fbpx Γ. Πετρίδης: Αν δεν νοικοκυρεύαμε τον Δήμο θα πλήρωναν οι δημότες από την τσέπη τους
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 6 Απριλίου, 2018 - 11:00
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γ. Πετρίδης: Αν δεν νοικοκυρεύαμε τον Δήμο θα πλήρωναν οι δημότες από την τσέπη τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιώργος Πετρίδης
Δήμος Κομοτηνής

Υπεραμύνεται της πολιτικής που ακολουθεί στη διοίκηση του Δήμου, ιδιαίτερα στον τομέα των οικονομικών και μιλάει για επιλογές που είχαν σαν συνέπεια την ορθή διαχείριση και τη μη επιβάρυνση των δημοτών


Απαντάει στην κριτική που δέχεται για την υποστελέχωση Δημοτικών Υπηρεσιών, τον τουρισμό, και μιλάει για έργα ουσίας και όχι έργα φαντεζί 
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Υπεραμύνεται της πολιτικής που ακολουθεί στη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής, ιδιαίτερα στον τομέα των οικονομικών και μιλάει για επιλογές που είχαν σαν συνέπεια το νοικοκύρεμα και τη μη επιβάρυνση των δημοτών. Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης φιλοξενήθηκε σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm. 


Με μία αναδρομή στο 2011, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τον δημαρχιακό θώκο εκκίνησε η συνέντευξη και της επιλογής που έκανε τότε να τακτοποιήσει τα οικονομικά του Δήμου, στη λογική ότι "στην πατρίδα μας και στον δήμο μας τους μεγάλους οραματισμούς, τους μεγάλους σχεδιασμούς, τα λόγια τα παχιά, τα δανεικά, τα πληρώσαμε".


Όπως είπε ο ίδιος "έπρεπε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου, όχι για να είμαστε καλοί λογιστές ή για να έχουμε καλούς ισολογισμούς, αλλά γιατί πλέον τα ελλείμματα του κράτους και τα ελλείμματα των Δήμων δεν τα πληρώνει ο κάθε Πετρίδης, δεν τα πληρώνει η τράπεζα με δανεικά, τα πληρώνει ο δημότης από την τσέπη του. Συνεπώς είναι βαθιά πολιτική απόφαση αυτό το οποίο πετύχαμε στον Δήμο Κομοτηνής, δεν είναι διαχειριστικό και λογιστικό όπως μας καταλογίζουν. Αν δεν νοικοκυρεύαμε τον δήμο θα τα πλήρωναν οι δημότες από την τσέπη τους. Δεν αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη όλα αυτά τα χρόνια σε εποχή πολύ δύσκολη για τον Δήμο. Καταφέραμε να έχουμε τεράστιες εκπτώσεις στα έργα και στις προμήθειες.

Προχωρήσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής. Επίσης, οι συναλλασσόμενοι με τον Δήμο που κατά 90% είναι επιχειρήσεις του νομού, από τον μικροεπαγγελματία μέχρι τον εργολάβο ή τον μεγαλοπρομηθευτή, όλοι πληρώνονται και τα λεφτά πέφτουν στην πόλη. Τα λεφτά των δημοτών επιστρέφουν στην πόλη και διακινούνται χρήματα στην πόλη μας". 


Υποστελέχωση στην Υπηρεσία Δόμησης
Η κριτική που δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ο δήμαρχος Κομοτηνής εκ μέρους της αντιπολίτευσης αφορά στην υποστελέχωση στην Υπηρεσία Δόμησης και κυρίως γιατί δεν έγιναν εγκαίρως ενέργειες. Τις δικές του απαντήσεις έδωσε ο κος Πετρίδης: "Με κατηγορούν ότι δεν έκανα κάτι για να προσληφθούν υπάλληλοι στον δήμο Κομοτηνής και συγκεκριμένα στην Τεχνική Υπηρεσία και στην Υπηρεσία Δόμησης, γνωρίζοντας ότι ο περιορισμός προσλήψεων είναι οριζόντιος σε όλη την Ελλάδα, ότι δεν γίνονται εξαιρέσεις ούτε με αυτή την κυβέρνηση, ούτε με προηγούμενες. Η μόνη εξαίρεση προέκυψε τελευταία και αφορά νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

