fbpx Γ. Αμανατίδης: Η ΝΔ εξυπηρετεί τους λίγους, όχι τη μεσαία τάξη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Γ. Αμανατίδης: Η ΝΔ εξυπηρετεί τους λίγους, όχι τη μεσαία τάξη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιάννης Αμανατίδης
ΣΥΡΙΖΑ

Καταλογίζει «ήττες» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε εξωτερική πολιτική, μεταναστευτικό, παροχές προς μικρομεσαίους

Διονύσης Βοργιάς

Πυρά σχεδόν σε καθετί που άγγιξε χέρι ΝΔ, από τις εθνικές εκλογές μέχρι σήμερα, εξαπέλυσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή την Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου. Από τα γραφεία του κόμματος παρέθεσε κοινή συνέντευξη τύπου με τον βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου.

«Η σημερινή κυβέρνηση μάς έχει δώσει σαφές αποτύπωμα για το που κινείται η πολιτική της και που θέλει να μας οδηγήσει», είπε ο κος Χαρίτου προλογίζοντας, κάνοντας αναφορά σε «σοβαρά ζητήματα» που έρχονται, όπως ασφαλιστικό και προστασία πρώτης κατοικίας, που αποτελούν μόνο μερικά από τα δείγματα «που πλήττουν τους αδύναμους και στηρίζουν τους ισχυρούς». Ο βουλευτής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «το πρώτο εξάμηνο πορεύτηκε με τα έτοιμα», κι αυτά τα έτοιμα μάλιστα τα έδωσε με το σταγονόμετρο στους αδύναμους.

Εξωτερική πολιτική και μεταναστευτικό

Για πολιτική «κατευνασμού και προβλεψιμότητας» κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο κος Αμανατίδης, προτάσσοντας το πρόσφατο παράδειγμα των Ιμίων που πήρε «μιάμιση μέρα στον Ν. Δένδια να απαντήσει». Σε άλλη αποστροφή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και δεν αναπτύσσει «ενεργητική πολιτική» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και ζήτησε επιτακτικά από τον πρωθυπουργό να ικανοποιήσει το αίτημα των Τσίπρα-Γεννηματά για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ βλέπει «αναβαθμισμένη παραβατική συμπεριφορά από την Τουρκία» και «πολιτική των ίσων αποστάσεων από τις ΗΠΑ», ενώ καυτηρίασε την απουσία της Ελλάδας από το τραπέζι συζήτησης για τη Λιβύη, παρά την παρουσία Τουρκίας και Γερμανίας, μεταξύ άλλων χωρών. Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κο Αμανατίδη είναι σημάδια «προχειρότητας, όχι σοβαρότητας». Πάντως, εξήγησε ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναπτύξει διχαστική ρητορική στην εξωτερική πολιτική, όπως η κυβέρνηση ΝΔ για το Μακεδονικό.

Καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, παρά τους μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων-μεταναστών, απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο κος Αμανατίδης. Ανέφερε ότι η Ελλάδα δεχόταν επί ΣΥΡΙΖΑ 10.000 αφίξεις την ημέρα, που τις διαχειρίστηκε με καλύτερο τρόπο, ενώ η ΝΔ έχει γεμίσει με περισσότερους ανθρώπους τα νησιά. Ο κος Μητσοτάκης αναγγέλλει μέτρα «για γέλια» όπως είπε ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ αναφερόμενος στο πλωτό φράγμα, κι αυτό γίνεται για την ικανοποίηση του «ακροδεξιού ακροατηρίου» της ΝΔ και για «επικοινωνιακούς λόγους».

«Οπισθοχώρηση σε όλα τα κοινωνικά δικαιώματα»

«Οπισθοχώρηση σε όλα τα κοινωνικά δικαιώματα», βλέπει ο κος Αμανατίδης στους πρώτους επτά μήνες διακυβέρνησης ΝΔ. Παρότι βρήκαν «ανοιχτό δρόμο», δεν αξιοποίησαν τα χρήματα για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη, κατήγγειλε ο πολιτικός, ο οποίος έφερε το παράδειγμα του κοινωνικού μερίσματος «που περικόπηκε κατά 30%» για να παρατηρήσει πως «η αγορά βόγκηξε», των σχολικών γευμάτων για να καυτηριάσει πως «παιδιά λιποθυμούν» και της 13ης σύνταξης για να διαπιστώσει πως «την κατήργησαν».

Επ’ ευκαιρίας, προσκάλεσε τη ΝΔ να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, με τελικό στόχο να φτάσει στα 750 ευρώ. Πάντως, φάνηκε να κρατά μικρό καλάθι και να προειδοποιεί: «η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έρθουν επενδύσεις μειώνοντας τους κατώτατους μισθούς». Σύμφωνα με τον πολιτικό, «τα αποτελέσματα» της πολιτικής της ΝΔ «θα φανούν το 2020 στην τσέπη των ανθρώπων».

Προς Συνέδριο «διεύρυνσης» ο ΣΥΡΙΖΑ

Από κοινού οι κ.κ. Χαρίτου και Αμανατίδης, γνωστοποίησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς συνέδριο, με στόχο την «διεύρυνση» και την καλύτερη επαφή με τη βάση των ψηφοφόρων. Σε αυτό θα αποφασιστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς «δεν φοβόμαστε τις εκλογές» όπως συνομολόγησαν οι δύο πολιτικοί.

Επαφές με θρησκευτικούς ηγέτες και δήμαρχο

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Κομοτηνή, ο κος Αμανατίδης συναντήθηκε εθιμοτυπικά με τους θρησκευτικούς ηγέτες, τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα και τον τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ.

Συναντήθηκε επίσης με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, με τον οποίο συζήτησαν για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, ιδιαίτερα της αναξιοποίητης δυναμικής που προσδίδει ο κάθετος άξονας. Επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις τοπικές ανάγκες και συνδέονται με τον Φιλόδημο –εργαλείο που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Απλοϊκές και βολικές για κάποιους εκτιμήσεις,  περί  δημάρχου που θυμώνει και  κρατάει μούτρα, η όπως εκτιμούν οι υποστηρικτές της  παίζει  κομματικά παιχνίδια  όταν  πρέπει να διεκδικήσει  για τον τόπο, μάλ