fbpx Γ. Λεβέντης: Ο Δήμος να σιτίσει τους μαθητές, μέχρι την επιστροφή των Σχολικών Γευμάτων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γ. Λεβέντης: Ο Δήμος να σιτίσει τους μαθητές, μέχρι την επιστροφή των Σχολικών Γευμάτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιάννης Λεβέντης
Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής
Λαΐκή Συσπείρωση

Μόνο εν μέρει αποδεκτό το αίτημα του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Διονύσης Βοργιάς

Ο Δήμος Κομοτηνής να αναλάβει την σίτιση των μαθητών σχολικών μονάδων που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα, πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Λεβέντης. Θυμίζουμε πως από την Δευτέρα 01/03 αιφνιδιαστικά διεκόπη προσωρινά η σίτιση μαθητών ανά την Επικράτεια, λόγω… γραφειοκρατικού κωλύματος στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου. Έτσι, χιλιάδες μαθητές πανελλαδικά έχουν μείνει εκτός Σχολικών Γευμάτων, πρόγραμμα στο οποίο είναι ενταγμένες περί των 15 σχολικών μονάδων του Δήμου Κομοτηνής.

Το θέμα έφερε στο ΔΣ, προ ημερησίας, ο Γιάννης Λεβέντης. Χαρακτήρισε «αστεία δικαιολογία» το όποιο κυβερνητικό επιχείρημα για προσωρινό “πάγωμα” της μαθητικής σίτισης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως λειτουργεί ταχύτητα όταν θέλει «να ταΐσει» μεγάλους επιχειρηματίες. «Ο Δήμος Κομοτηνής να φροντίσει σε συγκεκριμένα σχολεία, να φτάσει ένα πιάτο φαΐ σε μικρά παιδιά φτωχών οικογενειών που το έχουν ανάγκη», πρότεινε.

Τι απάντησε ο δήμαρχος
Εν μέρει μόνο έγινε αποδεκτή η πρόταση από τη Δημοτική Αρχή. Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, μεταφέροντας την ελπίδα του πως γρήγορα θα επανέλθουμε στην ομαλότητα του προγράμματος.

«Αν για κάποιες οικογένειες προκύψει μέγιστη ανάγκη σίτισης, θα το κάνουμε μέσω των διευθυντών και των σχολείων», απάντησε ως προς την ουσία του αιτήματος και πιο αναλυτικά πρόσθεσε τα εξής: «δεν μπορεί ο Δήμος αυτή τη στιγμή να δώσει σίτιση για όλα τα σχολεία. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία ως Δήμος Κομοτηνής, αλλά για οικογένειες με ιδιαίτερο πρόβλημα θα το κάνουμε, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας».

Από βδομάδα η επιστροφή του προγράμματος;
Σε κάθε ενέργεια για τη συνέχιση της διανομής των σχολικών γευμάτων στους μαθητές έχει προβεί -όπως ισχυρίζεται- ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), που είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του προγράμματος σχολικών γευμάτων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εν μέσω των πολύ δύσκολων συνθηκών, που διαμορφώθηκαν, εξαιτίας της πανδημίας, ο ΟΠΕΚΑ παρέτεινε την ισχύ των περσινών συμβάσεων, ώστε, μέχρι την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των σχολικών γευμάτων σε όλη την επικράτεια, ενώ προχώρησε έγκαιρα στη διενέργεια της νέας προκήρυξης ήδη από τις 4 Αυγούστου 2020.

«Παρότι τα απαραίτητα έγγραφα για τη συνέχιση εκτέλεσης της σύμβασης έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τις 15/01/2021, λόγω ενστάσεων και άλλων προβλεπόμενων ένδικων μέσων από την πλευρά των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη έκδοση γνώμης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκλειστικά και μόνο για την εβδομάδα 01/03/2021- 05/03/21. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι, από την επόμενη εβδομάδα και μετά την αναμενόμενη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τα οριζόμενα στο νόμο 4412/2016 και στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, θα υπογραφούν οι συμβάσεις σχολικών γευμάτων με τους παρόχους, ώστε ακολούθως να συνεχιστεί η εκτέλεσή τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία, επιμελητήρια και  τοπική αυτοδιοίκηση,  για να προλάβουν να είναι έτοιμοι  με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υποχρεώσεις τους,  ώστε να πάρουν γρήγορα το πράσιν