fbpx Ανασκόπηση στο 2017 μία ανάσα πριν το 2018
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ανασκόπηση στο 2017 μία ανάσα πριν το 2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ανασκόπηση
Κομοτηνή
Ροδόπη

ΓΡΑΦΟΥΝ  Δήμητρα Συμεωνίδου Διονύσης Βοργιάς

Μικρά και μεγάλα, γεγονότα της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας, ζήσαμε και καταγράψαμε το έτος 2017, έτος αλλαγών για τη Ροδόπη, με τα νέα διόδια της Μέστης πλέον σε λειτουργία, την γέφυρα του Κομψάτου πεσμένη, τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναγνωρίζει για πρώτη φορά Πομάκους και Ρομά, αλλά να μιλάει για μία «μητέρα – πατρίδα» και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υπόσχεται αλλαγές προς το καλύτερο για τη Σαρία και τελικά να φέρνει, διά της μυστικής οδού, την εκλογή των μουφτήδων, φέρνοντας στην επιφάνεια όλα όσα συμφωνήθηκαν για την Θράκη εν Αθήναις.

 

Τα γεγονότα της πολιτικής κρατούν σίγουρα τα σκήπτρα, αφού σε διάστημα έξι μηνών η Ροδόπη βρέθηκε στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος. Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που έφερε στην Κομοτηνή τον πρωθυπουργό και σχεδόν σύσσωμη την ελληνική κυβέρνηση. Αν κρίναμε όμως ως κορυφαίο αυτό θα ήταν το γεγονός της έλευσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή. Είναι ο Τούρκος Πρόεδρος που επισκέφτηκε την πόλη μας μετά την προ 65 ετών επίσκεψη του τότε Τούρκου Προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ και μάλιστα πάτησε στα χνάρια του, αφού επισκέφτηκε το μειονοτικό γυμνάσιο λύκειο Κομοτηνής που προ δεκαετιών σε μία ένδειξη καλής φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έλαβε το όνομα «Τζελάλ Μπαγιάρ». Προπομπός της έλευσης του Τούρκου Προέδρου, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου, καταγόμενος από τη Ροδόπη, είχε πραγματοποιήσει επαφές στο νομό μας. Την τριανδρία κορυφαίων πολιτικών από την γειτονική χώρα συμπληρώνει ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος νωρίτερα όλων είχε βρεθεί στη Ροδόπη. Κοινός παρανομαστής όλων των επισκέψεων η μειονότητα, με την παρουσία του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμαννατίδη να αμβλύνει εντυπώσεις.

Με το βλέμμα στη μειονότητα της Θράκης ήρθε στην Κομοτηνή και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ιστορική θεωρείται η ανακοίνωση του πρωθυπουργού στην κεντρική του ομιλία ότι η Σαρία καθίσταται προαιρετική, για να έρθει και το σχέδιο νόμου στο τέλος του μήνα να επιβεβαιώσει την άνω ανακοίνωση. Το μετά αυτός της εξαγγελίας το μάθαμε διά στόματος του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να δηλώνει ότι αποδέχεται την εκλογή μουφτή και τονίζει ότι σημασία έχει το εκλεκτορικό σώμα από το οποίο θα αναδεικνύεται ο θρησκευτικός εκπρόσωπος της μειονότητας. Η σκέψη μας εύλογα γυρνάει στα όσα ο Ταγίπ Ερντογάν είπε αρχικά στην Αθήνα και έπειτα στην Κομοτηνή, θέτοντας ανοιχτά το ζήτημα της εκλογής μουφτή. Τις οποίες σκέψεις έσπευσε να προλάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες. Η συζήτηση περί της εκλογής μουφτή σίγουρα θα μας απασχολήσει και το 2018. 

Στα της καθημερινότητας μας δεχτήκαμε ακόμα ένα χαράτσι στις μετακινήσεις μας, με τη λειτουργία του νέου σταθμού διοδίων στη Μέστη. Και μπορεί ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης να έταξε την απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων της Ροδόπης από την καταβολή τους και να έθεσε σε λειτουργία τη σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, στην εκπνοή του χρόνου συνεχίζουμε να πληρώνουμε τα διόδια. Ακόμα και όσοι από εμάς λάβαμε έγκριση στην αίτηση απαλλαγής. Οι αρμόδιοι μας παραπέμπουν στο νέο έτος. Το σίγουρο είναι ότι το 2017 πληρώσαμε ακόμα ένα χαράτσι.

Και μπορεί εμείς να πληρώνουμε για τα διόδια, το κράτος όμως δηλώνει ότι θα πληρώσει για να ανακατασκευαστεί η πεσμένη γέφυρα του Κομψάτου στον Ίασμο, όταν μάθει ποιος είναι ο υπεύθυνος κατασκευής. Μέχρι τότε, άγνωστο δηλαδή μέχρι πότε, η διέλευση γίνεται από την παλιά γέφυρα Κομψάτου που άνοιξε με καθυστέρηση μηνών. 

Στην εκπνοή αυτού του μήνα γίναμε μάρτυρες στα ίδια πλημμυρικά φαινόμενα, στις ίδιες περιοχές, με τους ανθρώπους να αναρωτιούνται τι κακό τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αρκείται σε ανακοινώσεις περί οριοθέτησης της περιοχής που επλήγη, καταγραφής των ζημιών και εκκίνησης της διαδικασίας αποζημιώσεων από το Υπουργείο, σχεδιασμού των απολύτως αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των φυσικών αποδεκτών του νερού στην περιοχή και χρηματοδότηση, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Μαρωνείας – Σαπών και Αρριανών, για την υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων με πόρους της Περιφέρειας που εκτιμώνται σε πρώτη φάση στα 200 χιλιάδες ευρώ ανά Δήμο. Ευχής έργο στην ανασκόπηση του 2018 να μην καταγράφουμε τις ίδιες ανακοινώσεις, ως παρακαταθήκη για το 2019.

Στη μνήμη μας θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο το βίαιο έγκλημα σε βάρος ενός μικρού παιδιού. Συγκλόνισε το πανελλήνιο ο θάνατος του 6χρονου Μεχμεταλή Σεζάλ που αποδεικνύεται εγκληματική ενέργεια. Δράστης είναι ένας 15χρονος που θα καταδικαστεί και νωρίτερα θα ομολογήσει το βιασμό ενός ακόμα 22χρονου ατόμου. Το έγκλημα αυτό έφερε στην επιφάνεια υποσχέσεις και πράξεις για τη μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού, του οικισμού Ρομά στην Κομοτηνή, όπου κατοικούσαν τόσο το θύμα όσο και ο δράστης. Οι υποσχέσεις για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, παραμένουν μέχρι και σήμερα χαμένες κάπου ανάμεσα σε επιδόματα, προγράμματα και τραπεζικά δάνεια. Θα παραμείνει στάσιμη η κατάσταση και το 2018;

Κατά τα άλλα ήμασταν συνεπείς στις ουρές των πληρωμών, κάναμε υπομονή για να λάβουμε το κοινωνικό μέρισμα και στη συνέχεια σταθήκαμε και πάλι στην ουρά για να πληρώσουμε τις τελευταίες, αυξημένες, υποχρεώσεις της χρονιάς που κλείνει.

Χαμογελάσαμε όταν ακούσαμε ότι ένας ιδιώτης (δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) θα κατασκευάσει το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής και πλέον αισιοδοξούμε ότι αυτό θα γίνει πράξη, μετά από τόσες εξαγγελίες υπουργών.

Σε αυτήν την ανασκόπηση, δημοσιογραφική και πάντα στραμμένη στην τοπική επικαιρότητα, αναδεικνύουμε όσα είχαν μία βαρύνουσα σημασία για την περιοχή την χρονιά που πέρασε, με αντίκτυπο ευρύτερα στην κοινωνία. 

Υπάρχουν όμως τόσα άλλα, μικρά και μεγάλα, γεγονότα στην καθημερινότητάς μας. 

Εσείς επιλέξτε τα δικά σας, όσα σας προβληματίζουν, σας θυμώνουν, σας κάνουν χαρούμενους, σας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και κρατήστε όσα εσείς θέλετε. 

