fbpx Γεράματα στην εξαθλίωση, καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Γεράματα στην εξαθλίωση, καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνταξιούχοι
Συντάξεις
Διαδήλωση

Συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ειρήνης και διατράνωσαν το κύριο αίτημα κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου

Διονύσης Βοργιάς

Οι υπολογισμοί των ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης αποδεικνύουν το μέγεθος των επιβαρύνσεων που βρίσκονται καθ' οδόν για τους συνταξιούχους και που από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα οδηγήσουν σε περικοπές συντάξεων από 77 ευρώ και άνω, μηνιαίως. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, η προσωπική διαφορά που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα κυμαίνεται από 77 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα.

Μεγάλες είναι οι περικοπές που αναμένονται στους πρώην συνταξιούχους του ΤΕΒΕ. Το παράδειγμα συνταξιούχου με χρόνο ασφάλισης 24 έτη και 10 μήνες είναι χαρακτηριστικό. Σήμερα λαμβάνει μεικτή σύνταξη 552,37 ευρώ και εμφανίζει προσωπική διαφορά 76,99 ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 18%. Η νέα του μεικτή σύνταξη από το 2019 θα είναι 475,38 ευρώ. Την ίδια ώρα, πρώην ελεύθερος επαγγελματίας με 17 έτη και 9 μήνες χρόνο ασφάλισης, ο οποίος σήμερα εισπράττει 808,83 ευρώ μεικτά, εμφανίζει προσωπική διαφορά 299,44 ευρώ. Η μείωση 18% που θα υποστεί το 2019 αντιστοιχεί σε 145,99 ευρώ. Έτσι η νέα του σύνταξη θα μειωθεί στα 663,24 ευρώ μεικτά.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα, που έχουν οδηγήσει τους συνταξιούχους σε βρασμό και τους έχουν βγάλει στον δρόμο, με κύριο αίτημά τους την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. 

Παράσταση διαμαρτυρίας και πορεία στην Κομοτηνή

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ειρήνης και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής, πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 3 Ιουλίου οι συνταξιούχοι των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου - ΟΣΕ - ΕΛΤΑ - ΝΑΤ. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε περί τις 10:30 στην κεντρική πλατεία, όταν ακούστηκαν οι χαιρετισμοί εκ μέρους των τοπικών οργανώσεων, ενώ ακολούθησε συμβολική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

Τα αιτήματα των συνταξιούχων, όπως ακούστηκαν: Κανένας επανυπολογισμός, καμία μείωση με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις. Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων και του ΕΚΑΣ. Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό, αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις. Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ότι η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις. Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων. Να μην περάσουν τα νέα καταστρεπτικά μέτρα της 4ης αξιολόγησης. Να καταργηθεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς.

Δ. Κουμπούρης: "Προπαγάνδα της κυβέρνησης"

Ο "Χ" συνομίλησε με τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ ο οποίος χαρακτήρισε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί μη περικοπής των συντάξεων ως "προπαγάνδα, η οποία καλλιεργείται συστηματικά κι έχει δύο στόχους: Πρώτον, να ξεχάσουμε όσα μας έκοψαν οι προηγούμενοι, δικαιώματα για τα οποία παλέψαμε σε όλη μας τη ζωή. Δεύτερον, η σημερινή κυβέρνηση έχει ψηφίσει τον νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος το ερχόμενο διάστημα έρχεται να μας αφαιρέσει τρεις με τέσσερις συντάξεις". 

Και κατηγορεί ότι "δεν δουλέψαμε για να μας πάρουν πίσω τα τρία τέταρτα των συντάξεών μας και να μας πετάξουν πίσω ένα επίδομα. Η πολιτική τους, η τακτική τους και η προπαγάνδα τους είναι απαράδεκτες", χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου ότι "σε λίγο δεν θα μπορούμε να βάλουμε πλάτη όχι στις οικογένειές μας αλλά ούτε στους εαυτούς μας, αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν είναι σε καλύτερη μοίρα, αφού η ανεργία και τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης είναι ανάλογα. Για μας αυτή η κατάσταση μας οδηγεί σε εξαθλίωση και μερικούς ακόμη και στην επαιτεία". 

Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι οι συνταξιούχοι "δεν έχουν παραδώσει τα όπλα, είμαστε στις επάλξεις και θα συνεχίσουμε τον μαραθώνιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Αυτό το διάστημα ξεπεράσαμε τις 80 πόλεις στις οποίες κάναμε κινητοποιήσεις και είμαστε σε ετοιμότητα και το καλοκαίρι και από τον Σεπτέμβριο. Στόχος μας είναι να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου". 

Χρ. Κολοβός: "Όλες οι κυβερνήσεις έκοψαν από τους συνταξιούχους"
Ο "Χ" συνομίλησε και με τον οργανωτικό γραμματέα της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΟΑΕΕ Χρήστο Κολοβό. "Μας έχουν κόψει πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια, και με τον καινούργιο νόμο θα μας κόψουν κι άλλα", διευκρίνισε και συμβούλεψε τους συνταξιούχους "να μην τσιμπάνε σε αυτά που ακούν, ότι δηλαδή θα επανεξεταστούν όσα ψήφισε η κυβέρνηση, γιατί πριν είκοσι μέρες είπαν ότι θα εφαρμόσουν κατά γράμμα τα μέτρα, απλώς μετά την πίεση και την αγανάκτηση αναγκάζονται να αναδιπλωθούν, γι' αυτό και δηλώνουν πως θα ξαναδούν τα μέτρα".

Ο ίδιος εξηγεί ότι "σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν επανάπαυση στους συνταξιούχους που είναι στους δρόμους και παλεύουν, αλλά και να εξυπηρετήσουν δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες, γιατί καταλαβαίνουν ότι η αγανάκτηση και η δυσανασχέτηση είναι πραγματικές", και τονίζει ότι το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα για την τρίτη ηλικία: "Όλα αυτά τα χρόνια οι συνταξιούχοι έχουμε αποκτήσει πείρα και δεν πρέπει να τσιμπήσουμε σε αυτά που μας λένε, γιατί τσακώνονται μεταξύ τους ...ποιος έκοψε λιγότερα. 
Και οι προηγούμενοι έκοψαν, κι αυτοί κόβουν και οι επόμενοι που ετοιμάζονται να έρθουν δεν δεσμεύονται σε τίποτα σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους
".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.