fbpx Γ. Γκαράνης: Αυτό είναι το όραμά μας, οι πολίτες μίλησαν στις εκλογές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γ. Γκαράνης: Αυτό είναι το όραμά μας, οι πολίτες μίλησαν στις εκλογές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής
Γιάννης Γκαράνης
Αντώνης Γραβάνης

Α. Γραβάνης: Κακή η κατάσταση σε πόλη, κακή και στους οικισμούς

Τι δήλωσαν όλοι οι επικεφαλής για προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα του 2020

Διονύσης Βοργιάς

Σε πολιτικό μπρα-ντε-φερ, χωρίς όμως ούτε να ανέβουν οι τόνοι, ούτε να ξεφύγουν του θέματος, ούτε να υπάρξουν επιθέσεις επί του προσωπικού, εξελίχθηκε η διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφορικά με την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος 2020 και του προϋπολογισμού του 2020.

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου «πέρασε» με ευρύτερη συναίνεση, καθώς «ναι» είπαν –εκτός από την διοικούσα «Κοινωνία Πολιτών»- και ο «Σπάρτακος» και το «ξε-Κίνημα για την Πόλη». Απείχαν οι παρατάξεις «Σύμπραξη Προοπτικής» και «Πολη-τική Ανατροπή» ενώ «όχι» ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση. Ο προϋπολογισμός «πέρασε» με λιγότερες ψήφους, με «ναι» της «Κοινωνίας Πολιτών» και του «ξε-Κίνημα για την Πόλη», αποχή από «Σύμπραξη Προοπτικής», «Σπάρτακο» και «Πολη-τική Ανατροπή» και «όχι» από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα έγινε σε χαμηλούς τόνους, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αναγνωρίζουν τουλάχιστον την προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής να κάνει ένα σχέδιο πιο «πλούσιο» από το παρελθόν. Το κύριο μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης ήρθε όμως, στον προϋπολογισμό. 

Α. Γραβάνης: «Κακή η κατάσταση»
Την στάση αποχής εξήγησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης. Δεν έκρυψε ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι καλύτερο των προηγούμενων ετών, επιφυλασσόμενος για την εφαρμογή ή μη του. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό χαρακτήρισε «χρέος του Δήμου να προσφέρει, να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και να δημιουργεί αναπτυξιακές συνθήκες», και κατήγγειλε: «τα τελευταία 4 περίπου χρόνια μιλάμε για την οικονομική ευρωστία που δημιουργήθηκε με κόπο, από το 2015, οπότε από εδώ και στο εξής ήρθε η ώρα αυτή την ευρωστία να την αποδώσουμε στους πολίτες. Αλλά πάλι αναφέρατε ότι ‘ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε την ευρωστία στους πολίτες’».

Ο κος Γραβάνης χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη «κακή» και ίδιο επίθετο –αλλά με περισσότερη έμφαση- επεφύλαξε για την κατάσταση στα χωριά για τα οποία «δεν υπάρχει πρόβλεψη». Σε άλλη αποστροφή του ζήτησε από τη δημοτική αρχή να υποδείξει «έναν μόνο χώρο στην Κομοτηνή που να λειτουργεί σήμερα άψογα». «Τα προβλήματα είναι πολλά», είπε, αναφέροντας προβλήματα οικισμών, αγροτικής ανάπτυξης, τουριστικής προβολής και εξωστρέφειας του Δήμου, καθώς και το ότι ο Δήμος δεν έχει βρει λύση για νέες σχολικές δομές κι εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών.

Κ. Καραϊσκος: «Να μη μείνουν τα έργα στα χαρτιά»
Το «ναι» του Σπάρτακου στο τεχνικό πρόγραμμα δικαιολόγησε ο επικεφαλής του Κώστας Καραϊσκος, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ διαφορετικό από ό, τι συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια» αλλά και ζητώντας «να μη μείνουν οι μελέτες στα συρτάρια και τα έργα στα χαρτιά». «Καλωσορίζουμε την ανταπόκριση σε προτάσεις μας», είπε σε άλλο σημείο, αναφέροντας ενδεικτικά την προσπάθεια επέκτασης του δημοτικού κυνοκομείου και την προσεχή συνάντηση με τη διεύθυνση Δασών για το να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο περιαστικό άλσος της Νυμφαίας.