 

Ιανουάριος

«Ποδαρικό» µε ένα βίαιο έγκληµα σε βάρος ενός µικρού παιδιού, κάνει το 2017 στη Ροδόπη. Συγκλονίζει το πανελλήνιο ο θάνατος του 6χρονου Μεχµεταλή Σεζάλ που αποδεικνύεται εγκληµατική ενέργεια. Δράστης είναι ένας 15χρονος που υπέδειξε στους αστυνοµικούς του τµήµατος Ασφαλείας Κοµοτηνής που βρίσκεται ο νεκρός 6χρονος Μεχµεταλή Σεζάλ. Προφυλακιστέος ο 15χρονος, οµολόγησε τη δολοφονία και τον βιασµό του 6χρονου και µεταφέρεται σε σωφρονιστικό κατάστηµα κράτησης ανηλίκων στην Κόρινθο. Ένα παιδί χάθηκε. Αυτό είναι που µένει στο τέλος της ηµέρας, από την τραγική ιστορία του 6χρονου Μεχµεταλή Σεζάλ, που κηδεύτηκε σε µουσουλµανικά νεκροταφεία στην Κοµοτηνή, σε κλίµα οδύνης από συγγενείς αλλά και όσους γνώριζαν το µικρό αγόρι. Σε αναµονή για την ανάκριση του 15χρονου, καθώς απαιτείται ειδικός διερµηνέας κωφάλαλων από Θεσσαλονίκη. Το έγκληµα φέρνει στην επιφάνεια υποσχέσεις και πράξεις για τη µετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού, του οικισµού Ροµά στην Κοµοτηνή, όπου κατοικούσαν τόσο το θύµα όσο και ο δράστης. Οι υποσχέσεις για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, χάνονταν κάπου ανάµεσα σε επιδόµατα, προγράµµατα και τραπεζικά δάνεια.

 

Ο πρώτος µήνας του χρόνου φέρνει χιόνια στη Ροδόπη. Τα σχολεία κλείνουν, αφού «παγωµένα» συστήµατα θέρµανσης, βρήκαν οι άνθρωποι του Δήµου Κοµοτηνής, όταν έσπευσαν σε σχολικές µονάδες για να τα θέσουν σε λειτουργία. Ακόµα και η δικαιοσύνη µπαίνει...στον πάγο! Δεν έγινε προµήθεια πετρελαίου θέρµανσης στο Δικαστικό Μέγαρο Κοµοτηνής. Το πολυήµερο κλείσιµο των σχολείων προκαλεί προβληµατισµό για το πώς θα γίνει η αναπλήρωση των χαµένων διδακτικών ωρών. Η νοµοθεσία προβλέπει περικοπή περιπάτων και εκδροµών και πολυήµερων εκδροµών, αξιοποίηση των σχολικών εορτών µε παράλληλη πραγµατοποίηση και µαθηµάτων.

 

Οι παρατεταµένες χαµηλές θερµοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσµα να παγώσει ο γόνος στη Λίµνη Βιστωνίδα. Χιονιάς και παγετός «σκότωσαν» τα νεαρά ψάρια, κυρίως τσιπούρες, που θα µεγάλωναν ως το καλοκαίρι. Χωρίς αποζηµίωση οι ψαράδες του συνεταιρισµού παρά την καταστροφή.

 

Στις πολιτικές εξελίξεις του µήνα ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχµέτ, καταρρίπτει ένα ιδιότυπο πολιτικό ρεκόρ, µε την προσχώρησή του στη Δηµοκρατική Συµπαράταξη και γίνεται ο πολιτικός που έχει κάνει διαδροµή σε 5 κόµµατα σε 13 χρόνια! Νέα Δηµοκρατία (2004-2009), Δηµοκρατική Συµµαχία (2009-2012), Δηµοκρατική Αριστερά (2012-2015), Το Ποτάµι (2015-13 Ιαν. 2017), Δηµοκρατική Συµπαράταξη (από 13 Ιαν. 2017).

 

Το νέο κύµα χιονιά φέρνει νέα προβλήµατα. Τα συνεργεία της ΠΕ Ροδόπης ξεκίνησαν από την ορεινή Ροδόπη τον αποχιονισµό του οδικού δικτύου, όµως απαιτήθηκε να µετακινηθούν και σε πεδινές περιοχές Τουλάχιστον τρία αυτοκίνητα εξετράπησαν της πορείας τους στο δρόµο Κοµοτηνής- Ξυλαγανής, ενώ ανάλογο συµβάν καταγράφηκε και στο οδικό δίκτυο των Σαπών. Απροετοίµαστη στον χιονιά αποδεικνύεται  η Εγνατία Οδός υποβάλλοντας σε ταλαιπωρία τους διερχόµενους οδηγούς. Στο τµήµα του αυτοκινητόδροµου µεταξύ Ροδόπης και Έβρου ασθενής και βρέφος εγκλωβίστηκαν. Για τέσσερις ώρες έµεινε κλειστός ο αυτοκινητόδροµος.

 

Τα «έψαλλαν» στον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο για το νέο ασφαλιστικό, κατά την επίσκεψή του στη Ροδόπη. Ο υφυπουργός βρέθηκε αντιµέτωπος µε την πρώτη κινητοποίηση αγροτών. Συστρατευµένοι επαγγελµατίες κάθε κλάδου θεωρούν το ασφαλιστικό ως «ταφόπλακα» της επιχειρηµατικότητας.

 

Η υποχρέωση χρήσης «πλαστικού» χρήµατος από 1η Ιανουαρίου 2017 για το χτίσιµο του αφορολόγητου, φέρνει αύξηση 20% στις πληρωµές νερού µε πλαστικό χρήµα στη Δηµοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοµοτηνής.  Προ πέντε µηνών τοποθετήθηκαν τρία pos στην επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης, όπου εξυπηρετούνται οι κάρτες όλων των τραπεζικών καταστηµάτων.

Νεκρά πουλιά εντοπίζονται στις λιµνοθάλασσες της Ροδόπης, επικρατεία ανησυχία για γρίπη των πτηνών. Κινητοποιήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης και δείγµατα ελήφθησαν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ.

 

Το τέλος του µήνα φέρνει υποσχέσεις για νέο νοσοκοµείο στην Κοµοτηνή και παράπονα για υποστελέχωση του Σισµανόγλειου. Χρηµατοδότηση µέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, µε στόχο τη δηµιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για το νοσοκοµείο Κοµοτηνής, επιδιώκει να λάβει το υπουργείο Υγείας, σύµφωνα µε ανακοινώσεις που έκανε από την Κοµοτηνή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

 

Φεβρουάριος

Στην γρίπη των πτηνών οφείλεται ο θάνατος των πουλιών στη Ροδόπη. Τρία τα επιβεβαιωµένα κρούσµατα γρίπης, αυξάνονται τα νεκρά πουλιά. Ένας κύκνος από τον περιοχή του Διδυµοτείχου, είναι το τρίτο επιβεβαιωµένο κρούσµα της γρίπης των πτηνών, µετά το πρώτο στο Δέλτα του Έβρου και το δεύτερο στο Σώστη Ροδόπης. Το 2005 καταγράφηκε η τελευταία επιδηµία γρίπης των πτηνών στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.

Νέα στέγη για µαθητές της ειδικής εκπαίδευσης θα λειτουργήσει στο νοµό Ροδόπης και συγκεκριµένα στον οικισµό Μελέτης του Δήµου Κοµοτηνής. Κατασκευάστηκε για να λειτουργήσει ως νηπιαγωγείο. Παραδόθηκε το 2010 στον πρώην Δήµο Αιγείρου, όµως δε λειτούργησε ποτέ. Παρέµενε σε αχρησία, µέχρι τη στιγµή που ο Δήµος Κοµοτηνής αποφάσισε να το αξιοποιήσει

Δειλά-δειλά οι καταστηµατάρχες της Ροδόπης προµηθεύονται τα POS. Τα καταστήµατα πρέπει να ενηµερώνουν αν διαθέτουν ή όχι POS, αναρτώντας την σχετική σήµανση, ώστε οι καταναλωτές να ξέρουν τις επιλογές τους.

Πρεµιέρα µε προβλήµατα κάνει το Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης στο νοµό Ροδόπης, τον δεύτερο µήνα του έτους.  Ουρές και γκρίνια στο ΚΕΠ της Κοµοτηνής, όπου παρατηρήθηκε µεγάλη προσέλευση πολιτών, που καταθέτουν αιτήσεις ως δυνητικοί δικαιούχοι του ΚΕΑ.

Τρεις αυτοκτονίες πολιτών της Ροδόπης σε µικρό χρονικό διάστηµα δίνουν το έναυσµα για µία καµπάνια υπέρ της ψυχικής υγείας. Μέσα στο 2017 θα τρέξει η καµπάνια «Ναι στη ζωή» που οργανώνουν η ΠΑΜΘ και Δήµοι της Ροδόπης, µε την επιστηµονική συνδροµή του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ορφέας Ροδόπης.

Αναδεικνύεται ως προβληµατική η αστυνόµευση της παραλιακής ζώνης, αφού καταργείται ο αστυνοµικός σταθµός Καλλίστης, ενώ δηµιουργείται Αστυνοµικό Τµήµα στον Ίασµο. Ο συνδικαλιστικής αστυνοµικός της Ένωσης Αστυνοµικών Υπαλλήλων Ροδόπης Παναγιώτης Χατζηδηµητρίου, δηλώνει ότι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ ήταν ένα φιάσκο στη Ροδόπη γιατί κατήργησαν τον αστυνοµικό σταθµό Νέας Καλλίστης που κάλυπτε το καλοκαίρι το Φανάρι και όλη την παραλία.

