fbpx Για πρώτη φορά αποζημιώνονται οι αλιείς της Βιστωνίδας από τα de minimis
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2017 ΛΟΓΩ ΠΑΓΩΝΙΑΣ

Για πρώτη φορά αποζημιώνονται οι αλιείς της Βιστωνίδας από τα de minimis

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιώργος Γκίλης
ψαράδες
αλιείς
Λίμνη Βιστωνίδα

Η ζημιά κοστολογήθηκε στις 180.000 ευρώ και οι αποζημιώσεις που θα λάβει ο αλιευτικός συνεταιρισμός είναι μέχρι 30.000 ευρώ.  «Στην ουσία είναι ψίχουλα μπροστά στην ζημιά που πάθαμε τότε», σχολιάζει ο πρόεδρος Γιώργος Γκίλης και κάνει λόγο για «ηθική δικαίωση»

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ήταν Ιανουάριος του 2017 όταν οι ψαράδες του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστωνίδας είδαν τα ψάρια τους να παγώνουν, τον γόνο να καταστρέφεται και την παραγωγή στην κυριολεξία να παγώνει. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιώργος Γκίλης εκτιμούσε τότε ότι η παγωνιά έπληξε περίπου 10 τόνους γόνου ψάρια, κυρίως τσιπούρα, όσα δηλαδή θα παράγονταν μέχρι τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο, προκειμένου να διατεθούν προς πώληση. Η ζημιά, όπως έλεγε "είναι γύρω στις 150.000, αλλά ποτέ με τα ψάρια δεν μπορείς να υπολογίσεις γιατί είναι θέμα τιμής". Δύο χρόνια μετά και κατόπιν προσπαθειών εκ μέρους των ψαράδων να αποζημιωθούν για τις ζημιές, γίνεται γνωστή η δυνατότητα αποζημιώσεων de minimis. Το ποσό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει την ζημιά.

Η ζημιά κοστολογήθηκε στις 180.000 ευρώ και οι αποζημιώσεις που θα λάβει ο αλιευτικός συνεταιρισμός είναι μέχρι 30.000 ευρώ. «Στην ουσία είναι ψίχουλα μπροστά στην ζημιά που πάθαμε τότε», σχολιάζει ο κος Γκίλης, και κάνει λόγο για «ηθική δικαίωση», με αφορμή την παρακάτω ανακοίνωση περί παροχής αποζημιώσεων σε υδατοκαλλιεργητές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αποζημιώσεις de minimis σε υδατοκαλλιεργητές της ΑΜ-Θ
Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα από την Διεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας ανακοινώνεται ότι  έχει εκδοθεί η ΚΥΑ(20/123562/5.06.2019, (Β΄ 2103)) που προβλέπει: «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα των Υδατοκαλλιεργειών στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ.717/2014 της Επιτροπής (ΕΕ L190/45, 28.06.2014). Οι δυνητικά δικαιούχοι είναι αλιευτικοί συνεταιρισμοί ή ιδιώτες  μισθωτές δημοσίων ιχθυοτροφείων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρή μείωση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά το αλιευτικό έτος 2017-2018 και είναι ενεργοί το 2019.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας του Καν.717/2014 στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας (ΓΔΑ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) «Αιτήματος Χορήγησης Οικονομικής Ενίσχυσης» από δυνητικούς δικαιούχους. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, σχετικά με την διαδικασία.

Για πρώτη φορά αποζημίωση de minimis σε ψάρια
Για λάβουν την παραπάνω αποζημίωση οι αλιείς του συνεταιρισμού ταξίδεψαν πολλές φορές στην Αθήνα στα αρμόδια πουργεία. Εκεί επιδίωξαν όχι μόνο να μιλήσουν για αποζημιώσεις, αλλά να αναδείξουν τις ιδιαιτερότητες των λιμνοθαλασσών και την λειτουργία των συνεταιρισμών. Ειδικότερα ο κος Γκίλης κατέδειξε ότι η παγωνιά που έπληξε τα ψάρια τον Ιανουάριο του 2017 είχε σαν συνέπεια να καταστραφεί η παραγωγή τσιπούρας τουλάχιστον τριών ετών. Καταστράφηκε ο γόνος που θα απέδιδε στην πορεία των ετών την παραγωγή σε ψάρια.

Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά δίνεται χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών και συγκεκριμένα για ψάρια. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος και για αποζημιώσεις σε παράκτιους αλιείς, όταν αυτοί πλήττονται από φαινόμενα όπως το πλαγκτόν ή όταν προκαλούνται ζημιές στα δίχτυα τους από δελφίνια και φώκιες.

Ενόσω στον συνεταιρισμό αναμένουν τις αποζημιώσεις, η δουλειά δεν σταματάει. Με κεφάλια και καβούρια εξελίσσεται αυτή η περίοδος για τους ψαράδες του συνεταιρισμού, με τον πρόεδρο του να λέει ότι «είναι ακόμη αρχή της σεζόν. Η λίμνη ταΐζει τα ψάρια που θα αποφασίσουν να κατεβούν στην θάλασσα και εμείς θα τα πιάσουμε». Παράλληλα οι αλιείς του συνεταιρισμού πιέζουν για να γίνει αντιπλημμυρικό έργο στην λίμνη, έργο που θεωρούν κρίσιμο τόσο για το μέλλον του ίδιου του συνεταιρισμού όσο και ευρύτερα της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα