fbpx Γέφυρα Κομψάτου: Δεν θα βρούμε ποτέ τους υπαίτιους της πτώσης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 1 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟ ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ

Γέφυρα Κομψάτου: Δεν θα βρούμε ποτέ τους υπαίτιους της πτώσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γέφυρα Κομψάτου
γέφυρα

Οντέρ Μουμίν: "Η καθυστέρηση της γέφυρας Κομψάτου έχει ονοματεπώνυμο Χρήστος Μέτιος"


Χρ. Μέτιος: "Η Αποκεντρωμένη κάνει πολιτική, δεν θέλει να βρεθούν τα αίτια της πτώσης"

Διονύσης Βοργιάς

Δεν θα βρούμε ποτέ τους υπαίτιους της πτώσης της γέφυρας Κομψάτου. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα που βγάζει ένας μέσος παρατηρητής του "σήριαλ" που εξελίσσεται από τον Σεπτέμβριο του 2017, στα συντρίμμια της συγκεκριμένης γέφυρας. 

Όπως αποκάλυψε ο "Χ" το Σάββατο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης έστειλε πίσω την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, την σύναψη σύμβασης με συμβαλλόμενους την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Δήμο Ιάσμου και το ΤΕΕ Θράκης, αναφορικά με την "πραγματογνωμοσύνη - διερεύνηση αιτιών κατάρρευσης της γέφυρας και προτάσεις αποκατάστασής της". Η Αποκεντρωμένη την θεώρησε ως σύμβαση έργου και κατ' αυτό τον τρόπο έπρεπε να έχουν προηγηθεί διαγωνιστικές διαδικασίες κι όχι απευθείας ανάθεση, όπως επιβεβαιώθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο η Αποκεντρωμένη εξέθεσε τη νομική ομάδα της Περιφέρειας, η οποία θα έπρεπε να έχει προλάβει το κακό.

Μετά την ανάκληση της σύμβασης, όπως ενημέρωσε ο κος Καλούδης, θα γίνουν όλες οι ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί, απλώς θα πρέπει να προηγηθούν διαγωνιστικές διαδικασίες. Είπε πως υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι για την έρευνα, την ανακατασκευή και για τη βελτίωση της εναλλακτικής όδευσης.

Σκληρή κόντρα Οντέρ - Μέτιου
"Η όλη καθυστέρηση είναι εις βάρος των δημοτών, των ανθρώπων του Ιάσμου και όλης της γύρω περιοχής", κατηγόρησε ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Οντέρ Μουμίν, και ήταν κατηγορηματικός: "Ψηφίσαμε ομόφωνα, φυσικά δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε, όλοι θέλαμε να επισπευτούν οι διαδικασίες. Η καθυστέρηση έχει ονοματεπώνυμο: Χρήστος Μέτιος".

Ο Χρ. Μέτιος υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του καταγγέλλοντας πολιτικό πόλεμο της Αποκεντρωμένης με στόχο τον ίδιο. "Η Αποκεντρωμένη, η προέκταση του κράτους ...κάνει πολιτική σε επίπεδο γενικού γραμματέα! Σκοπίμως καθυστερεί και εμποδίζει στο να ενημερωθούν οι πολίτες για τα αίτια της πτώσης της γέφυρας", είπε εξηγώντας ότι ο μόνος τρόπος που θα οδηγούσε σε ασφαλή και αμερόληπτα συμπεράσματα για τις αιτίες τις πτώσης ήταν η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ στην οποία μπήκε φρένο.

Κανείς δεν ενημέρωσε το ΤΕΕ Θράκης
Στο ράδιο Χρόνος 87,5fm φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, για να εξηγήσει: "Εμείς είμαστε επιστημονικός φορέας. Από την πρώτη μέρα του συμβάντος, κληθήκαμε αρχικά από προφορική εντολή του γ.γ. της Περιφέρειας να βοηθήσουμε, κι αμέσως αποδεχθήκαμε". Μάλιστα, οι άνθρωποι του ΤΕΕ εξέφρασαν τη βούληση να εξετάσουν κι όλα τα υπόλοιπα τεχνικά έργα της περιοχής "για να είμαστε σε επίπεδο πολιτικής προστασίας έτοιμοι".

Ξεκαθάρισε επίσης ο πρόεδρος πως το ΤΕΕ δεν είναι ένας οικονομικός φορέας, ώστε να μπορεί να κατέβει στον διαγωνισμό και μάλιστα αυτό θα ήταν παράλογο, γιατί στον διαγωνισμό το πιθανότερο είναι πλέον να συμμετάσχουν και μέλη του ΤΕΕ, ανεξάρτητα. "Δεν θα βγάζαμε τίποτα από την υπόθεση. Όλα θα δίνονταν για το έργο", πρόσθεσε, εξηγώντας πως με το ΤΕΕ Θράκης στην έρευνα θα κερδιζόταν το μεγαλύτερο στοίχημα "αυτό της αξιοπιστίας".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.