Το µήνα της αποκριάς ένας νέος θεσµός γεννιέται στην Κοµοτηνή και έχει το όνοµα KomonParty. Είναι η καρναβαλική παρέλαση της Κοµοτηνής που απέκτησε καινούργιους φίλους. Το σύνθηµα για τη διοργάνωση του 3ου KomonParty έδωσε η Νατάσα Λιβεριάδου, πρόεδρος της Δηµοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισµού, Παιδείας και Αθλητισµού του Δήµου Κοµοτηνής.

Η δεύτερη ευκαιρία στη γνώση παρέχεται αλλά µετ’ εµποδίων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κοµοτηνής διαµαρτύρονται για την έλλειψη και µη έγκαιρη πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού. Οι µαθητές επιλέγουν την αποχή από τα µαθήµατα, ως µέσο πίεσης προς τους αρµοδίους για την επίλυση των προβληµάτων τους, ενώ έχουν φτάσει ήδη στο µέσον της σχολικής χρονιάς.

Οργανωµένη αστυνοµική επιχείρηση κατά των ναρκωτικών λαµβάνει χώρα αυτό το µήνα σε Ήφαιστο, Αλάν Κογιού, Ανάχωµα αλλά και εντός Κοµοτηνής. Τουλάχιστον 33 οι προσαγωγές σε  12ωρη επιχείρηση, η οποία προκαλεί διαµαρτυρία κατοίκων του Αλάν Κογιού στο Αστυνοµικό Μέγαρο Κοµοτηνής. 30 συλληφθέντες απολογούνται ως µέλη εγκληµατικής οργάνωσης και 8 απολογούνται για πληµµέληµα.

Ήρθε στο φως τυχαία στην ανακαίνιση του τεµένους Ταµπακχανέ στην Κοµοτηνή, όµως διεκδικεί ρεκόρ Γκίνες. Πρόκειται για ένα κειµήλιο θρησκευτικής αξίας που ανακαλύφθηκε µέσα σε τσουβάλι. Την ηµέρα της επίσηµης λειτουργίας του ανακαινισµένου τεµένους Ταµπακχανέ θα γίνει η πρώτη παρουσίαση για το κοµπολόι.

 

Μάρτιος

«Πατάει» Ροδόπη ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, αυτόν το µήνα. Σε ένα εργοτάξιο 878 χλµ εξελίσσονται οι εργασίες του µεγάλου αυτού έργου, 58 από τα οποία βρίσκονται στη Ροδόπη. Την ίδια στιγµή οι δήµαρχοι στρέφουν το βλέµµα τους προς τα αντισταθµιστικά οφέλη από τον TAP. Τα προβλεπόµενα κονδύλια πρέπει να απορροφηθούν και τα έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να ολοκληρωθούν µέσα στο διάστηµα των τριών ετών.

Νέα πρόσωπα σε νέες θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση φέρνει ο Μάρτιος του 2017. Στο δεύτερο µισό της τρέχουσας δηµοτικής περιόδου εισήλθαν τα δηµοτικά συµβούλια Κοµοτηνής, Μαρώνειας - Σαπών, Αρριανών και Ιάσµου, µε την ανάδειξη των νέων προεδρείων τους. Πρόεδρος στο περιφερειακό συµβούλιο ΑΜ-Θ αναδεικνύεται ο Σωτήρης Μποταΐτης.

Από τον µήνα αυτόν παρατηρείται κάθοδος των Βαλκάνιων, µέσω του ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα Νυµφαία – Μακάζα και εύλογα αναρωτιόµαστε άλλη µία χαµένη χρονιά ή µία ευκαιρία; Τα στοιχεία από τουριστικά γραφεία της Βουλγαρίας, δείχνουν για το 2017 αυξητική τάση στην προτίµηση περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης –πάνω από 10%- σε σχέση µε το 2016.

Η Σαρία υπό αµφισβήτηση, είναι το προφητικό, όπως θα αποδείξει η πορεία του χρόνου, πρωτοσέλιδο θέµα του «Χ».  Ο Κώστας Γούναρης δικηγόρος από την Ξάνθη υποστηρίζει ότι  η άρση των «δικαστικών» δικαιοδοσιών του µουφτή δεν συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Θέµα εκδήλωσης στην Αθήνα ο νόµος της σαρίας και οι νοµικές αρµοδιότητες του µουφτή, ανάµεσα στους οµιλητές οι βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αχµέτ Ιλχάν.

Η βαλκανική ενδοχώρα είναι πιο κοντά από ποτέ µε τη Ροδόπη.  Ο υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης παραδίδει το τελευταίο τµήµα του ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα, σηµατοδοτώντας την εθνική του σηµασία.

Η φωτιά που έστρεψε τα βλέµµατα στο τέµενος Βαγιαζήτ, εκδηλώνεται αυτόν το µήνα, σηµατοδοτώντας ένα θλιβερό γεγονός, που έλαβε πανελλήνια δηµοσιότητα.  Το ιστορικό τέµενος του Διδυµοτείχου υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές, ενώ κινδύνευσε ακόµη και µε κατάρρευση.

Σε έξι µήνες από σήµερα θα πληρώνουµε διόδια στη Μέστη, µαθαίνουµε αυτό το µήνα.  Η εταιρεία ΑΚΤΩΡ αναλαµβάνει την κατασκευή του σταθµού, υπογράφοντας σύµβαση µε την Εγνατία Οδό ΑΕ. «Όχι» στα διόδια της Μέστης λένε οι τοπικοί φορείς και σχεδιάζουν κινητοποιήσεις.

Το προσφυγικό δεν σταµάτησε ποτέ να απασχολεί τη Θράκη. Όσο υπάρχουν άνθρωποι ...αγνώστου ταυτότητας. Ταυτότητα σε µετανάστες δίνει το εργαστήριο Ιατροδικαστικής του ΔΠΘ. Ο Παύλος Παυλίδης ιατροδικαστής εξηγεί: Προσπαθούµε δια µέσω DNA να αναγνωρίσουµε τους ανθρώπους αυτούς, να τους ταυτοποιήσουµε  και να τους αποδώσουµε στους συγγενείς τους, µιλώντας για τους πρόσφυγες που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στον Έβρο, εισερχόµενοι από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και προσπαθώντας να περάσουν τον ποταµό Έβρο.

Εισαγγελέας καλεί τους 4 δηµάρχους του νοµού Ροδόπης για τις παιδικές χαρές, καλώντας τους είτε να τις κλείσουν, είτε να τις πιστοποιήσουν. Αναδεικνύονται οι ενέργειες του Δήµου Κοµοτηνής για την πιστοποίηση των 76 παιδικών χαρών πόλης και οικισµών.

 

Απρίλιος

Αναβρασµός επικρατεί στις τάξεις του Δηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης. Αν χρειαστεί θα παραιτηθώ, δηλώνει ο πρύτανης Αθανάσιος Καραµπίνης και βρίσκει συµµάχους σε σύσκεψη φορέων που συγκαλεί. Έγινε λόγος για εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνη, προσπάθεια απαξίωσης και υπονόµευσης, των δράσεων του Ιδρύµατος της Θράκης. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου παραπέµπει τον πρύτανη του ΔΠΘ στο πειθαρχικό.

Η µεταρρύθµιση στην Πρωτοβάθµια Υγεία που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει τρεις Τοπικές Μονάδες Υγείας στο Δήµο Κοµοτηνής. Βρέθηκαν οι χώροι λειτουργίας των ΤΟΜΥ µετά από συνεργασία δηµάρχου Κοµοτηνής και διοικητή 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης. Ο Γιώργος Πετρίδης δηλώνει: «Ως Δήµος συνδράµουµε όπου µπορούµε γιατί καταλαβαίνουµε ότι αυτό είναι κάτι πολύ σηµαντικό για τον κόσµο µας».

Ψήφισµα εκδίδουν οι εκπρόσωποι φορέων της Θράκης ενάντια στα διόδια της Μέστης. Έχει αποδέκτες τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υποδοµών, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.». Οι αντιδράσεις για τα διόδια της Μέστης  περιορίζονται σε επιστολές και ψηφίσµατα που δεν απαντήθηκαν ποτέ, ενώ το αίτηµα που µπαίνει πλέον σε προτεραιότητα από τους τοπικούς φορείς είναι η βελτίωση των παράπλευρων επαρχιακών οδών.

Ο µεθοριακός σταθµός Νυµφαίας δεν θα «αντέξει», αφού ο αυξηµένος φόρτος εργασίας, σε συνδυασµό µε την αυξηµένη κίνηση, υπερβαίνει τις δυνατότητες του τελωνείου στη Ροδόπη. Από Παρασκευή 7 Απριλίου τα κράτη-µέλη της Σένγκεν υποχρεούνται να διεξάγουν συστηµατικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα.

