικό χτύπημα, μία νέα επιθετική ενέργεια εν είδη  εκβιαστικής ρητορικής από τον Ταγίπ Ερντογάν,  που περνάει από την γραφικότητα  και τη ανυπόστατη διπλωματία, σε επικίνδυνα μονοπάτια.