Ο Σπάρτακος απείχε από την ψήφιση του προϋπολογισμού, γιατί «τις ανάγκες μπορεί να τις γνωρίζει μόνο όποιος ασκεί διοίκηση» και διότι υπάρχει «χαμηλό ποσοστό για τον πολιτισμό».

Ελ. Λαφτσή: «Πηγαίνουμε γύρω-γύρω από τα προβλήματα»
Αναγνώρισε ότι «γίνεται μία φιλότιμη προσπάθεια» όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, αλλά δεν έκρυψε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των έργων είναι συντηρήσεις, ενώ απουσιάζουν μεγαλύτερα έργα, όπως αντιπλημμυρικής θωράκισης, τουριστικής ανάδειξης, επίλυσης του κυκλοφοριακού, στήριξης του πρωτογενούς τομέα κι ότι «15 χρόνια συζητάμε για τη μελέτη του Αλάν Κογιού». Τα παραπάνω αποδίδονται στην επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή.

«Τα νούμερα βγαίνουν σωστά, αλλά δεν ευημερούν οι άνθρωποι» είπε για τον προϋπολογισμό, κατηγορώντας «πηγαίνουμε γύρω-γύρω από τα προβλήματα και δεν παίρνουμε γενναίες αποφάσεις», μη θέλοντας πάντως όπως είπε «να ασκήσουμε στείρα κριτική». «Ο προϋπολογισμός είναι διαχειριστικός», κατηγόρησε.

Π. Ζωγράφου: «Ο Δήμος δείχνει να είναι σε καλό δρόμο»
Το προσωπικό του «ναι», απόντος του επικεφαλής Τάσου Βαβατσικλή, μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Ζωγράφου, λέγοντας «ο Δήμος δείχνει να είναι σε καλό δρόμο» και δίνοντας ψήφος εμπιστοσύνης στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Πολιτειάδη. Ζήτησε όμως, ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου κι από την ΔΕΥΑΚ «να μαζέψει τις οφειλές της».

Γ. Λεβέντης: «Δεν βρίσκετε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα»
Πως δεν αμφισβητεί τις προθέσεις της δημοτικής αρχής, αλλά ότι αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω κρατική υποχρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού, τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Λεβέντης. Κατηγόρησε ότι η δημοτική αρχή δεν βρίσκει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, όπως η έλλειψη σχολικών στεγών, η προστασία από φυσικές καταστροφές, η στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων.

Για το τεχνικό πρόγραμμα χτύπησε καμπανάκι κινδύνου ότι «έχει ελάχιστες εξασφαλισμένες πιστώσεις» και κατηγόρησε τον Δήμο ότι το πρόγραμμά του δεν έχει το διεκδικητικό πλαίσιο που πρέπει.

Γ. Γκαράνης: «Έχουμε όραμα – ασκείτε στείρα κριτική»
Πως το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου «περιέχει αρκετά έργα, είναι μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα» δήλωσε αρχικά ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος είπε ότι «υπάρχει όραμα» το οποίο «αποτυπώνουμε για τα επόμενα χρόνια». Ζήτησε από το σώμα να το εγκρίνει στο σύνολό τους και έσπευσε να ζητήσει κριτική για τα πεπραγμένα αυτού στο τέλος της τετραετίας.

«Όσα γίνονται για τα χωριά πιστεύω ότι επαρκούν κατά την αξιολόγηση που έχουμε κάνει» απάντησε στις αιτιάσεις, ενώ προσωπικά στον Αντώνη Γραβάνη απάντησε ότι η κριτική του για τον προϋπολογισμό είναι «στείρα» και «κόπι πέιστ με την περσινή», κατηγορώντας την παράταξή του ότι δεν έφερε προτάσεις στην συζήτησης του τεχνικού προγράμματος, δηλώνοντας «ανοιχτός στις προτάσεις». Στην Ελένη Λαφρτσή απάντησε εν πολλοίς ότι ζουν διαφορετική πραγματικότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τομέα της καθαριότητας που σύμφωνα με τον δήμαρχο έχει υπάρξει μεγάλη βελτίωση.

Σε ένα άλλο αιχμηρό του σχόλιο, είπε: «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία της αντιπολίτευσης, αλλά οι πολίτες έχουν άλλη άποψη και την κατέθεσαν στις εκλογές», υπεραμυνόμενος και των πρώτων μηνών της διοίκησής του για τους οποίους είπε «αυτά που κάναμε στο μικρό διάστημα είναι μεγάλα και διαφοροποιούμαστε από την προηγούμενη διοίκηση».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.