Το τουρκικό δηµοψήφισµα φέρνει κάλπες και στην Κοµοτηνή. Το Σάββατο και την Κυριακή 8 και 9 Απριλίου το Τουρκικό Προξενείο Κοµοτηνής αποτέλεσε εκλογικό κέντρο για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και διατηρούν δικαίωµα ψήφου. Στις κάλπες προσέρχονται 65 άτοµα, η διαδικασία κυλάει οµαλά, υπό αυστηρά αστυνοµικά µέτρα ασφαλείας. Οι κάλπες από την Κοµοτηνή ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Σε εφαρµογή τίθεται από 24 Απριλίου η ελεγχόµενη στάθµευση στην Κοµοτηνή. Κάρτες στάθµευσης είναι διαθέσιµες σε περίπτερα και µίνι µάρκετ κατά το µήκος του ποδηλατόδροµου καθώς και από το Δήµο Κοµοτηνής. Το µέτρο αποθαρρύνει τους παράνοµους τις πρώτες µέρες εφαρµογής του, όµως ατονεί µε το πέρασµα των ηµερών, λόγω έλλειψης αστυνόµευσης.

Οι νέες εξελίξεις στην υπόθεση του βίαιου εγκλήµατος σε βάρος του 6χρονου Μεχµεταλή Σεζάλ, θέλουν τον 15χρονο δράση να οµολογεί και δεύτερο βιασµό. Ο 15χρονος δράστης της δολοφονίας του 6χρονου µε συνεργό του ακόµα έναν ανήλικο βίασαν και λήστεψαν 22χρονο άτοµο µε νοητική υστέρηση τον Οκτώβριο του 2016, ελάχιστους µήνες πριν τη δολοφονία του 6χρονου. Καταδίκη και νέα δίκη για τον ανήλικο δράστη δολοφονίας του 6χρονου. Καταδικάστηκε σε 18 χρόνια ποινικού σωφρονισµού, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα 10.

 

Μάιος

Αυτόν τον µήνα άναψε η φλόγα της 1ης Μαθητιάδας στην Κοµοτηνή. «Χωρίς το φόβο της αποτυχίας ή το άγχος της νίκης», η γνωριµία των παιδιών µε τα Ολυµπιακά και τα Παραολυµπιακά αθλήµατα. Η Μαθητιάδα δίνει πανελλήνια αθλητική "φωνή" στην Κοµοτηνή. Εξελίχθηκε στον χώρο της πανεπιστηµιούπολης ΔΠΘ µε συµµετοχές 41 δηµοτικών και 32 γυµνασίων, συνολικά 5.000 επισκέπτες και 500 εθελοντές, κυρίως φοιτητές ΤΕΦΑΑ Κοµοτηνής.

Υπόθεση υπεξαίρεσης µε καταδίκη υπαλλήλου των ΕΛΤΑ Κοµοτηνής, απασχολεί τη δικαιοσύνη. Καταδικάστηκε γιατί έλαβε παράνοµα συντάξεις ΟΓΑ και επίδοµα πρόνοιας θανόντων.

Εδώ και τώρα stop στα διόδια, αλλιώς κινητοποιήσεις, δηλώνουν αυτοδιοικητικοί της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ η κατασκευή τους προχωρά µε γοργούς ρυθµούς.  Ειδική συνεδρίαση στο περιφερειακό συµβούλιο µε µοναδικό θέµα την κατασκευή διοδίων στη Μέστη.

Στο παραλιακό µέτωπο µετά από πιέσεις, ήρθαν οι υποσχέσεις για το τµήµα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ. Δηµοπρασία  4 θέσεων στην παραλία Φαναρίου, αποκατάσταση του κάµπινγκ Φαναρίου, υπόσχεται η διοίκηση της ΕΤΑΔ σε συναντήσεις που είχε στην Κοµοτηνή µε περιφερειάρχη και δήµαρχο Κοµοτηνής. Την ίδια στιγµή ο Δήµος Κοµοτηνής έχει έτοιµο σχέδιο για δηµοπράτηση 7 συν 1 θέσεων στις παραλίες Αρωγής και Μέσης. Οι δηµοπρασίες θα γίνουν πιθανότατα στις αρχές Ιουνίου και στόχος του Δήµου είναι να παραχωρηθούν στους πλειοδότες για τρία χρόνια.

Χαλαζόπτωση στο νοµό Ροδόπης προκαλεί πλήγµα στα κεράσια. Παραγωγοί µιλούν για µεγάλη καταστροφή σε καλλιέργειες κερασιών στην περιοχή του Γιακά. Την επόµενη µέρα για το κεράσι παραγωγοί και τοπικοί συζήτησαν όχι µόνο για τις αποζηµιώσεις, αλλά για τη λήψη µέτρων προστασίας ενός τοπικού προϊόντος που πλήττεται σχεδόν κάθε χρόνο από το ίδιο καιρικό φαινόµενο, το χαλάζι.

Στην Κοµοτηνή για πρώτη φορά στα χρονικά διεξάγεται δίκη υπόπτων ως µέλη του ISIS. Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους για την ένταξη στην τροµοκρατική οργάνωση του ISIS, αλλά την τιµωρία τους για κακουργηµατικής φύσεως κατοχή όπλων µε σκοπό την τροφοδότηση τροµοκρατικών οµάδων. Εκδίδεται η απόφαση του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων Θράκης για την καταδίκη αλλοδαπών ως µέλη του ISIS. Κάθειρξη 15 ετών για ένταξη στην τροµοκρατική οργάνωση του ISIS και για κακουργηµατικής φύσεως κατοχή όπλων µε σκοπό την τροφοδότηση τροµοκρατικών οµάδων.

Ανακοινώνεται ότι ιδρύεται Εσπερινό Γενικό Λύκειο στην Κοµοτηνή σε µία προσπάθεια αναβάθµισης της επαγγελµατικής εκπαίδευσης. Σε τρεις άξονες η προσπάθεια, νέα δοµή των ΕΠΑΛ, πρόσβαση των αποφοίτων στην τριτοβάθµια εκπαίδευση και θεσµό Μαθητείας.

Αυτόν τον µήνα γιορτάζουµε τα Ελευθέρια της ιστορικής µνήµης. 97 χρόνια από την ενσωµάτωση της Θράκης στον ελληνικό κορµό και ο µητροπολίτης Μαρωνείας και Κοµοτηνής κ.κ. Παντελεήµων δηλώνει: "Στη Θράκη λάµπει το φως της ελευθερίας προς όλη την Ελλάδα".

Μέριµνά µας τα παιδιά µας, δηλώνει ο δήµαρχος Κοµοτηνής και εγκαινιάζει σύγχρονο παιδικό σταθµό στον οικισµό του Κοσµίου.  Με 18 παιδιά ξεκίνησε τη λειτουργία του ο νέος παιδικός σταθµός που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου.

Στην εκπνοή αυτού του µήνα πληροφορούµαστε για το σχέδιο που θα αλλάξει το συγκρότηµα της παλιάς Νοµικής Κοµοτηνής. Σχέδιο αξιοποίησης των κτιρίων της παλιάς Νοµικής, µετά την αποχώρηση από εκεί των πανεπιστηµιακών τµηµάτων του ΔΠΘ, και δηµιουργίας τουλάχιστον δύο σχολικών µονάδων, επεξεργάζεται ο Δήµος Κοµοτηνής.

80 χρόνια από την µετεγκατάσταση του Ηφαίστου, τι άλλαξε, είναι το ερώτηµα που τίθεται στα εγκαίνια του νέου συλλόγου πολιτών µε την επωνυµία «Η Ειρήνη», σε έναν από τους πλέον υποβαθµισµένους οικισµούς του Δήµου Κοµοτηνής.  Ανεργία, παιδιά εκτός σχολικών µονάδων και πολλές άσκοπες ενέργειες κράτους και τοπικών αρχών που δεν απέφεραν τα αναµενόµενα αποτελέσµατα, είναι τα δεδοµένα, που θέλει να ανατρέψει ο νεοσύστατος σύλλογος.

Η 3η Συνέργεια ΑΜ-Θ, που φιλοξενήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Νέας Καρβάλης, απέτυχε σε προσέλευση. Εκθέτες οµολογούν στον «Χ» ότι η έκθεση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών ήταν αποτυχηµένη και δεν είχε κόσµο. Ο περιφερειαάρχης Χρ. Μέτιος δηλώνει ότι είναι συντονιστικός ο ρόλος της Περιφέρειας για να αποποιηθεί των ευθυνών του.

 

Ιούνιος

Με ένα έργο πνοής για το νοµό Ροδόπης κάνει πρεµιέρα αυτός ο µήνας. Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται ο βιολογικός καθαρισµός Φαναρίου. Για το έργο ύψους 17 εκ. περίπου, το αµέσως επόµενο διάστηµα αναµένεται να ξεκινήσει η δηµοπράτησή του.

