fbpx Γ. Πετρίδης: «Ο Δήμος Κομοτηνής θα απορροφήσει την αύξηση στα σκουπίδια»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Γ. Πετρίδης: «Ο Δήμος Κομοτηνής θα απορροφήσει την αύξηση στα σκουπίδια»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Γιώργος Πετρίδης
Σκουπίδια

Η απόφαση της ΔΙΑΑΜΑΘ λέει ότι θα πρέπει να αυξηθούν κατά πέντε ευρώ ανά τόνο τα χρήματα τα οποία πληρώνουν οι Δήμοι προς την ΔΙΑΑΜΑΘ προκειμένου να μεταφέρονται στους εγκεκριμένους ΧΥΤΑ

Όμως υπάρχει και δεύτερη αύξηση, η οποία δεν γίνεται να απορροφηθεί 
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Πέντε ευρώ ακριβότερα ανά τόνο θα κοστίζει πλέον η μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων προς τους εγκεκριμένους ΧΥΤΑ. Αυτό είπε και εξήγησε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης: «Η αύξηση είναι μια απόφαση της ΔΙΑΑΜΑΘ, της διαδημοτικής επιχείρησης που έχει την ευθύνη διαχείρισης των σκουπιδιών σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αυτή η απόφαση λέει ότι θα πρέπει να αυξηθούν κατά πέντε ευρώ ανά τόνο τα χρήματα τα οποία πληρώνουν οι Δήμοι προς την ΔΙΑΑΜΑΘ προκειμένου να τα πηγαίνουν προς τους εγκεκριμένους ΧΥΤΑ. Για τον Δήμο Κομοτηνής το τελικό ποσό θα είναι 17 ευρώ (ήταν 12 και γίνεται 17), ενώ για τους υπόλοιπους θα είναι 25 (από 20 που ήταν ως τώρα). Αυτό συμβαίνει γιατί ο Δήμος Κομοτηνής -όπως γνωρίζουμε όλοι- έχει νόμιμο ΧΥΤΑ και επειδή επιβαρύνεται από τα σκουπίδια και του νομού Έβρου και περιφερειακής ενότητας Ροδόπης έχει ένα ανταποδοτικό όφελος. Αυτό το όφελος πηγαίνει κατευθείαν στον δημότη μας, διότι έτσι δεν χρειάζεται να αυξάνουμε τα δημοτικά τέλη». 


Ο κος Πετρίδης εκτιμά ότι η αύξηση των πέντε ευρώ δεν θα μετακυλιστεί στους δημότες υπό τη μορφή δημοτικών τελών, αλλά θα απορροφηθεί από το δήμο: «προσπάθεια του Δήμου Κομοτηνής είναι ακόμη και αυτό το πεντάευρω που μπαίνει σε εμάς και στους υπόλοιπους δήμους να το απορροφήσουμε μέσα από την οικονομία κλίμακος που κάνουμε στα ανταποδοτικά τέλη, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να το επιβαρυνθεί ο πολίτης με τα δημοτικά τέλη. Κάνουμε προσπάθεια και εκτίμησή μου είναι ότι θα το απορροφήσουμε, είμαστε από τους ελάχιστους αν όχι ο μόνος Δήμος που θα το απορροφήσουμε χωρίς να το επιβαρυνθεί ο δημότης».


Παρόλα αυτά υπάρχει όμως και ένα τέλος αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο αν επιβληθεί ο δήμος Κομοτηνής δεν θα μπορέσει να το απορροφήσει και έτσι θα επηρεαστούν αυξητικά τα δημοτικά τέλη: «Αυτό που δεν θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε εφόσον συμβεί, είναι το τέλος ταφής που είναι ένα οριζόντιο τέλος που στην ουσία δεν είναι τέλος, αλλά είναι πρόστιμο και θα εφαρμοστεί από 01/01/2018 σε όλους τους δήμους της χώρας όπου δεν εφαρμόζεται ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων. 


