fbpx Γιάννης Γκαράνης: «Να κάνουμε όλοι το τεστ» Νίκος Τσαλικίδης: «Να προσέλθουν οι συμπολίτες μας να εξεταστούν»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 24 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Γιάννης Γκαράνης: «Να κάνουμε όλοι το τεστ» Νίκος Τσαλικίδης: «Να προσέλθουν οι συμπολίτες μας να εξεταστούν»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νικόλαος Τσαλικίδης
Γιάννης Γκαράνης
κορωνοϊός

Κρίσιμα 24ωρα για την αποτύπωση της επιδημιολογικής φόρτισης του Δ. Κομοτηνής

Ευχάριστα νέα στον Δ. Ιάσμου - Κρίσιμες ημέρες στον Δ. Μαρωνείας-Σαπών - Αναμονή στον Δ. Αρριανών

Διονύσης Βοργιάς

Δεύτερη μέρα μαζικών τεστ ήταν η χθεσινή. Από τις 10:00 έως τις 16:00 σε δύο σημεία (Διεύθυνση Υγείας και κτίριο ΠΕ Ροδόπης) κόσμος έσπευσε να κάνει τεστ για τον κορωνοϊό.

Μετά το μπάχαλο με την έλλειψη ενημέρωσης την πρώτη μέρα, η κατάσταση εξομαλύνθηκε την δεύτερη ημέρα, οπότε από νωρίς είχαν ενημερωθεί οι πολίτες για τα σημεία, τα ωράριο και τον τρόπο της εξέτασης. Συνολικά το διάστημα Δευτέρα-Τρίτη περισσότεροι από 500 πολίτες έκαναν το τεστ.

Σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου τα τεστ συνεχίζονται σε τρία σημεία, τα εξής:

Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας (πρώην Υγειονομικό - Υψηλάντου και Συμεωνίδη απέναντι από το ΙΚΑ)

Διοικητήριο (πρώην Νομαρχία- Λεωφόρος Δημοκρατίας 1)

1ο ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής (πλησίον της Δημοτικής Αγοράς - Φιλίππου 2-4).

Τα τεστ γίνονται από τα κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι δωρεάν και αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Η εξέταση διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, με τη λήψη σάλιου από τη στοματική κοιλότητα. Απαραίτητα στοιχεία είναι μόνο το ΑΜΚΑ, τηλέφωνο επικοινωνίας και διεύθυνση κατοικίας.

Το πρόγραμμα και τα σημεία ελέγχων για Πέμπτη και Παρασκευή αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα.


Ο στόχος της μαζικής προσέλευσης
Στον «Χ» μίλησαν για τα μαζικά τεστ κορωνοϊού ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

Ο κος Τσαλικίδης ανέδειξε πως με απόφαση Σ. Τσιόδρα έγινε δεκτό «το συλλογικό αίτημα των φορέων της Ροδόπης» για τεστ στον γενικό πληθυσμό της Κομοτηνής. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, να βρεθούν τυχόν «ορφανά κρούσματα», για να υπάρξει απομόνωση κι όχι διασπορά του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, πάντως, παρατήρησε ότι τα κρούσματα που έχουν βρεθεί στην Κομοτηνή είναι «συγγενή» -με βασική τους πηγή το Αγίασμα. Ο αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε την διαδικασία «προληπτική» και έκανε κάλεσμα προς τον κόσμο να εξεταστεί, λέγοντας: «ευελπιστούμε να προσέλθουν οι συμπολίτες μας για να εξεταστούν».

Συγχρόνως, ζήτησε τήρηση των μέτρων και συγκεκριμένα είπε: «στην προσπάθεια κατά της πανδημίας έχει σημασία όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και ατομικής ευθύνης. Όλοι έχουμε μερίδιο, για να ξεπεράσουμε όσο πιο εύκολα και γρήγορα το φαινόμενο».