Στο µέτωπο των υπό κατασκευή διοδίων της Μέστης κυβέρνηση και Εγνατία Οδός αδιαφορούν για τις διαµαρτυρίες. Ο δήµαρχος Μαρώνειας – Σαπών Γ. Σταυρίδης δηλώνει απογοητευµένος: "Γυρνάµε είκοσι χρόνια πίσω. Θα ακούµε µόνο για θανάτους, τραυµατισµούς και τροχαία ατυχήµατα". Την ίδια περίοδο η Περιφέρεια "διώχνει" τις νταλίκες από το επαρχιακό δίκτυο. Το πρόβληµα εντοπίζεται έντονο στον εθνικό οδικό δίκτυο του νοµού Ροδόπης, το οποίο επιλέγουν οδηγοί βαρέων οχηµάτων, αντί της Εγνατίας Οδού για να αποφύγουν την καταβολή διοδίων. Συνάντηση Μέτιου µε Εγνατία Οδό Α.Ε. και Αστυνοµία.

Η νέα τάση τουρισµού ήρθε και στη Ροδόπη και ονοµάζεται ΑΙRBNB. Δεκάδες τα διαθέσιµα καταλύµατα στη Ροδόπη, έντονο το φαινόµενο στον Έβρο και ιδίως παραλιακά στην Αλεξανδρούπολη. Τα καταλύµατα προσφέρουν ταξιδιωτικές εµπειρίες σε Έλληνες και ξένους.

Η "δίκυκλη" ανθρωπιά φέρει το πρόσωπο των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού.  Η Κοµοτηνή είναι η πρώτη πόλη της περιφέρειας ΑΜ-Θ, µε αυτή την καινοτοµία, δηλαδή τους δικυκλιστές εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Δύο όψεις έχει η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίµ στο νοµό Ροδόπης. Κινείται διακριτικά στην Κοµοτηνή, αλλά συµµετέχει σε φιέστα στο χωριό Λύκειο. Χιλιάδες κόσµου συγκεντρώνονται στο ιφτάρ για να υποδεχτούν τον κο Γιλντιρίµ µε χειροκροτήµατα και τα κινητά ανά χείρας για να αποθανατίσουν την άφιξη του. Επίκεντρο της επίσκεψης της συζύγου του Τούρκου πρωθυπουργού Σεµιχά Γιλντιρίµ η αποκαλούµενη "τουρκική νεολαία". Με στάσεις της "τελευταίας στιγµής" η άφιξή της στην Κοµοτηνή, στάσεις που προκάλεσαν κυκλοφοριακό έµφραγµα στο κέντρο της πόλης. Το µήνυµα της παρουσίας του υφυπουργού Εξωτερικών στη Ροδόπη Γ. Αµανατίδη, που συνοδεύει τον Τούρκο πρωθυπουργό στην επίσκεψή του επί ελληνικού εδάφους είναι το εξής: "Σε µια περιοχή όπως είναι η Θράκη για την οποία είµαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι”.

Πάντως χωρίς τον Τούρκο πρωθυπουργό, όπως αρχικά ήταν προγραµµατισµένο, έγιναν τα εγκαίνια της εταιρείας του Λεβέντ Σαδίκ Yaka Ike. Ταλαιπωρία για τον κόσµο που περίµενε επί 2,5 ώρες και µάλιστα εν µέσω έντονης βροχόπτωσης.

Στην εκπνοή του µήνα εκδίδεται απόφαση της Δικαιοσύνης για τους παράνοµους παιδικούς σταθµούς, που λειτουργούν υπό την «οµπρέλα» του Συλλόγου Επιστηµόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Επιβλήθηκε πρόστιµο 400 ευρώ για κάθε µία από τις υποθέσεις για τις οποίες προέκυψε λειτουργία παράνοµου παιδικού σταθµού. Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Επιστηµόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης ήταν κατηγορούµενος, µεταξύ άλλων, σε κάθε µία από τις 12 υποθέσεις που απασχόλησαν τη δικαιοσύνη στο Τριµελές Πληµµελειοδικείο Ροδόπης.

 

Ιούλιος

Με το άγχος για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων να ανήκει στο παρελθόν µπήκε ο Ιούλιος, καθώς στην αυλαία του περασµένου µήνα ανακοινώθηκαν οι βαθµολογίες. Τα παιδιά της Ροδόπης δεν τα πήγαν τόσο καλά φέτος, µε τις υψηλές βαθµολογίες να λείπουν.

Σε δεύτερη ...εκπαιδευτική εξέλιξη, οι περιπέτειες συνεχίζονται για τον πρύτανη του Δηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης Αθανάσιο Καραµπίνη. Κι ενώ στις αρχές του µήνα ο πρύτανης δέχεται το "χέρι" των δηµάρχων της περιφέρειας, σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήµων ΑΜ-Θ, παρόλα αυτά η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια, µιας που µόλις µερικές ηµέρες αργότερα ο κος Καραµπίνης τίθεται σε αργία µε απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Ως πρυτανεύων αναλαµβάνει ο Σταύρος Τουλουπίδης. Στα τέλη του µήνα ο Χρόνος αναδεικνύει το έργο µαµούθ 55 εκ ευρώ που αφορά στη µετεγκατάσταση των τµηµάτων του ΔΠΘ που βρίσκονται στην παλιά νοµική, σε νέα κτίρια στην πανεπιστηµιούπολη.

Ο Ιούλιος είχε και πολιτικό χρώµα, µιας που ξεκίνησαν οι επαφές της Τουρκίας, προποµποί τελικώς της επίσκεψης Ερντογάν, µε τον Τούρκο πρέσβη να κάνει πέρασµα από την Κοµοτηνή, ενώ στο τέλος του µήνα αναλαµβάνει και καθήκοντα αντιπροέδρου της Τουρκίας ο γεννηθείς στη Ροδόπη Χακάν Τσαβούσογλου. Επίσης, προς το τέλος του Ιουλίου όπως κάθε χρόνο τιµήθηκε η µνήµη του Αχµέτ Σαδίκ, µε οµιλίες ακόµη και του Γιώργου Παπαδάκη από το "Ουράνιο Τόξο" και του Ναϊµ Ελγαντούρ πρόεδρος της Μουσουλµανικής Ένωσης Ελλάδας.

Είχε προηγηθεί το πέρασµα του Κύπριου πρέσβη στην Κοµοτηνή, επί τη ευκαιρία ...ανταµώµατος Ανατολικορωµυλιωτών. Στην Κοµοτηνή βρέθηκε και ο υπουργός οικονοµικής συνεργασίας και ανάπτυξης της Γερµανίας Χανς Φούχτελ να µας πει ότι τα πράγµατα θα βελτιωθούν για την περιοχή.

Οι τραγικές ιστορίες δε λείπουν, µε αυτή ενός νεκρού Κοµοτηναίου ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, ύστερα από µετωπική σύγκρουση, στην οποία από ό, τι φαίνεται έφταιξε ο ίδιος, στο επαρχιακό δίκτυο Κοµοτηνής-Φαναρίου. Τραγικό θάνατο βρίσκουν και δύο φίλοι στον οικισµό Μελέτης, µόλις 19 και 15 ετών, οι οποίοι επέβαιναν σε  µηχανή.

Ο Ιούλιος είχε και πολλούς ελέγχους, αφού µετά την επίσκεψη του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δηµοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή στην Κοµοτηνή, έρχεται και το πρώτο λουκέτο στην πόλη, σε µαγαζί εστίασης, για µη έκδοση αποδείξεων, ενώ κι άλλα λουκέτα και πρόστιµα επιβλήθηκαν στο υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Ο Ιούλιος τέλος ήταν και ο µήνας που ο Χρόνος ανέδειξε µεγάλο αρχαιολογικό εύρηµα του TAP (ένα νεκροταφείο στο Αρσάκειο) αλλά και την επιστολή του διοικητή του Σισµανογλείου Γιώργου Φιλιππίδη προς το Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος που αργότερα απέφερε "καρπούς".

 

Αύγουστος

Παραδοσιακά µήνας "δυσκίνητος" ο Αύγουστος, µε την επικαιρότητα και τις ειδήσεις να είναι αντίστοιχα µετρηµένες. Ο Χρόνος πήγε διακοπές για δύο εβδοµάδες, όµως τα γραφεία µας παρέµειναν ανοιχτά και το xronos.gr καθηµερινά ανανεωµένο. Οι διακοπές µάλιστα, αποτέλεσαν κι αφορµή για αυτοβελτίωση, µιας που τότε "συνελήφθη" η ιδέα αλλαγής και σχεδιασµού νέου πρωτοσέλιδου για την έντυπη έκδοση της εφηµερίδας.