Οι Δήμοι στους οποίους αυτή την στιγμή δεν εφαρμόζεται ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων από ότι ξέρω είναι όλοι οι δήμοι της Ελλάδας πλην των δήμων της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας".  Το τέλος ταφής που ανακοινώνει ότι θα εφαρμόσει το υπουργείο από 1/1/18 που αναμένεται να είναι δυσβάσταχτο: «Αυτό το τέλος έχει επιβληθεί από το 2014, αλλά κάθε χρόνο από το 2014 δίνεται μια παράταση και αυτό που έχει πει το υπουργείο για φέτος είναι ότι δεν θα δώσει άλλη παράταση. 


Δεν μιλάμε για πέντε ευρώ επιβάρυνση ανά τόνο αν ισχύσει αυτό, αλλά μιλάμε για υπερδιπλασιασμό του μέχρι τώρα κοστολογίου διαχείρισης. Το τέλος είναι 35 ευρώ ανά τόνο και εάν επιβληθεί τριπλασιάζει ουσιαστικά το κόστος. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το απορροφήσει κανένας Δήμος. Για μας, επειδή αυτό το τέλος θα έχει να κάνει και με την πρόοδο που έχει κάνει κάθε Δήμος στο κομμάτι της διαχείρισης και επειδή ο δήμος Κομοτηνής σε ό,τι αφορά το δικό του μερίδιο στην διαχείριση σε περιφερειακό επίπεδο των απορριμμάτων έχει κάνει την δουλειά που του αναλογούσε,  το γεγονός ότι θα μας επιβληθεί αυτό το τέλος εφόσον δεν δοθεί η παράταση δεν είναι δικό μας θέμα αλλά είναι θέμα του ότι δεν έχει προχωρήσει η γνωστή ιστορία του εργοστασίου της μονάδας της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να γίνει η ολοκληρωμένη διαχείριση. Επειδή δεν είναι ευθύνη του Δήμου αυτό εκτίμησή μας είναι και βάση κάτι ενέργειες που έχουμε δρομολογήσει, αν επιβληθεί αυτό σε όλους τους δήμους πάλι σε εμάς θα είναι κάτι το οποίο θα είναι λιγότερο. Αλλά και πάλι το μικρότερο κόστος με το 35 που ξεκινάμε δεν θα είναι μικρό». 


«Το σκουπίδι κοστίζει»
Πάντως όσες «ελαφρύνσεις» και αν κερδίσει ο Δήμος Κομοτηνής αναφορικά με τα τέλη που θα καλείται να πληρώνει, ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι το «σκουπίδι στοιχίζει» και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει: «Υπάρχουν τρόποι και λογιστικοί αλλά και με εφαρμογή οικονομιών κλίμακας να μην είναι αντίστοιχη η αύξηση στα δημοτικά τέλη.

Επίσης αυτό που κάνουμε για το τέλος ταφής είναι να προχωρήσουμε γρήγορα κάποια πράγματα που αφορούν την προεπεξεργασία, δηλαδή τα πράσινα σημεία των οργανικών κτλ έτσι ώστε μέσα στο 2018 να έχουμε και άλλη μείωση των τελών ταφής - εφόσον επιβληθούν μέσα στο 2018. Στην Ελλάδα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το σκουπίδι πλέον θα στοιχίζει, το σκουπίδι δεν αφήνει κέρδος, αφήνει κέρδος μόνο όταν έχεις μεγάλες ποσότητες. Στην Αθήνα μπορεί να αφήσει κέρδος με μια σωστή διαχείριση - σε διάσπαρτες συγκεντρώσεις μικρών πόλεων δεν μπορεί να σου αφήσει κέρδος. 


Αυτό που θα συμβεί είναι ότι το σκουπίδι θα στοιχίζει, ακόμη και αν κάνουμε όλα τα πράγματα που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Θα γλιτώσουμε το τέλος ταφής των 35 ευρώ αλλά θα αυξηθεί το κόστος διαχείρισης - μπορεί να μην είναι 35 ευρώ αλλά θα αυξηθεί».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταλόγισαν βιαστικά ρατσιστικές διαθέσεις και πνεύμα διακρίσεων, στην ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ξάνθης, για τα κρούσματα στον Εχίνο, το μειονοτικό κόμμα και διάφοροι προστάτες της μειονότητ