fbpx Γεμάτες καρέκλες για τον γνωστό συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Γεμάτες καρέκλες για τον γνωστό συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βιβλιοπαρουσίαση
Βιβλιοχαρτοπωλείο Βαφειάδης

"Είναι μεγάλη τύχη το να μπορείς να ταξιδεύεις με αφορμή την δουλειά σου", σχολιάζει ο συγγραφέας στον "Χ"

Διονύσης Βοργιάς

Γεμάτες καρέκλες για τον γνωστό συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ, καταγράφηκαν το βράδυ της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων. Εκεί βρέθηκε ο συγγραφέας, καλεσμένος από τα βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης και τις εκδόσεις Πατάκη, που συνδιοργάνωσαν την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος με τίτλο "Σκυλίσια Ψυχή". Ο συγγραφέας μίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα των έργων του.

"Έχω πάει από Ηράκλειο και Πάτρα, στην πατρίδα μου την Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Σέρρες, Καβάλα, έχω γυρίσει ήδη αρκετά", είπε στον "Χ", λίγο πριν την βιβλιοπαρουσίαση, ο συγγραφέας, ο οποίος χαρακτήρισε "μεγάλη τύχη το να μπορείς να ταξιδεύεις με αφορμή την δουλειά σου, για καθένα από αυτά τα ταξίδια είμαι ευγνώμων". "Ευγνώμων", δήλωσε επίσης ο συγγραφέας, αναφερόμενος στην "θερμή υποδοχή (σ.σ. από το κοινό)" στις βιβλιοπαρουσιάσεις.

Κληθείς να καταθέσει ένα σχόλιο αναφορικά με την αυτοβιογραφικότητα που διέπει αρκετά βιβλία του, επισημαίνει πως "το αυτοβιογραφικό στοιχείο στην λογοτεχνία είναι αρκετά παρεξηγημένο, άλλοι το θεωρούν ως την εύκολη λύση ενώ για άλλους φαντάζει ακατόρθωτο. Για μένα βγήκε φυσικά σε αρκετά μου βιβλία, τόσο στα ευθυμογραφήματα όσο και σε άλλα βιβλία, αλλά έχω γράψει και βιβλία - όπως το συγκεκριμένο - που είναι εξ ολοκλήρου επινοήσεις, δηλαδή αφορούν έναν χαρακτήρα που δεν έχει καμία σχέση με μένα ή την ζωή μου". Άξιο αναφοράς είναι πως ο συγγραφέας, στην θέση του βιογραφικού που συνήθως αντικρίζουμε μεγάλα σε όγκο βιογραφικά συγγραφέων, εκείνος υπογράφει με το όνομα, την ημερομηνία και την τοποθεσία γέννησής του. Αυτό γίνεται, κατά τον ίδιο πάντα, γιατί "ποτέ δεν μου άρεσαν τα βιογραφικά που πιάνουν μιάμιση σελίδα ...δεν ψάχνεις δουλειά" και γιατί "είναι πολύ εύκολο πλέον μέσα από το ίντερνετ να βρει κανείς τα στοιχεία για τον συγγραφέα".


Το βιβλίο
Για το βιβλίο, ο Αύγουστος Κορτώ μας πληροφορεί ως εξής "διατρέχει την ιστορία του 20ου αιώνα και μερικά από τα πιο μελανά της σημεία. Με αφορμή την αγάπη που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ ενός ανθρώπου κι ενός σκύλου, μιλάει για τον αγώνα ενός ανθρώπου, εν προκειμένω της πρωταγωνίστριας, να διατηρήσει την ανθρωπιά της σε απάνθρωπες περιστάσεις".

Η Έστερ Κλάιν γεννιέται στο Βερολίνο στις 29 Φεβρουαρίου 1920. Μικροκαμωμένη, εύθραυστη, παράξενη όπως και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Μέσα της όμως κρύβει τεράστια αποθέματα δύναμης. Από νωρίς θα γνωρίσει τη σκληρότητα αλλά και τη στοργή.

Η ζωή της διατρέχει τον 20ό αιώνα κάνοντας έναν τέλειο κύκλο: Βερολίνο – Μπούχενβαλντ – Νέα Υόρκη – Βερολίνο. Γνωρίζει την αθλιότητα των ναζιστικών στρατοπέδων χάνοντας ό,τι αγαπούσε περισσότερο. Θα κινδυνεύσει να χάσει μέχρι και την ίδια την ανθρώπινη υπόστασή της αλλά θα βγει ζωντανή. Αυτός που θα τη σώσει δεν είναι άνθρωπος αλλά ένας σκύλος. Ένας σκύλος που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό.

Η Έστερ ξαναστήνει τη ζωή της αφιερώνοντάς την στην προστασία των ζώων. Επιτέλους νιώθει ασφαλής. Μέχρι που οι άνθρωποι θα ξαναχτυπήσουν. Θα απαντήσει στο μίσος και στην προκατάληψη με αγάπη. Από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, στην Αμερική του ΜακΚάρθυ και πίσω στο Βερολίνο του Ψυχρού Πολέμου, όπου θα γίνει μάρτυρας της ανέγερσης του Τείχους αλλά και της πτώσης του. Xαράζει τη ζωή της θυμίζοντάς μας τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο αρχίζει και μακραίνει ο κατάλογος των διάσπαρτων περιστατικών και συγχρόνως να αυξάνονται κατά πολύ στη Ροδόπη,  ιδιαίτερα σε χώρους που συνωστίζονται πολλοί και  θετικοί είναι  κυρίως νέοι, η κατάσταση