Κι ενώ η θερµοκρασία ανεβαίνει, τα µπαράκια στις παραλίες Αρωγής και Φαναρίου γεµίζουν, οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ συνεχίζονται και η κινητικότητα εντός Κοµοτηνής είναι ελάχιστη, µε αποτέλεσµα οι ιδιοκτήτες καταστηµάτων να παρατηρούν ελάχιστο τζίρο στα ταµεία τους. Ο κόσµος πήγε µεν διακοπές οι φόροι όµως έµειναν ενοχλητικά παρόντες.

Μοναδική κινητικότητα στις δηµοτικές υπηρεσίες, έρχεται λόγω της δυνατότητας ρύθµισης οφειλών στο Δήµου Κοµοτηνής. Με πολλούς οφειλέτες, αλλά µικρά τα χρέη καθενός, ο αντιδήµαρχος Οικονοµικών Δ. Πολιτειάδης καλεί τους δηµότες να ρυθµίσουν ευνοϊκά τις οφειλές τους. Κινητικότητα µετά από πολύ καιρό, ήτοι µετά από έντεκα µήνες, επανέρχεται και στη σιδηροδροµική γραµµή Κοµοτηνής. Η σύνδεση Δράµας-Αλεξανδρούπολης είχε κλείσει από τον Σεπτέµβριο του 2016, και δόθηκε ξανά σε κυκλοφορία - βελτιωµένη - τον Αύγουστο του '17.

Αυτό που παρέµεινε κλειστό για µία ακόµη χρονιά, ήταν το Μέγαρο Μουσικής Κοµοτηνής, µε τον Χρόνο να καταγράφει µεν κάποιες εργασίες, αλλά και έντονη βραδυκινησία στην επαναλειτουργία του. Σχεδόν ...κλειστό και το δηµοτικό συµβούλιο Ιάσµου, όπου οι δηµοτικοί σύµβουλοι δεν µαζεύονται, ιδίως τους θερινούς µήνες, ούτε για τις τακτικές συνεδριάσεις δηµιουργώντας µία κατάσταση που προκαλεί προβλήµατα στη διοίκηση του δήµου.

Παρόλα αυτά, στον Ήφαιστο Ροδόπης τα µέλη της "Ειρήνης" ήδη κάνουν την προσπάθειά τους για να µεταµορφώσουν το παλιό ιατρείο Ηφαίστου σε βιβλιοθήκη, για να µαθαίνουν ελληνικά τα παιδιά του οικισµού. Σε µία ακόµη θετική είδηση, η Αιµοδοσία του Σισµανογλείου µας ενηµερώνει ότι οι Ροδοπίτες πρόσφεραν 4.000 φιάλες αίµατος µέσα σε έναν χρόνο. Στον τοµέα της υγείας ο Χρόνος αναδεικνύει τις τοποθεσίες όπου θα στεγαστούν τα δύο πρώτα Τοπικά Ιατρεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση στην Κοµοτηνή, δηλαδή στο κεντρικό ΚΑΠΗ και το κτίριο του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στην Εκτενεπόλ.

Προς το τέλος του µήνα ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθµια εκπαίδευση και την εποµένη το κέντρο της Κοµοτηνής γεµίζει νέους φοιτητές που ψάχνουν σπίτια. Η κίνηση καταγράφεται µικρότερη από το παρελθόν, παρά τους 3.745 νέους φοιτητές που υποδέχεται το ΔΠΘ. Εκτός από την θερµοκρασία "φωτιά και λαύρα" είναι και πολλά ενοίκια, µε τις τιµές από 150 ως και ...600 ευρώ για φοιτητικό σπίτι, και τις συνήθεις τιµές µεταξύ 220 και 350 ευρώ. Τουλάχιστον "ανασαίνουν" οι επιχειρηµατίες που βλέπουν τον τζίρο τους να αυξάνει χάρη στους νέους και τις οικογένειές τους.

Τηρώντας το έθιµο για µία ακόµη χρονιά, χιλιάδες πιστοί βρέθηκαν στη Μονή Παναγίας της Φανερωµένης, προκειµένου να προσκυνήσουν την εικόνα. Αρκετοί περπάτησαν τα 17χλµ από την Κοµοτηνή µέχρι τη µονή, διατηρώντας ζωντανή µία παράδοση που κρατάει πολλά χρόνια.

Ο Αύγουστος κλείνει µε τη µεγαλύτερη πυρκαγιά για φέτος στη Ροδόπη, µε 1.500 καµένα στρέµµατα στη λίµνη Βιστωνίδα...

 

 

Σεπτέµβριος

Το νέο πρωτοσέλιδο του Χρόνου βγαίνει στα περίπτερα την 1η Σεπτεµβρίου και συγκεντρώνει θετικά σχόλια και συµπίπτει χρονικά µε έναν µήνα µε πάρα πολύ ειδησεογραφία. Οι νοµοί Ροδόπης και Ξάνθης µετρούν τις πληγές από τη µεγάλη πυρκαγιά στη Βιστωνίδα, όπου σωτήρια επενέβησαν περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και πλήθος οχηµάτων σε µία επιχείρηση που ξεπέρασε τις 30 ώρες.

Το ενδιαφέρον µονοπωλεί η γέφυρα Κοµψάτου. Η φαινοµενικά καινούργια γέφυρα πέφτει σαν τραπουλόχαρτο τα ξηµερώµατα της 10ης Σεπτεµβρίου, κόβοντας στη µέση Ίασµο και Κοµοτηνή. Σε σύσκεψη τοπικών φορέων αποφασίζεται άµεσα να κλείσει στην κυκλοφορία και η παλιά γέφυρα του Κοµψάτου. Η κίνηση οχηµάτων διοχετεύεται µέσα από την ιρλανδική διάβαση Μωσαϊκού κι έναν δρόµο Γολγοθά για τους διερχόµενους. Κι ενώ στη µία µεριά του νοµού γέφυρες πέφτουν, στην άλλη διόδια χτίζονται, µε τα διόδια της Μέστης να παίρνουν σιγά-σιγά την τελική τους µορφή.

Ο Σεπτέµβρης είναι ο µήνας της θεοµηνίας στο νησί της Σαµοθράκης. Η ισχυρή νεροποντή σχεδόν βουλιάζει το νησί, δηµιουργώντας το ένα πρόβληµα µετά το άλλο κι αποτελώντας µία "µαύρη" µέρα για το νησί.

Ο Σεπτέµβριος είναι κι ο µήνας όπου η Ροδόπη έγινε ξακουστή παγκοσµίως, για µία τραγωδία. Βρετανίδα τουρίστρια δηλώνεται ως αγνοούµενη και λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα το νεκρό και διαµελισµένο σώµα της γίνεται αντιληπτό από διασώστρια. Τα Πετρωτά Μαρωνείας και ο θάνατος της 63χρονης τουρίστριας παίζουν πρώτο θέµα σε εφηµερίδες και κανάλια παγκοσµίως, ενώ το ερώτηµα αν ο θάνατος προέκυψε από σκύλους ή άγρια ζώα δε βρίσκει απαντήσεις. Τις ίδιες ηµέρες, ένα µικρό αεροσκάφος µε διµελές πλήρωµα Ουκρανών πέφτει στη Ροδόπη και οι δύο επιβάτες του βρίσκονται νεκροί. Στην Κοµοτηνή καταγράφεται και η αρπαγή 10χρονης από τον πατέρα της, η οποία τελικώς βρέθηκε στην Αθήνα µετά από µεγάλη κινητοποίηση.

Δεν είναι όµως όλα µαύρα στον µήνα, καθώς οι επαφές του διοικητή του Σισµανογλείου "καρποφορούν" και µε το παραπάνω, καθώς το ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος ανακοινώνει ότι θα χτίσει καινούργιο νοσοκοµείο. Η µελέτη υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, το οικόπεδο στην Αίγειρο κρίνεται κατάλληλο, και οι διαδικασίες προχωρούν ήδη µε ταχύτητα. Στα θετικά και το εύρηµα του TAP, το νεκροταφείο υστερορωµαϊκών και βυζαντινών χρόνων παίρνει τη θέση του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κοµοτηνής. Τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης της Κοµοτηνής επίσης ενώνονται σε κοινό σκοπό, και όλα µαζί βοηθούν τον σύλλογο ΔΑΔΑΑ Ροδόπης στο δύσκολο έργο του. Στα θετικά συγκαταλέγεται και η "παράταση" του καλοκαιριού που δίνουν οι Βαλκάνιοι τουρίστες στη Ροδόπη, τα Σαββατοκύριακα του Σεπτέµβρη.

Στα πολιτιστικά, 109 σύλλογοι της Ροδόπης συγκεντρώνονται ύστερα από κάλεσµα του αντιπεριφερειάρχη προκειµένου να χαράξουν µία κοινή πορεία πολιτισµού. Παράλληλα, η Λευκή Νύχτα αποκόπτεται από το φεστιβάλ Via Egnatia, µε το τελευταίο να αποτυγχάνει σχεδόν παταγωδώς, ενώ η Λευκή Νύχτα κάπως κατάφερε να τονώσει τα καταστήµατα.