Ο Δήμος Κομοτηνής δεν είναι ούτε νησιωτικός ούτε ορεινός". Απαρίθμησε μία μια τις ενέργειες που έκανε στην κατεύθυνση στελέχωσης του Δήμου, όπως είχε πράξει και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, και πρόσθεσε "εάν υπάρχει έστω ένας συμπολίτης μου που να νομίζει ότι ο δήμαρχος Κομοτηνής μπορούσε να προσλάβει από μόνος του προσωπικό ενώ υπάρχει πάγωμα προσλήψεων, τότε έχει δίκαιο η αντιπολίτευση και έχω άδικο εγώ". Επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι δεν είναι σύμφωνος με διεκδικητικές ενέργειες, όπως το κλείσιμο του Δήμου και το αιτιολόγησε ως εξής "όσο είμαι δήμαρχος δεν θα ταλαιπωρήσω τους δημότες μου. Κλείνοντας τον Δήμο κανένα αυτί κανενός υπουργού στην Αθήνα δεν ιδρώνει. Εάν κλείσεις τον δήμο, τους παιδικούς σταθμούς, τις υπηρεσίες του δήμου θα ταλαιπωρήσεις τους δημότες σου".


Έργα ουσίας και όχι φαντεζί
Στον τομέα της εκτέλεσης έργων, ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, δηλώνει περήφανος γιατί "με ελλιπές προσωπικό και στην ΔΕΥΑΚ και στον δήμο Κομοτηνής, είμαστε ο Δήμος με την μεγαλύτερη απορροφητικότητα στην Περιφέρειά μας στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, από το 2011 μέχρι το 2017". Επιλογή, όπως λέει, είναι τα έργα ουσίας και όχι έργα φαντεζί. Έκανε μάλιστα ειδικά αναφορά στον ποδηλατόδρομο, σημειώνοντας πως "δεν είναι ένα φαντεζί έργο, είναι ένα έργο το οποίο έχει κοινωνικές, οικονομικές και αναπτυξιακές συνέπειες.

Αν σήμερα μιλάμε για προβλήματα, νομίζω ότι καλό είναι να ρωτήσουμε τον κόσμο που έχει τα μαγαζιά ή που κινείται στην αγορά με την κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν. Μην ξεχνάτε διπλοπαρκαρίσματα, ανύπαρκτα πεζοδρόμια, χοντρές τσιμεντένιες κολώνες όπου μια μητέρα με ένα καρότσι έπρεπε να βγει στον δρόμο για να περπατήσει". Επιπλέον μίλησε για έργα στα δεκάδες χωριά του Δήμου, όπως οι αλλαγές στα   παλιά δίκτυα ύδρευσης, παρεμβάσεις σε μεγάλες γειτονιές της πόλης όπως Εκτενεπόλ και Χάρμανλικ. Τέλος αναφορικά με την Τσανάκλειο είπε "είναι η ιστορία της πόλης μας και φαντάζομαι ότι κανείς δεν μπορεί να το θεωρήσει έργο βιτρίνας αυτό. Είναι ένα έργο ουσίας και εκτός από την ιστορία της πόλης μας θα είναι και ένα ζωντανό κύτταρο".


Νοσοκομείο, Σχολή Αστυνομίας, Στρατολογικό Γραφείο, Νομική Σχολή, Ξενώνας Γυναικών
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο δήμαρχος Κομοτηνής ανέδειξε το ρόλο του στη διεκδίκηση δομών που δεν άπτονται άμεσα της αρμοδιότητάς του. 
Μίλησε για την Σχολή Αστυνομίας και έθεσε το ερώτημα "δεν σκέφτηκε κανείς γιατί από τις τόσες σχολές που είχανε κλείσει λειτούργησαν μόνο δύο σχολές στην Ελλάδα, εκ των οποίων η μια στην Κομοτηνή; Δεν ήτανε μόνο παρέμβαση δική μου αλλά ήτανε και δική μου".

Αναφέρθηκε στο Στρατολογικό Γραφείο, αλλά και στις αλλαγές που προκάλεσε στον χάρτη των πανεπιστημίων το σχέδιο Αθηνά, σημειώνοντας "το ότι καταφέραμε όχι μόνο να μην χάσουμε σχολές αλλά να εξαγγελθούν και δύο νέες σχολές ήτανε μια επιτυχία".


Στην πίεση που ασκήθηκε εκ μέρους του στη διεκδίκηση του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, αναφέρθηκε στην συνέχεια για να πει "ένα χρόνο πριν σηκώθηκαν δύο άνθρωποι από εδώ και πήγαν χωρίς να το διατυμπανίσουν και είδαν τον κύριο Ξανθό τον υπουργό, ο μητροπολίτης και ο δήμαρχος.