Ως μία «απαίτηση όλων των αρχών της περιοχής», χαρακτήρισε τη διενέργεια μαζικών τεστ για τον κορωνοϊό, ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι την πρώτη μέρα «δεν έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο, έπρεπε να γίνει (πρώτα) ενημέρωση των πολιτών. Απλώς εγώ θα κρατήσω το ότι τα τεστ ξεκίνησαν».

Ο κος Γκαράνης κάλεσε τον κόσμο να εξεταστεί, λέγοντας: «Πρέπει από σήμερα να έρθει όλος ο κόσμος. Είναι σημαντικό για τον Δήμο μας, να κάνουμε όσο περισσότερα τεστ μπορούμε. Έτσι μόνο θα διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών […] Είναι καλό, γιατί θα γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει». Η μαζική εξέταση πολιτών γίνεται με στόχο «τα μικρά και λίγα περιστατικά» ν’ απομονωθούν, προκειμένου «να μην έχουμε διασπορά και να διατηρήσουμε τον Δήμο καθαρό», είπε ο κος Γκαράνης.


«Ευχάριστη μέρα» στον Δήμο Ιάσμου
Εν τω μεταξύ, όπως μπορείτε να διαβάσετε σχετικά σε άλλη σελίδα του «Χ», η καραντίνα άρθηκε στον οικισμό Αγίασμα Δ. Ιάσμου. Επ’ αυτού τοποθετούμενος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν έκανε λόγο για «μία ευχάριστη μέρα», ενώ ισχυρίστηκε ότι «κινηθήκαμε αστραπιαία και περιορίσαμε το φαινόμενο», αναφερόμενος στις ενέργειες της δημοτικής αρχής. Έδωσε, όμως, τα εύσημα στους κατοίκους του Αγιάσματος, γιατί «προσήλθαν μαζικά στα τεστ και πειθάρχησαν στα μέτρα».

Παρά τις θετικές εξελίξεις, ο δήμαρχος έσπευσε να σημειώσει ότι «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, χρειάζεται μεγάλη προσοχή» και τόνισε πως «εάν δεν πάρουμε ατομικά προστατευτικά μέτρα, δυστυχώς θα επιβληθούν πάλι προστατευτικά μέτρα. Αποστάσεις, ατομική ευθύνη, εντατικό πλύσιμο χεριών».
 

«Ιδιαίτερα κρίσιμες ημέρες» για τον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών
Την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και των μέτρων, ζήτησε χθες το μεσημέρι με έκτακτη ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Μαρωνείας - Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, απευθυνόμενος προς τους δημότες του.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τις ημέρες «που διανύουμε ιδιαίτερα κρίσιμες για τον Δήμο», γιατί «διαγνώστηκαν συμπτώματα κορωνοϊού στην περιοχή μας». 

Ο δήμαρχος εξέπεμψε το εξής μήνυμα: «Απευθύνομαι σε όλους σας και σας παρακαλώ να είμαστε αφοσιωμένοι στην προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και να δείξουμε αυξημένο αίσθημα ευθύνης ακολουθώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες ασφαλείας και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και όλων των αρμόδιων φορέων.

Ο Δήμος Μαρωνείας - Σαπών είναι σε εγρήγορση και επεμβαίνει άμεσα όπου υπάρχει ζήτημα και ανάγκη, παρέχοντας προστασία και ασφάλεια σε όλους τους κατοίκους, σε όποιο σημείο του Δήμου και αν ζουν. Δεν φοβόμαστε. Προστατευόμαστε. Ασπίδα μας, η γνώση».
 

Αναμονή στον Δ. Αρριανών
Σε αναμονή των αποτελεσμάτων των μαζικών τεστ κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκαν -εκτάκτως- τη Δευτέρα στον οικισμό Δειλινών, τελεί η δημοτική αρχή Δήμου Αρριανών. 

Η περιοχή «φορτίστηκε» επιδημιολογικά, από την επιστροφή κατοίκων από το εξωτερικό, γι’ αυτό με μήνυμά του ο δήμαρχος Αρριανών ζητάει αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, μέχρι να βγουν τ’ αποτελέσματα.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του