Μέσα σε όλα αυτά φυσικά έχουν ξεκινήσει και τα σχολικά µαθήµατα στη Ροδόπη. Λίγες ηµέρες µετά το πρώτο κουδούνι, ήρθε και η πρώτη διαµαρτυρία εκπαιδευτικών για κενά. Παρά τη µιζέρια, δύο νέες σχολικές µονάδες, το Ειδικό Γυµνάσιο Λύκειο Μελέτης και το Εσπερινό Λύκειο Κοµοτηνής ανοίγουν για πρώτη φορά την πόρτα τους σε µαθητές.

 

Οκτώβριος

Με τον καιρό να ψυχραίνει, ο κόσµος ψάχνει να ζεσταθεί, αλλά οι παραγγελίες πετρελαίου είναι στο ναδίρ. Νοµοτελειακά µε τις τιµές στο πετρέλαιο αυξηµένες, αρκετός κόσµος στρέφεται στην εναλλακτική λύση των ξύλων στη Ροδόπη και σε άλλες πηγές θέρµανσης.

Χωρίς κάποιο κορυφαίο γεγονός, ο Οκτώβριος περνάει για να "αναρρώσουµε" από τον πολυτάραχο Σεπτέµβριο. Παρόλα αυτά ξεκινά ήδη µία διπλή προεκλογική µάχη στο νοµό. Η πρώτη αφορά στο Επαγγελµατικό και Βιοτεχνικό Επιµελητήριο Ροδόπης, µε τους Αντώνη Γραβάνη και Γιάννη Κιλτσίκη να ανακοινώνουν συνδυασµούς τους και να µετρούν δυνάµεις. Η δεύτερη αφορά στις εκλογές του νέου φορέα Κεντροαριστεράς, που τελικά πήρε το όνοµα Κίνηµα Αλλαγής. Πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, περνάει από την Κοµοτηνή και ζητάει ψήφο εµπιστοσύνης.

Στα πολιτικά όµως το "παιχνίδι" γίνεται εκτός συνόρων και, συγκεκριµένα στην Άγκυρα. Εκεί ταξιδεύει πολυπληθής αποστολή από τη µουσουλµανική µειονότητα της Θράκης, µεταξύ τους και οι ψευτοµουφτήδες που συναντούν τον Ροδοπίτη αντιπρόεδρο της Τουρκική Δηµοκρατίας Χακάν Τσαβούσογλου. Στα µειονοτικά, πέρασε από τη βουλή, χωρίς όµως την ψήφο των µειονοτικών βουλευτών, τροπολογία που µεταξύ άλλων αφορούσε και την "Τουρκική Ένωση Ξάνθης". Επίσης, ο Τούρκος πρόξενος Κοµοτηνής Αλή Ριζά Ακιντζί ανακοινώνει την αποχώρησή του από το διπλωµατικό πόστο, στην εκδήλωση για την 94η χρονιά από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δηµοκρατίας, δηλώνοντας ότι είναι "προσόν να υπηρετείς στην Θράκη".

Κινητικότητα όµως υπάρχει κι εντός Θράκης, καθώς η κυβέρνηση ανακοινώνει µε επισηµότητα ότι το 6ο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα συµβεί στην Κοµοτηνή και η κοινωνία µπαίνει κατευθείαν σε αναβρασµό. In cognito επαφές συνεργατών του πρωθυπουργού στην Κοµοτηνή, διαχρονικά αιτήµατα επαγγελµατιών και πολλές συναντήσεις, όλα τα καταγράφει ο Χρόνος λίγο καιρό πριν την απόβαση στελεχών, υπουργών και πρωθυπουργού στην Θράκη. Από την άλλη, σωµατεία και συνταξιούχοι αντιδρούν από νωρίς και µιλούν για "αναπτυξιακή φιέστα" της κυβέρνησης.

Σφοδρές αντιδράσεις καταγράφουµε και από τους κτηνοτρόφους της ΑΜ-Θ οι οποίοι διοργανώνουν παράσταση διαµαρτυρίας στο κτίριο της Περιφέρειας, ζητώντας την στήριξη των αυτοδιοικητικών. Την ίδια ώρα βαµβακοπαραγωγοί βλέπουν µία όχι και τόσο καλή χρονιά για τους ίδιους, ενώ οι καπνοπαραγωγοί έχουν να αντιπαλέψουν τον αποκλεισµό τους από τις συνδεδεµένες ενισχύσεις.

Ταυτοχρόνως όµως, συµπληρώνεται ο ένας χρόνος από τον θάνατο του Γιώργου Παυλίδη, και η παράταξη του νυν περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου βρίσκεται σε αναβρασµό µε πολλές αψιµαχίες και πλήθος παρατράγουδα, όπως το ντοκιµαντέρ του Euronews για το οποίο ξεσπούν έντονες κόντρες µέσα στη διοίκηση και κυρίως από την αντιπολίτευση.

Εντός Ροδόπης, το να βγάλει κανείς δίπλωµα θεωρείται θαύµα λόγω υποστελέχωσης, ενώ η προσωρινή λύση µε ανάθεση παράλληλων καθηκόντων, ύστερα από δηµοσίευµα του Χρόνου, δεν αποτελεί µακροπρόθεσµη λύση του προβλήµατος. Κι όλα αυτά, ενώ οι γείτονές µας στον Έβρο ταλαιπωρούνται µε υπόθεση φερόµενου ως ...τζιχαντιστή µε το ρεπορτάζ να κάνει το γύρο του κόσµου.

Για µία ακόµη φορά ο Χρόνος δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο τον µήνα Οκτώβριο. Σε δηµοσίευµα της εφηµερίδας για οικονοµική ενίσχυση του 5χρονου Άγγελου που έπρεπε άµεσα να χειρουργηθεί, η δική σας ανταπόκριση, των αναγνωστών, είναι εντυπωσιακή, µε αποτέλεσµα τα απαιτούµενα 2.500 να συγκεντρωθούν µόλις την επόµενη µέρα!

 

Νοέµβριος

Για µία ακόµη φορά τα µάτια πανελλαδικά έχουν στραφεί στην Κοµοτηνή, µε το 6ο αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης να διοργανώνεται στην πρωτεύουσα της ΑΜ-Θ. Δεκαέξι υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνουν απόβαση στην περιοχή, σε ένα διήµερο συνέδριο. Κορωνίδα αυτού, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού στην κεντρική του οµιλία ότι η Σαρία καθίσταται προαιρετική, για να έρθει και το σχέδιο νόµου στο τέλος του µήνα να επιβεβαιώσει την άνω εξαγγελία.

Το συνέδριο περιλαµβάνει κι άλλες εξαγγελίες για την Κοµοτηνή, όπως αυτή του νέου νοσοκοµείου δια στόµατος υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, τα 1.000 ευρώ προς εργαζοµένους ΕΝΚΛΩ και ΣΕΛΜΑΝ δια στόµατος της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, αλλά και τα "πυρά" επαγγελµατιών και επιχειρηµατιών προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Χουλιαράκη, και κτηνοτρόφων, αγροτών, καπνοπαραγωγών και πολλών άλλων µε αποδέκτη των υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Στην Κοµοτηνή όµως έχει προηγηθεί και η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Τουρκίας Ροδοπίτη στην καταγωγή Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφέρεται στη µειονότητα - σε οµιλία του στην "τουρκική" νεολαία - ως τουρκική και λειτουργεί ως προποµπός της επικείµενης επίσκεψης Ερντογάν, δυναµιτίζοντας το κλίµα. Τον ίδιο µήνα µειονοτικοί τιµούν την επέτειο του θανάτου του Κεµάλ Ατατούρκ µε εκδηλώσεις στο τουρκικό προξενείο.

Οι εκλογές της Κεντροαριστεράς βγάζουν νικήτρια πανελλαδικά τη Φώφη Γεννηµατά, µε τη Ροδόπη να µην είναι εξαίρεση του εκλογικού αποτελέσµατος, αν και στο δεύτερο γύρο ο δήµος Κοµοτηνής κάνει την ανατροπή δίνοντας για λίγο νίκη στον δεύτερο τη σειρά Νίκο Ανδρουλάκη. Πέρασµα από την Κοµοτηνή κάνει και η πρώην γραµµατέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εξαπολύοντας πολιτική επίθεση πανταχόθεν.