Πήγαμε εκεί και πήγαμε πολύ καλά προετοιμασμένοι του εκθέσαμε το διακύβευμα, του δείξαμε την ωριμότητα που υπάρχει σε σχέση με τον χώρο και όλα τα υπόλοιπα για τα οποία προφανώς και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν μέχρι τότε. Αναφέραμε την εθνική διάσταση και της Κομοτηνής και της αναγκαιότητας του νοσοκομείου στην Κομοτηνή και την κακή κατάσταση του νοσοκομείου".


Στο θέμα της ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα ο δήμαρχος έθεσε το ερώτημα  "όταν ο ίδιος ο υπουργός λέει ότι είναι μια απόφαση που τον υπερβαίνει πολιτικά, ποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε ο δήμαρχος Κομοτηνής ή ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης να ανατρέψει μια απόφαση;".

Όμως ο κος Πετρίδης κρίνει ότι η Κομοτηνή δεν είναι χαμένη, αντίθετα θα κερδίσει από την ίδρυση δύο νέων σχολών Εργοθεραπείας και Ψυχολογίας. "Αν θεωρούν κάποιοι ότι ήταν αυτονόητο ότι θα γίνουν στην Κομοτηνή, είναι πολύ γελασμένοι", είπε χαρακτηριστικά. 


Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό για τον δήμαρχο Κομοτηνής ο ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, ο οποίος μπορεί να μην αφορά το ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας, όμως όπως λέει ο ίδιος "αποδεικνύει και αυτό το αξιακό στίγμα της διοίκησης του Δήμου.

Γιατί έγινε στην Κομοτηνή και δεν έγινε πουθενά αλλού από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Ορεστιάδα; Δεν έγινε επειδή η Κομοτηνή είναι το κέντρο της περιφέρειας, ο ξενώνας έγινε γιατί διεκδικήθηκε, γιατί βρήκαμε το κτίριο και δείξαμε σοβαρότητα". 


Τουρισμός και τουριστική προβολή 
Η κριτική που δέχεται η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής αφορά και τη μη προσέλκυση τουρισμού, με τον δήμαρχο να αντιτείνει "όποιος νομίζει ότι η τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής είναι θέμα 2,3 ή 4 χρόνων όταν δεν υπάρχει καμία υποδομή, καμία προϊστορία, καμία κουλτούρα στο θέμα του τουρισμού ή γελιέται ή ψεύδεται".

Μίλησε για συγκεκριμένες ενέργειες που έκανε η διοίκηση του Δήμου και πρόσθεσε "αν θέλουμε τουρισμό πρέπει να παλέψουμε όλοι οι φορείς και παλεύουμε ο καθένας με τα όπλα που έχει". Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο δήμαρχος δεν τρέφει αυταπάτες ότι "ο τουρισμός θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης στην Κομοτηνή, όπως αυτές που δημιουργεί σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας και της γειτονιάς μας, που διαθέτουν λιμάνια, αεροδρόμια, μεγάλες τουριστικές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Το να ανταγωνιστούμε νομίζω είναι λάθος. Ο τουρισμός είναι προτεραιότητα και κάνουμε κινήσεις, για παράδειγμα η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής είναι σε αυτή την κατεύθυνση".


Ειδικά για την παραλιακή ζώνη Φαναρίου, Αρωγής και Μέσης, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα ύδρευσης που εκτελέστηκαν ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού και να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος. "Ποιά μονάδα θα έρθει να επενδύσει στο Φανάρι και να φτιάξει ένα ξενοδοχείο όταν ξέρει ότι ούτε νερό δεν θα έχουν να πιουν οι πελάτες του", είπε χαρακτηριστικά ο κος Πετρίδης. Επίσης, υπενθύμισε το σημαντικό έργο του βιολογικού καθαρισμού που θα εκτελεστεί στην παραλιακή ζώνη. 


Εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές
Για το τέλος της συνέντευξης ο δήμαρχος Κομοτηνής ρωτήθηκε για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Κομοτηνής στις εκλογές του 2019, για να επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι "θα είμαι εκ νέου υποψήφιος. Μακάρι ο θεός να μας έχει γερούς και μακάρι οι συνθήκες στην αυτοδιοίκηση  και στην χώρα μας να είναι τέτοιες που να δίνουν τα περιθώρια σε έναν δήμαρχο  να κάνει πράγματα. Θα είμαι ξανά υποψήφιος για μια ακόμα, μάλλον τελευταία φορά".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.