fbpx Γκάρο Εσαγιάν: "Ο παιδικός σταθμός είναι ο δεύτερος αποχωρισμός μετά τον πλακούντα"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
"ΠΑΜΕ ΠΑΙΔΙΚΟ" - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γκάρο Εσαγιάν: "Ο παιδικός σταθμός είναι ο δεύτερος αποχωρισμός μετά τον πλακούντα"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γκάρο Εσαγιάν
Δήμος Κομοτηνής
Παιδιά
Παιδικοί Σταθμοί

Μία εκδήλωση για τη μετάβαση του παιδιού από το σπίτι στον παιδικό σταθμό 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μία συζήτηση με τους γονείς των παιδιών που φιλοξενεί στους παιδικούς σταθμούς του διοργανώνει σήμερα το ΚΕΜΕΑ του Δήμο Κομοτηνής, με στόχο φυσικά να διευκολύνει τη μετάβαση του νηπίου από το σπίτι, στον παιδικό σταθμό, βοηθώντας τόσο το νήπιο όσο και τους γονείς στη διαχείριση αυτής της κατάστασης, που ο ψυχίατρος Γκάρο Εσαγιάν περιγράφει ως "τον δεύτερο αποχωρισμό μετά τον αποχωρισμό του πλακούντα".


Ο κος Εσαγιάν είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης "Ορφέας" και ένας από τους τρεις ομιλητές της συγκεκριμένης εκδήλωσης, που θα γίνει σήμερα στις 18.30 στον πρώτο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων.


Φιλοξενούμενος επί της εκδήλωσης, στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, ο κος Εσαγιάν, είπε μεταξύ άλλων: "Θέλουμε να διαπραγματευτούμε το άγχος του αποχωρισμού. Με λίγα λόγια δεν είναι αυτονόητη η μετάβαση του παιδιού από την οικογένεια στον παιδικό σταθμό. Εμείς λέμε ότι είναι η πρώτη ευκαιρία για να αποχωριστεί το παιδί από τον στενό οικογενειακό πυρήνα. Αυτή η μετάβαση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του παιδιού και πρέπει να γίνει με καλό τρόπο έτσι ώστε να μην τραυματιστεί το παιδί και οφείλουμε να πούμε ότι έχουμε παθογένειες αυτή την περίοδο.

Από την μια είναι οι γονείς που δυσκολεύονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους και κυρίως γιατί με την στάση τους δίνουν στα παιδιά ότι το μόνο ασφαλές περιβάλλον είναι το οικογενειακό και οτιδήποτε βρίσκεται έξω από αυτό εγκυμονεί κινδύνους. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά και το παιδί για να ανεξαρτητοποιηθεί πρέπει να φύγει λίγο από το οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να ριψοκινδυνέψει για να βρει την ταυτότητά του και τον εαυτό του. Σε αυτή την μικρή ηλικία, η ενηλικίωση είναι μια μακρά πορεία, μια διαδικασία αποχωρισμού εξατομίκευσης, ατομικοποίησης του εαυτού από την στιγμή της γέννησής μας μέχρι την ενηλικίωση μας. Άρα ο παιδικός σταθμός είναι ο δεύτερος αποχωρισμός μετά τον πλακούντα αν το καλοσκεφτούμε".    


Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης οι κυρίες Ερμίνα Κοντακίδου (ψυχολόγος, επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Ορφέας) και Μαρία Κασσέρη (κοινωνική λειτουργός, επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Ορφέας), ενώ ο στόχος είναι το ζήτημα να εξεταστεί και από τη θέση του γονιού, αλλά και από τη θέση του παιδαγωγού, όπως είπε ο κος Εσαγιάν: "από την πλευρά των γονιών υπάρχει αυτό το πρόβλημα που πολλές φορές δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τα παιδιά τους και να τα αφήσουνε να βγούνε έξω από το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά από την άλλη πρέπει να προβληματιστούμε στο κατά πόσο οι θεσμοί (παιδικοί σταθμοί, πρωτοβάθμιο σχολείο), είναι αποτελεσματικοί ως πλαίσιο παιδαγωγικό στην διαδικασία αυτή του αποχωρισμού. Το μήνυμα είναι και προς τους γονείς και προς τους παιδαγωγούς ότι αυτές οι δομές δεν υπάρχουν για να κάνουν φύλαξη των παιδιών, αλλά υπάρχουν για να λειτουργήσουν σαν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο σε αυτή την διαδικασία αποχωρισμού και καλλιέργειας και ενίσχυσης της ταυτότητας του εαυτού".


Και η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης "Ορφέας" με το Δήμο της Κομοτηνής, καθώς "το κέντρο πρόληψης στηρίζει τους παιδικούς σταθμούς του δήμου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 2007.  Υπάρχει μια μακρά συνεργασία με τους παιδικούς σταθμούς υποστηρίζοντας ομάδες γονέων για τον ρόλο του παιδικού σταθμού, ανάπτυξη του παιδιού καθώς επίσης συνεργασίες με παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς των παιδικών σταθμών έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί στον παιδαγωγικό τους ρόλο" όπως είπε ο κος Εσαγιάν.    

     
Η εκδήλωση για τους νέους γονείς των παιδιών προσχολικής ηλικίας που φιλοξενούνται στους παιδικούς μας σταθμούς με θέμα: «Πάμε Παιδικό Σταθμό: Συζήτηση με γονείς» θα πραγματοποιηθεί στον 1ο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων, σήμερα Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 18:30.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δηλώσεις των μελών και της ίδιας της προέδρου,  είχε ποντάρει η Διακομματική για τη Θράκη, για να υλοποιηθούν  μεγάλα έργα και δράσεις,  από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την επι