Κάλπες στήνονται και στο Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, µε την Ιωάννα Χατζηαντωνίου και τον Αργύρη Χουρµουζέλη να περνούν στο δεύτερο γύρο εκλογών του Δεκεµβρίου.  Σε παλµό εκλογών κινείται και το Επαγγελµατικό και Βιοτεχνικό Επιµελητήριο Ροδόπης, µε τον Αντώνη Γραβάνη να παρουσιάζει τους υποψηφίους του συνδυασµού "Συµφωνία Ανασυγκρότησης" µία εβδοµάδα µετά την παρουσίαση της "Ανεξάρτητης Επιµελητηριακής Πρωτοβουλίας Μαζί από το Χθες στο Αύριο" του Γιάννη Κιλτσίκη, µε την κόντρα των δύο επαγγελµατιών να "φουντώνει" µέρα µε τη µέρα και τους υποψηφίους να διεκδικούν την ψήφο 2.100 ψηφοφόρων.

Στα αυτοδιοικητικά, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος συµπληρώνει έναν χρόνο στο "τιµόνι" της περιφέρειας κι κάνει επετειακή εκδήλωση εξαγγελιών, ενώ ο δήµος Κοµοτηνής περηφανεύεται για τον θετικό ισολογισµό που παρουσιάζει για µία ακόµη χρονιά.

Τον µήνα Νοέµβριο και σε "δύσκολες" ειδησεογραφικά ηµέρες, ο Χρόνος δίνει το παρόν µε πρωτοσέλιδα που ξεχωρίζουν όπως κάθε µέρα. Στο Νοέµβριο, λοιπόν, βολιδοσκοπούµε την κατάσταση στις φυλακές Κοµοτηνής και τα προβλήµατα που παρουσιάζονται εκεί, χτυπάµε το "καµπανάκι" του κινδύνου για πιθανότητα πληµµυρών στη Ροδόπη, αναδεικνύουµε την κατασκευή της νέας στέγης του συλλόγου ΑµεΑ Άγιοι Θεόδωροι, εξετάζουµε το Black Friday στην αγορά της Κοµοτηνής, συνοµιλούµε µε φοιτητές που βλέπουν τη φοιτητική λέσχη τους να έχει λουκέτο, αναδεικνύουµε την ανάγκη να ψηφιοποιηθεί το αρχείο - πλούτος της µουφτείας Κοµοτηνής διεισδύοντας στα "άδυτα" της βιβλιοθήκης της µουφτείας, κι άλλα πολλά. Αλλά και όλα τα ΜΜΕ µαζί προωθούν µε δυναµισµό της έκκληση της οικογένειας Θεοδωρίδη για τον 7χρονο γιο τους, που χρειάζεται να υποβληθεί σε επέµβαση.

 

Δεκέµβριος

Για πρώτη φορά µετά το 1952 Τούρκος Πρόεδρος επισκέπτεται την Κοµοτηνή. Τότε ο Τζελάλ Μπαγιάρ, στις 8 Δεκεµβρίου του 2017 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήρθε µε µεγάλη ατζέντα διεκδικήσεων. Είχε προηγηθεί στις 7 Δεκεµβρίου δήλωση ενώπιον του προέδρου της Ελληνικής Δηµοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου περί επικαιροποίησης της Συνθήκης Λωζάνης και περί εκλογής µουφτήδων. Παυλόπουλος και Τσίπρας υπεραµύνθηκαν χαρακτηρίζοντας "αδιαπραγµάτευτη" τη Λωζάνη.

Σε ρόλο "προστάτη" της µειονότητας, ο Ερντογάν έκανε κεντρική οµιλία στο ξενοδοχείο Χρήστος κι Εύη στην Κοµοτηνή. Εκεί για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε Ποµάκους και Ροµά σηµειώνοντας ότι τους ενώνει το Ισλάµ. Είχε προηγηθεί προσευχή του στο Κιρµαχαλέ τζαµί και πέρασµα από το Τζελάλ Μπαγιάρ, όπου σε ιδιωτική συνοµιλία µε µαθητές ανέφερε πως "όλοι µαζί είµαστε Τουρκία". Την ίδια ώρα 300 άτοµα διατράνωναν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη Ερντογάν, µε διαµαρτυρία στο ηρώο Κοµοτηνής. Σε άλλες µειονοτικές ειδήσεις, τον Δεκέµβριο ο υπουργός Παιδείας  έθεσε θέµα εκλογής των µουφτήδων, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και η συζήτηση της νοµοθετικής ρύθµισης της Σαρία.

"Γνωρίζουµε τις δράσεις του τουρκικού προξενείου" θα πει ο υπουργός Εθνικής Άµυνας Πάνος Καµµένος, σε απρόβλεπτο πέρασµά του από τα στρατόπεδα της Κοµοτηνής. Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η υπόθεση που οδήγησε τον διοικητή τµήµατος Ασφαλείας Κοµοτηνής να αποσπαστεί ως υποδιοικητής στο αστυνοµικό τµήµα Ροδόπης και τον προϊστάµενο γραφείου Κρατικής Ασφάλειας σε υποδιοικητή τµήµατος Τροχαίας Κοµοτηνής. Είχε προηγηθεί παρέµβαση του υπουργού Παιδείας σε έγγραφο µε το οποίο ζητούνταν από την Ασφάλεια ο έλεγχος ακαδηµαϊκών του ΔΠΘ που ασχολούνται µε την "τουρκική µειονότητα".

Μήνας πληµµυρών ο Δεκέµβριος, µε τη Ροδόπη να δέχεται σφοδρό πλήγµα, τον οικισµό Αµαράντων να "βυθίζεται", χωρίς ευτυχώς να υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής. Πλήθος εκτάσεων κυρίως στο δήµο Μαρώνειας-Σαπών πληµµύρισαν, περιουσίες χάθηκαν, ζωικό κεφάλαιο πέθανε. Τουλάχιστον 30 οι απεγκλωβισµοί ανθρώπων που έκανε η πυροσβεστική υπηρεσία Κοµοτηνής, ακόµη και στις γέφυρες Κοµοτηνής.

Δύο αυτοκτονίες και ένας νεκρός ποδηλάτης σε οδικό δυστύχηµα, σηµαδεύουν επίσης τη Ροδόπη. Μεσήλικας µουσουλµάνα στην Κοµοτηνή και ηλικιωµένος χριστιανός στο χωριό Γλυφάδα Ροδόπης τερµατίζουν τη ζωή τους δια απαγχονισµού, ενώ ποδηλάτης πέφτει νεκρός στην ανατολική έξοδο Κοµοτηνής ύστερα από σύγκρουση µε ΙΧ.

Η εκλογική µάχη ολοκληρώνεται στο Επαγγελµατικό και Βιοτεχνικό Επιµελητήριο Ροδόπης, µε τον Αντώνη Γραβάνη να επικρατεί µόλις µε 42 ψήφους διαφορά του Γιάννη Κιλτσίκη. 11 έδρες ο πρώτος, 10 ο δεύτερος, και η πρώτη σύγκρουση δεν άργησε να έρθει καθώς, µολονότι ο κος Γραβάνης δήλωσε πως κέρδισαν δύο παρατάξεις, µόλις µία θέση στο διοικητικό συµβούλιο πήγε σε υποψήφιο του κου Κιλτσίκη. Πιο απλά τα πράγµατα στο Εµπορικό και Βιοµηχανικό Επιµελητήριο όπου επανεξελέγη ο µοναδικός υποψήφιος Νίκος Αγγελίδης, ενώ νικήτρια στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης αναδείχθηκε η Ιωάννα Χατζηαντωνίου, που έρχεται να αντικαταστήσει τον Γιώργο Κυµπαρίδη.

Στα θετικά, η νέα δοµή Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Σαπών, στα αρνητικά όµως ότι για να την επισκεφτεί κανείς από την Κοµοτηνή πρέπει να πληρώσει τα διόδια της Μέστης. Από 18 Δεκεµβρίου κανονικά σε λειτουργία, µε την ηλεκτρονική πλατφόρµα απαλλαγής των µόνιµων κατοίκων της περιοχής να είναι στον "αέρα" αλλά επί του πρακτέου να µη λειτουργεί ούτε για τα διόδια Μέστης ούτε για τα διόδια Ιάσµου, µε αποτέλεσµα οι κάτοικοι να πληρώνουν.

Κλείνοντας το 2017 βρίσκει 170 εργαζοµένους της ΣΕΚΑΠ σε αβεβαιότητα. Το δικαστικό πρόστιµο του διοικητικού εφετείου αβάστακτο για τη διοίκηση, που δηλώνει έτοιµη να ξεκινήσει διαδικασία πτώχευσης. Η απόφαση για προσωρινή αναστολή του προστίµου, ανάσα για τους εργαζοµένους κρατάει τις ελπίδες ζωντανές για λειτουργία της βιοµηχανίας στην Ξάνθη.

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φρονιμότερο και πιο συνετό πολιτικά και διπλωματικά,  είναι να υπάρχουν έστω και αποτυχημένες διερευνητικές επαφές,  αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαλόγου,  παρά εντάσεις,  πολεμικές ιαχές,  καθώς και αδ